in , ,

(video) Premieră în Moldova! Poliţia a lansat o hartă a semnalărilor pe care o poţi completa şi tu

Poliţia Republicii Moldova a lansat un instrument prin care orice cetăţean poate semnala despre vreo încălcare sau ameninţare la adresa securităţii sale sau a celor din jur. Acesta va fi o alternativă mai eficientă numărului de Viber al poliţiei, care a fost creat cu un alt scop, dar spre care majoritatea oamenilor expediază şi în prezent încălcări surprinse în trafic.

Instrumentul a fost numit “Harta ameninţărilor/semnalărilor” şi poate fi accesat pe amenintari.politia.md.

Aplicaţia este activă începând cu ziua de astăzi şi oferă posibilitatea ca cetățenii să informeze forțele de ordine despre orice încălcare a ordinii și liniștii publice pe care o observă în comunitatea sa.

Datorită acestor semnalări, poliția va afla mult mai rapid despre încălcările sau neregulile depistate de cetățeni, iar suprapunându-le cu statistica proprie, va putea să-și direcționeze forțele, în regiunile indicate, pentru înlăturarea acestora.

Această platformă este inspirată din experiența poliției poloneze care s-a dovedit a fi foarte eficientă. Implicarea cetățenilor în activitatea de prevenire a infracțiunilor, respectiv asigurarea ordinii publicii, este unul din principiile activității polițienești comunitare, concept ce este implementat de poliție în Republica Moldova, în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020″, a declarat în cadrul conferinței de lansare a platforme șeful Poliției, Alexandru Pînzari.

Harta semnalărilor poate fi accesată oricând și de oricine, fără o înregistrare prealabilă. Procesul de semnalare este unul simplu, ce constă din câțiva pași și poate fi efectuat de la telefonul mobil, tabletă sau calculator. Adițional, platforma oferă o statistică online privind numărul și tipurile de semnalări inclusiv după regiuni.

Ce ţine de noi, şoferii, pe această hartă putem indica printre altele cazurile de huliganism auto sau raliuri neautorizate, parcări neautorizate, exces de viteză şi furturi din autovehicule.

Important este de menţionat că această aplicație nu substituie apelurile de urgență, prin urmare în caz de urgență, cetățenii trebuie să apeleze numărul unic 112!

De asemenea, pe această platformă nu pot fi făcute diferite sesizări privind comiterea unei infracțiuni, așa cum această platformă este una anonimă cu caracter informativ. Pentru a denunța o infracțiune rugăm cetățenii să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliție.

Iti place articolul?