in , , ,

(video) Premieră la Pebble Beach: Fantasticul Audi PB18 e-tron concept

Audi prezintă în aceste zile la Pebble Beach Automotive Week din Monterey, California, o maşină de-a dreptul spectaculoasă, care combină designul futurist și tehnologiile de ultimă oră într-un tot întreg. Electromobilul Audi PB18 e-tron, conceput de către experţii de la noul Audi design studio din Malibu, prezintă o viziune radicală a ceea ce înseamnă o mașina sportivă de înaltă performanță a viitorului.

Denumirea sa abreviată “PB18 e-tron” se referă atât la locația Pebble Beach unde are loc premiera sa, cât și la ADN-ul tehnologic pe care îl împărtășește cu mașina de curse de succes din categoria LMP1 – Audi R18 e-tron.

La prima vedere, Audi PB18 e-tron își arată rudenia cu un alt concept spectaculos de la brand – Audi Aicon, prezentat în 2017. Acest lucru este valabil nu numai pentru elementele de design caracteristice cum ar fi ferestrele laterale care se înclină spre interior și arcurile extrem de extinse ale roților. Cele două autovehicule concepute în anii 2017 și 2018 împărtășesc, de asemenea, unitatea lor electrică de propulsie, cu acumulator solid în care este stocată energia.

Dar conceptele lor respective, concentrate în mod consecvent, le poziţionează la poluri opuse. În timp ce Aicon a fost conceput ca un autovehicul de lux, un business jet pe roţi care se poate deplasa complet autonom pe distanţe lungi, creatorii modelului PB18 e-tron l-au proiectat ​​ca fiind o mașină pentru uz pe circuite și pe drumuri publice. Dinamica și emoția se află pe lista specificațiilor. Parametrii precum puterea propulsivă, accelerația laterală și ergonomia perfectă determină fiecare detaliu. Orientarea spre conducător este într-o dimensiune complet nouă.

Audi PB18 e tron Concept Pebble Beach 2018 12

Denumirea internă pe care Audi a dat-o acestui proiect a fost “Level Zero” – ca modalitate explicită de diferențiere față de nivelurile 3, 4 și 5 ale sistemelor de pilotare automată pe care Audi le deţine în palmares. În Audi PB18 e-tron, șoferul este cel care se află în spatele volanului şi tot el este acela care controlează pedala de frână şi acceleraţie.

Prin urmare, nu există nici un fel de sistem complex de conducere în regim autonom și nu există dotări caracteristice pentru confort care să adauge kilograme în plus. În locul lor se află un singur scaun al șoferului și o cabină de pilotaj, ambele integrate interesant într-o carcasă interioară monococă care poate aluneca pe lateral. Când este condus într-un mod solo, monococul poate fi poziționat în centrul habitaclului şi astfel şoferul se simte ca într-un monopost de Formula 1 de exemplu. Acest lucru este posibil, nu în ultimul rând, prin proiectarea prin cabluri a sistemelor care răspund de direcție și a pedalelor – o conexiune mecanică a acestor elemente de comandă nu este necesară!

Iar atunci când monococul este glisat în poziția laterală normală din stânga, de unde PB18 e-tron poate fi manipulat zilnic ca un vehicul rutier convențional, există loc pentru un alt pasager. Un alt loc poate fi accesat pe cealaltă parte, care este poziţionat mai adânc și este dotat cu o centură de siguranță în trei puncte. De asemenea, șoferul beneficiază de avantajele de intrare și ieșire din poziția externă ușor accesibilă a monococului, care poate fi mișcată atunci când ușa este deschisă până la prag.

Audi PB18 e tron Concept Pebble Beach 2018 22

Conceptul Audi PB18 e-tron urmează arhitectura tradițională a unei mașini sport cu motor amplasat central, cu cabină poziționată maxim în față. Centrul de greutate al mașinii este amplasat în spatele scaunelor și în fața punții spate – ceea ce aduce beneficii dinamicii de conducere. Greutatea conceptului este mai mică de 1.550 de kg, datorită folosirii unui mix de aluminiu, carbon şi materiale compozite pentru caroserie, dar şi a bateriei inovatoare şi relativ uşoare.

PB18 e-tron măsoară 4.53 metri în lungime, 2 metri în lățime și doar 1.15 metri în înălțime. Numai aceste dimensiuni vorbesc despre o mașină sport clasică. Ampatamentul este de 2.70 metri, iar consolele sunt foarte compacte. Privit din lateral, ochiul este atras de linia ușor înclinată a acoperișului care este trasă departe în spate și prezintă montanţi C masivi. Împreună cu fereastra spate mare și aproape verticală, acest design amintește de forma unui Shooting Brake. Rezultatul nu prezintă doar o siluetă distinctă, ci și un spaţiu pentru bagaje cu un volum de 470 litri, un bonus clar în ceea ce privește spațiul de încărcare – de obicei, un deficit al mașinilor sport.

Audi PB18 e tron Concept Pebble Beach 2018 17

O bandă roșie de lumină plată se extinde pe întreaga lățime a spatelui și subliniază orientarea orizontală a corpului vehiculului. Ieșirea din spate a difuzorului a fost ridicată la înălțime – o altă caracteristică funcțională împrumutată din motorsport. Difuzorul poate fi mutat în jos, în mod mecanic, pentru a crește forța de apăsare. Spoilerul spate, care în mod normal este fix, poate fi extins în spate în același scop.

