in , ,

(video) Premieră la Pebble Beach: Noul Bugatti Divo – doar 40 vor circula pe drumurile lumii

A venit timpul! Acum câteva ore, la evenimentul automobilistic exclusiv “The Quail: A Motorsports Gathering” din Monterey, California, Bugatti a prezentat ultimul său model ca premieră mondială. Cu modelul Divo, marca de lux franceză a dezvoltat o mașină super sport adaptată pentru agilitate, sprinteneală și performanță optimă de manevrare pe șosele cu multe curbe.

Este vioi şi mai exclusiv decât modelul Chiron. Păcat că nu mai poate fi cumpărat!

  • Caracteristici

Noul Bugatti Divo este puţin mai lung, dar mai îngust decât acelaşi Chiron, şi este pus în mişcare de motorul iconic W16 de 8.0 litri făcut acasă. Inclusiv datorită celor patru turbo compresoare şi a unui sistem de turbo compresie în două etape (cu apă şi aer), inima-i produce 1.500 de CP  care o putere de 1.500 CP la 6.700 rpm şi un cuplu maxim de 1.600 Nm, disponibil tot de la 2.000 de rpm! Cutia de viteze este un DSG cu şapte trepte şi dublu ambreiaj, iar tracţiunea una integrală permanentă.

Cifrele de consum anunţate sunt discrete: în regim urban 35.2 litri la 100 km parcurşi, extra urban – 15.2 litri şi mixt – 22.5 litri. Este şi unul dintre cele mai poluante vehicule: emisii de CO2 în regim combinat – 516 g/km! (clasa de eficienţă G).

Aerodinamica modelului a fost foarte bine reglată, iar setările suspensiei și șasiului au fost modificate. Ca rezultat, Divo este cu 35 de kilograme mai ușor și produce o forță de apăsare mai mare cu 90 de kilograme decât standardul Chiron. Acceleraţia laterală a lui Divo a fost amplificată până la o forţă de 1.6 g. Acceleraţia 0-100 de km/h o poate face în condiţii ideale în 2.4 secunde, iar viteza maximă este limitată la 380 km/h şi nu mai poate fi mărită cu o cheie specială cum este la Chiron. Divo poate parcurge un tur pe circuitul Nardo din sudul Italiei cu opt secunde mai repede decât Chiron.

Vezi şi: (video) Documentar: Cum a fost construit noul Bugatti Chiron

New Bugatti Divo 2018 hipercar 44

  • Păreri despre Divo

Când mi-am preluat postul la Bugatti la începutul anului, am aflat în curând că clienții și fanii noștri așteptau un vehicul special care să spună o poveste suplimentară pentru brand, în plus față de Chiron. Echipa Bugatti a fost, de asemenea, foarte dornică să pună în aplicare un proiect ca acesta”, a spus Stephan Winkelmann, președinte al Bugatti Automobiles S.A.S.

Prin urmare, s-a decis construirea unei mașini super-sportive cu un caracter diferit de Chiron, care ar putea fi imediat recunoscută ca fiind un Bugatti. Cu Divo, Bugatti își revigorează, de asemenea, tradiția de coachbuilding. În primele decade de existenţă, marca franceză de lux a avut un succes considerabil, cu nişte caroserii construite după modelul propriu și instalate pe un şasiu existent. S-a procedat asemenea şi aici: Divo foloseşte şasiul lui Chiron, însă îmbunătăţit.

“Până în prezent, un Bugatti modern a reprezentat un echilibru perfect între performanțele ridicate, dinamica liniară și confortul luxos. În cadrul posibilităților noastre, am schimbat echilibrul în cazul Divo-ului în continuare spre accelerare laterală, agilitate și viraje. Divo este făcut pentru curbe.

Feedback-ul de la clienții noștri a fost copleșitor. Am arătat noul model unui mic grup de clienți selectați care deţin deja un Chiron. Toate cele 40 de mașini au fost vândute imediat – aceasta a fost o confirmare fantastică pentru echipa Bugatti, care a pus atât de multă dăruire și pasiune în proiect”, a adăugat Winkelmann.

New Bugatti Divo 2018 hipercar 48

  • Un program sofisticat de aerodinamică asigură o răcire optimă a vehiculului și o forță de apăsare de 90 de kilograme

“Interpretarea modernă a construcțiilor de caroserie ne-a oferit nouă inginerilor o nouă libertate. Pasul pe care l-am luat cu Divo în termeni de agilitate și dinamică de înaltă performanță la capitolul manevrabilitate, poate fi comparat cu dezvoltarea generală de la Veyron la Chiron”, a explicat Stefan Ellrott, șef de dezvoltare tehnică la Bugatti.

Proprietățile aerodinamice ale modelului Divo au fost îmbunătățite printr-o cantitate considerabilă de lucrări detaliate. Doar partea frontală cu tot cu capotă este echipată cu numeroase prize de aer care reduc suprafața efectivă a secțiunii transversale a vehiculului, în același timp asigurând un debit de aer îmbunătățit în față și o creştere a eficienței aerodinamice. O “perdea de aer” optimizată asigură un flux mai bun de aer pe secțiunile din față și din spate ale părților laterale ale autovehiculului.

Spoilerul frontal, nou conceput, oferă o forță de apăsare mai mare și ghidează mai mult aer la prizele din față. Sistemul de răcire, prin urmare, primește un debit de aer destul de consistent și astfel performanța generală de răcire este îmbunătățită.

Frânele cu discuri de 420 mm (câte 8 pistoane în etriere) şi 400 mm (6 pistoane în etriere), pe faţă şi pe spate respectiv, sunt răcite de patru surse independente de aer pe fiecare parte a vehiculului: aerul curge din zona de înaltă presiune de deasupra barei de protecție față, prizele de pe aripile din față, o intrare pe radiatorul frontal și difuzoarele în fața anvelopelor. Aripi speciale direcționează aerul rece din aceste zone pe discurile de frână.

Un scut de căldură transportă aerul fierbinte prin roți. Aceasta înseamnă că frânele nu se supraîncălzesc și că temperatura pneurilor este întotdeauna în intervalul optim. Acest sistem, folosit deja pe Chiron, primește sprijin suplimentar din cauza vidului generat de perdeaua de aer pe anvelope, în cazul lui Divo. În plus, arcurile roților sunt ventilate prin lamele de pe aripi.

New Bugatti Divo 2018 hipercar 51

Acoperișul lui Divo a fost proiectat pentru a forma o conductă de aer NACA, un orificiu de aer optimizat pentru debit. În combinație cu capacul compartimentului motorului special proiectat, acest lucru asigură un debit masiv de aer, foarte mare în compartimentul motorului, jucând un rol-cheie în gestionarea temperaturii în această zonă a autovehiculului.

Partea din spate a modelului Divo dispune de un spoiler spate, reglabil în înălțime, care funcționează ca o frână aerodinamică când se înclină înainte și este setat automat în unghiuri diferite în dependenţă de modurile de conducere individuale alese. Spoilerul spate are o lățime de 1.83 metri și este, prin urmare, cu 23% mai mare decât pe Chiron. Spoilerul mai mare îmbunătățește eficiența aerodinamică și are ca rezultat o performanță mai ridicată a aero frânei, precum și generează o forța de apăsare semnificativ mai mare.

Forța de apăsare este stimulată și de difuzorul din spate, care a fost complet reproiectat pentru o mai mare eficiență și include spaţii dedicate pentru tocmai şase terminaţii ale sistemului de evacuare a gazelor de eşapament. Forța de apăsare totală generată este de 456 kg, cu 90 kg mai mult decât pe Chiron!

Vezi şi: (video) GENEVA 2018: Premieră mondială – Noul Bugatti Chiron Sport, prima maşină cu ştergătoare cu braţe din carbon

New Bugatti Divo 2018 hipercar 1

  • Noile setări pentru şasiu şi suspensii, precum și reducerea greutății, fac din Divo un star performer pe viraje

Obiectivul principal al lucrărilor de dezvoltare a șasiului a fost acela de a îmbunătăți dinamica virajelor; Divo trebuia să fie mai strâns, mai evidenţiat şi mai agil. În acest scop, a crescut şi unghiul de înclinare a roţilor pe interior. Ca urmare, viteza maximă a lui Divo este limitată la 380 km/h. Spre deosebire de Chiron, nu există nici un alt mod de a mări viteza maximă.

În ceea ce privește accelerația laterală, Divo ajunge la forţe de 1.6 g. Numai aceste schimbări asigură o experiență de conducere perceptibil de diferită pe drumuri șerpuite. Direcția și suspensia (cu câte două braţe la fiecare roată) au fost setate pentru a asigura un răspuns mai direct și un comportament mai sportiv în toate modurile (EB, Autobahn și Handling).

Divo este cu 35 de kilograme mai ușor decât Chiron. Pierderea în greutate este rezultatul unui număr de modificări în designul maşinii, inclusiv jantele noi ușoare de 20/21 de inci și capacul din fibră de carbon a unui intercooler. Greutatea a fost de asemenea salvată prin fixarea clapetelor difuzorului frontal, reducerea cantității de material izolant utilizat și instalarea unui sistem audio mai ușor. Pentru a reduce greutatea, compartimentele de depozitare de pe consola centrală și de la uși au fost de asemenea omise.

New Bugatti Divo 2018 hipercar 19

  • Noul limbaj de design progresiv subliniază valorile interioare ale lui Divo. Un nou costum pentru un personaj nou

“Divo este un alt exemplu al filosofiei noastre de design” Forma urmează performanţa”. În acest caz, inginerii și proiectanții aveau drept scop crearea unui vehicul care să se concentreze pe viteze de virare și dinamică laterală, spune Achim Anscheidt, director de proiectare al Bugatti Automobiles SAS, care descrie limbajul de design al noului Bugatti.

Proiectul Divo a fost, de asemenea, o ocazie bună pentru echipa noastră de a adăuga un capitol modern poveștii de coafură a lui Bugatti, care a avut un astfel de succes în primii ani ai brandului. Sarcina noastră a fost de a dezvolta un vehicul care să pară diferit de Chiron, dar să fie imediat recunoscut ca un Bugatti. Pentru designerii noștri, aceasta a însemnat că cele trei elemente de stil ale Bugatti trebuiau să rămână în continuare: grila frontală în formă de potcoavă, linia de semnătură tipică Bugatti de-a lungul laturilor vehiculului și linia caracteristică reprezentată de o axă, care desparte maşina practic în două, derivată din modelul Type 57 Atlantic”.

Cea mai subțire linie laterală a lui Divo ajută vehiculul să pară mai scund și mai lung. Noile proporții permit o divizare orizontală vizuală a corpului, care este întărită de o schemă specială de culori. Secțiunea superioară, mai elegantă, este vopsită cu un finisaj mat, în culoarea argintie “Titanium Liquid Silver”, dezvoltată special pentru Divo. Acest lucru susține în mod eficient forma sculpturală, musculară a mașinii.

Partea inferioară a laturilor are mai mult un design tehnic funcțional, consolidând aspectul puternic al mașinii și oferindu-i o poziție de încredere pe drum. Această secțiune este realizată din fibră de carbon într-o nuanţă “Divo Carbon”, asemănătoare culorilor formate de contactul benzinei cu asfaltul/apa.

New Bugatti Divo 2018 hipercar 3

Noile faruri frontale orientate vertical, cu lumini de zi pe marginea exterioară, îi conferă lui Divo o înălțime mai mare. Cu o deschidere de numai 35 milimetri pentru ca lumina să iasă în afară, farurile extrem de compacte și ușoare se transformă într-o nouă dimensiune tehnică. O animație ușoară dezvoltată special pentru Divo subliniază semnătura distinctivă a capătului frontal.

Un punct culminant în partea din spate a vehiculului este cu siguranță noul, foarte sofisticat, ansamblu de stopuri 3D. Acestea sunt de fapt o parte a grilajului din spate, care este parțial produs printr-un proces de tipărire 3D și are aripioare speciale ușoare, cu o varietate de dimensiuni. Un total de 44 din aceste aripioare luminează, formând o lumină de culoare roşie. Spre marginile exterioare aceste aripi devin mai largi, creând o lumină mai intensă. Spre centrul vehiculului, acestea sunt mai restrânse, ducând la scăderea treptată a luminii. Rezultatul este un aspect izbitor, ceea ce înseamnă că Divo nu va putea fi confundat cu oricare altă maşină.

Schema de culori în două tonuri intensifică, de asemenea, impresia puternică creată de spate. Aripile sunt vopsite în “Titanium Liquid Silver” cu finisaj mat și sunt distinse optic față de piesele care controlează fluxul de aer la capătul din spate. Prizele de aer, spoilerul din spate și difuzorul au un finisaj din carbon. Alte elemente sunt finisate într-o nuanță albastru turcoaz deschisă.

New Bugatti Divo 2018 hipercar 11

Caracterul tehnic al schemei de culori și a materialelor utilizate pentru exterior este continuat în interior. O versiune mată a unei fibre de carbon exclusive şi lucioase se găsește pe mai multe suprafeţe din habitaclu. Efectele de culoare ale fibrei de carbon și ale vopselelor exterioare sunt reflectate într-un raport de 1:1 de către tonul întunecat “Divo Gray” al Alcantarei, oferind un contrast subtil cu suprafețele anodizate ale elementelor metalice.

Culoarea distinctivă “Divo Racing Blue” este de asemenea folosită pentru Alcantara, unde joacă un rol special prin asigurarea unei divizări optice pe suprafețele interioare. Această culoare este utilizată aproape în întreaga secțiune a șoferului, în timp ce oferă doar câteva accente selectate în secțiunea pasagerului din dreapta.

O altă legătură stilistică între interior și exterior este creată de către tapițeriile de pe uşi și scaune, care prezintă o structură romboidă tridimensională brodată, cu o configurație algoritmică, reinterpretând structura grilajului și a stopurilor fantastice.

Inovațiile tehnice din interior includ scaunele, care nu numai că au un design nou, ci oferă și un suport lateral mai mare. Volanul este acoperit parțial cu Alcantara și are în spate nişte padele mai mari de comutare manuală a treptelor cutiei de viteze. Datorită cotierelor mai mari, consola centrală asigură un confort sporit.

New Bugatti Divo 2018 hipercar 24

Supercarul este numit în cinstea lui Albert Divo, un pilot de curse francez, câștigător de două ori a celebrei curse Targa Florio de pe drumurile muntoase din Sicilia, cu un Bugatti Type 35 B, la sfârșitul anilor 1920.

Seria Divo va cuprinde doar 40 de vehicule! Preţul unitar anunţat este de 5 milioane de euro, semn că nu ar exista careva dotări opţionale! Noul Divo încă nu este, dar urmează a fi omologat pentru a putea circula pe drumurile publice! Va fi produs exclusiv în oraşul francez Molsheim.

buton subscribe

Evenimentul de prezentare: 

Walkaround exclusiv, realizat de colegii norocoşi de la Top Gear:

GALERIE FOTO: