in ,

(video) Premieră în România. Legea pentru construcţia Autostrăzii Unirii, promulgată de preşedinte

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Ungheni- Iaşi-Târgu, în prezenţa reprezentanţilor celor două asociaţii civice din Iași care militează pentru autostradă, dar şi a parlamentarilor care au iniţiat proiectul.

Este pentru prima dată când Parlamentul român, prin lege, decide construirea unei autostrăzi!

Şeful statului vecin a avertizat Executivul că este cu ochii pe el pentru a se asigura că această autostradă va fi construită.

“Este trist că a fost nevoie de o lege pentru ca Guvernul să fie obligat să facă pași concreți. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea, așadar avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească fonduri alocate pentru Autostrada Unirii”, a spus Klaus Iohannis.

Inițiativa unei legi pentru a obliga Guvernul să construiască Autostrada Unirii le-a aparținut parlamentarilor PMP. Proiectul a fost semnat de 70 de aleşi de la toate partidele și a fost votat aproape în unanimitate, acum trei săptămâni.

“Guvernul României în ultimii 11 ani nu a făcut niciun proiect de infrastructură pentru Iași, pentru Moldova. Să facem drumul care să îi unească pe toți românii și mai ales să scoată din sărăcie și subdezvoltare Iașiul și Moldova”, a spus Petru Movilă, deputat PMP.

Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș va conecta Moldova de Occident prin legătura cu A3. Cele două șosele de mare viteză se vor intersecta în zona aeroportului din Târgu Mureș, iar de aici până la Vama Borș, de la graniţa României cu Ungaria, șoferii vor mai avea de parcurs 260 de kilometri. Costul estimat pentru Autostrada Unirii este de peste şase miliarde de euro.

Nu există o menţiune expresă în lege cu privire la momentul încheierii lucrărilor, dar ştim când ar trebui să înceapă. De azi, de la momentul promulgării legii, Ministerul Transporturilor are o lună la dispoziţie să înceapă procedurile pentru autostradă, scrie Digi24.