Roțile mari cu jante de 22 de inci (cu anvelope 275/35 în față și 315/30 în spate), fiecare cu opt spițe poziţionate asimetric, amintesc de orificiile turbinelor. Împreună cu prizele de aer ale arcurilor roților, rotirea lor asigură o răcire excelentă a discurilor imense de frână (19 inci) care sunt făcute din carbon.

Fața conceptului este dominată de forma hexagonală cunoscută a grilajului Singleframe, cu o tăiere extrem de lată și orizontală. Intrările mari de aer la stânga și la dreapta ramei Singleframe furnizează aerul de răcire necesar frânelor și motorului electric frontal. Farurile laser au o fază lungă de acţiune. Capota relativ scurtă se scufundă adânc și acționează ca un pod lateral care trece prin “nas”, legând cele două aripioare accentuate și dublând, de asemenea, un deflector de aer. Un design care este bine familiarizat cu prototipurile de curse.

Audi PB18 e tron Concept Pebble Beach 2018 16

În același timp, acest aspect oferă șoferului o calitate unică a vizibilității, și nu doar pe un circuit. Privind prin parbrizul mare din poziția joasă a scaunului, șoferul poate vedea exact drumul prin capota ventilată şi se poate orienta perfect pentru a vedea cursul și vârful curbei.

Montat în acest câmp vizual este o suprafață OLED transparentă. Linia ideală a curbei următoare poate fi arătată pe ea, de exemplu, controlată precis cu date din navigație și alte sisteme electronice a vehiculului (cum există în unele jocuri video). Pe de altă parte, în trafic normal, săgețile de direcție și alte simboluri din sistemul de navigație găsesc un loc perfect aici în câmpul de vizibilitate al șoferului, suprafaţa transformându-se astfel într-un head-up display.

Audi PB18 e tron Concept Pebble Beach 2018 25

Conceptul utilizează trei motoare electrice puternice – unul în față și două în spate. Acestea din urmă sunt situate central între articulațiile de direcție, fiecare punând în funcţiune în mod direct o roată prin arbori semi-axiali. Agregatele oferă o putere de până la 150 kW (204 CP) pe puntea față și 350 kW în spate (476 CP).

Puterea maximă generată de acest concept cu sistem de tracţiune quattro este de 500 kW (680 de CP), iar temporar cifra poate creşte chiar până la 570 kW (775 CP). Cu un cuplu combinat de până la 830 Nm, propulsia electrică îi permite lui PB18 e-tron să accelereze de la 0 şi până la 100 de km/h în doar puțin peste 2 secunde, o dinamică fantastică care diferă doar marginal de cea a unui prototip curent LMP1.

În trafic normal, șoferul poate limita viteza maximă pentru a avea o autonomie mai mare de deplasare. Această limitare este ușor de dezactivat pe un circuit și poate fi adaptată la condițiile locale necesare. Accentul se pune nu numai pe performanța puternică, ci și pe eficiența maximă. În timp ce este condus, Audi PB18 e-tron recuperează cantități mari de energie: până la o frânare moderată, motoarele electrice sunt singurele responsabile pentru decelerarea vehiculului. Frânele hidraulice intră în joc numai pentru frânarea puternică.

Conceptul de motoare electrice separate pe puntea spate oferă avantaje majore atunci când vine vorba de manevrabilitate sportivă. Managerul de control al cuplului, care funcționează împreună cu sistemul electronic de stabilizare (ESC), distribuie activ puterea roților de pe pe ambele punţi, după cum este necesar. Acest control al cuplului asigură dinamică și stabilitate maximă. Datorită reacției efective instantanee a motoarelor electrice, acțiunile de control sunt rapide. Unitatea de propulsie a lui Audi PB18 e-tron se adaptează perfect fiecărei situații, fie că implică dinamică transversală sau longitudinală.

Audi PB18 e tron Concept Pebble Beach 2018 15

Bateria solidă cu un sistem de răcire lichidă are o capacitate de 95 kWh. O încărcare completă asigură o autonomie de peste 500 km în ciclul de măsurare WLTP. Audi PB18 e-tron este deja proiectat pentru încărcare cu o tensiune de 800 volți. Aceasta înseamnă că bateria poate fi complet încărcată în aproximativ 15 minute!

Audi PB18 e-tron poate fi de asemenea încărcat fără fir prin inducție electromagnetică cu Audi Wireless Charging (AWC). Acest lucru se face prin plasarea unui dispozitiv de încărcare cu bobină integrată, pe podeaua spaţiului în care urmează să fie parcat, fiind preliminar conectat la o sursă de alimentare.

Printre alte dotări pe care le are acest concept spectaculos se numără o suspensie independentă pe ambele punţi, pe brațe de control transversale inferioare și superioare și, așa cum se întâlnește frecvent în sportul cu motor, un sistem push-rod pe puntea din față și unul pull-rod pe spate. Tot pe ambele punţi există amortizoare adaptive de acționare cu șoc magnetic. Suspensia mașinii de curse Audi R18 e-tron quattro, care a participat la Le Mans, a servit drept model pentru arhitectura de bază.

Audi PB18 e tron Concept Pebble Beach 2018 19

Audi spune că actualul concept va ocupa o poziție nouă și consistentă într-o piață tot mai diversificată. Dacă este un indiciu că se va transforma într-un model de serie, deocamdată nu putem afirma, însă un lucru mai ştim, că germanii din Ingolstadt mai au deja dezvoltate concepte suplimentare de vehicule, cum ar fi cele de exemplu unele pentru traficul urban, care îşi vor face debutul public în lunile următoare.

buton subscribe

GALERIE FOTO: