in , , ,

(video) Premieră la Goodwood: Noul Ariel Atom 4

Compania britanică Ariel Motor a adus la Festivalul de Viteză de la Goodwood noul Atom 4, o maşină sport foarte rapidă şi bine cunoscută în lume, care nu are un acoperiş, parbriz sau în genere o caroserie. Primul model a debutat tocmai în anul 1999 şi iată că în prezent vedem a patra generaţie.

La prima vedere maşina nu se deosebeşte prea mult de predecesorii săi, însă producătorul afirmă că volumul de lucrări/modificări făcute este cel mai mare din istoria sa. De la Ariel Atom 3.5 a preluat doar pedala de frână şi ambreiaj, dar şi capacul rezervorului de carburant.

Vezi acum: (video) Goodwood Festival of Speed 2018 este LIVE şi pe AutoBlog.MD / Toate noutăţile de la Festivalul de Viteză de la Goodwood vor apărea AICI.

Rama care stă pe şasiul noului Atom 4 este cu 15% mai dură, iar geometria acesteia a fost uşor modificată pentru a face mai mult spaţiu în “habitaclu”. Forma numeroaselor carenaje din fibră de carbon a fost modificată, partea frontală străpunge acum mult mai agresiv aerul şi forma sa ascuţită a dus la mărirea forţei de apăsare.

De asemenea, producătorul afirmă că a reuşit să îmbunătăţească redirecţionarea curenţilor de aer pentru răcirea agregatelor.

Ariel Atom 4 2018 1

Ariel Atom 4 a păstrat motorul turbo de 2.0 litri şi cu patru cilindri Honda K20C, găsit pe a patra generaţie Honda Civic Type R, care produce 324 de CP şi 420 Nm. Însă, inginerii britanicii i-au modificat unitatea electronică de control după propriile necesităţi.

Propulsorul este poziţionat transversal după scaune, este cuplat la o cutie de viteze mecanică cu şase trepte şi pune în mişcare roţile spate prin intermediul unui diferenţial auto blocabil.

Ariel Atom 4 2018 10

Noul Ariel Atom cântăreşte 595 de kilograme şi accelerează de la 0 şi până la 97 de km/h în 2.8 secunde, de la 0 la 165 de km/h în 6.8 secunde, iar viteza maximă nu poate depăşi 260 de km/h.

Amintim că, cel mai puternic Ariel Atom 500 cu motor V8, făcut în 2010 în doar 25 de exemplare, poate accelera până la 97 de km/h în 2.3 secunde.

Printre alte dotări pe care le are această jucărie se numără o suspensie de tip push-rod cu arcuri orizontale şi amortizoare resetate. Standard sunt instalate amortizoare reglabile de la Bilstein, însă opţional unele mai sofisticate de la Ohlins. Jantele pot fi opţional din fibră de carbon şi sunt de două ori mai uşoare decât cele din aliaj de 16 şi 17 inci, cu anvelope de circuit Avon ZZR. Eşapamentul este din oţel inoxidabil, iar mecanismele de frânare au discuri ventilate cu mărimi de 273 şi 253 mm, pe faţă şi pe spate respectiv, cu câte două pistoane în etriere.

Ariel Atom 4 2018 0

Preţul de start al unui Ariel Atom 4 este destul de accesibil pentru ceea ce oferă în schimb – 40.000 de lire sterline (puţin peste 45.000 de euro). Maşinile făcute de Ariel Motor sunt certificate pentru vânzări în Europa şi Australia, iar în SUA firma are încă o linie de producţie. Anual nu se vor face mai mult de 100 de exemplare.

Vezi şi: (video) Drag race: Ariel Atom 3.5R vs Yamaha YZF R1 vs Citroen DS3 Rallycross

buton subscribe

GALERIE FOTO: