in , ,

(video) Premieră la Pebble Beach: Noul Lamborghini Aventador SVJ şi SVJ 63

Automobili Lamborghini lansează noul Lamborghini Aventador SVJ într-o premieră mondială în cadrul Monterey Car Week din California, la evenimentul numit “The Quail, A Motorsports Gathering”.

Cu un design extraordinar, tehnologii revoluționare şi de ultimă oră în termeni de manevrabilitate, performanţă enormă și o plăcere a conducătorului auto, noul supercar duce conceptul de mașină super sport într-o nouă dimensiune.

Noul Aventador SVJ, unde SV este istoric pentru Superveloce (însemnând “superfast”), are mai nou în denumire sufixul ” J – Jota”, care denotă superioritatea sa: aici producătorul amintindu-ne că maşina este cea mai rapidă de pe circuitul german Nurburgring la această oră.

Vezi şi: (video) Oficial! Noul rege pe Nurburgring este noul Lamborghini Aventador SVJ

“Aventador SVJ este o mașină inovatoare și reprezinta punctul culminant al gamei noastre de mașini super sport. Provocarea pentru designerii si inginerii Lamborghini a fost aceea de a îmbunătăți cea mai pură esență a unei mașini super sport Lamborghini, de la o navă spaţială la un avion jet de luptă, acesta fiind exemple excepționale de superioritate aerodinamică. Aventador SVJ face un nou pas în viitor, formând potențialul de dezvoltare a automobilelor super-sportive”, a declarat şeful Lamborghini, Stefano Domenicali.

Noul Aventador SVJ are cel mai puternic motor V12 de serie produs până acum de Lamborghini. Acesta produce 770 CP la maximum 8.500 rpm şi 720 Nm la 6.750 rpm. Greutatea “uscată” de doar 1.525 kg îi oferă un raport de greutate-putere de 1.98 kg/CP. SVJ accelerează de la 0 la 100 km/h în 2.8 secunde și de la 0 la 200 km/h în 8.6 secunde. O viteză maximă de peste 350 km/h este completată de o distanță de frânare de la o viteză de 100 la 0 km/h, de doar 30 de metri.

Fiecare caracteristică a modelului Aventador SVJ rezonează din punct de vedere aerodinamic: SVJ este mult îmbunătățit în ceea ce privește aspectul față de Aventador S, fiecare formă urmărind o funcţie. Scopul principal al designului său a fost o îmbunătățire semnificativă a forței de apăsare în comparație cu Aventador SV: +40% pe ambele axe, cu un coeficient de rezistenţă mai mare -1%.

Din față, mașina este mai largă: o nouă bară de protecție frontală cu aripioare laterale integrate prezintă noi metode de control a curenţilor de aer și evidențiază includerea sistemului Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA). Splitterul frontal decuplat continuă impresia unei componente plutitoare, oferind în același timp un canal pentru fluxul de aer. Nişte prize de aer tridimensionale pe capotă direcționează curenţii, îmbunătățind atât forța de tracțiune, cât și forța de apăsare, făcând aluzie clară în sensul aerodinamic al designului SVJ. Optimizarea aerodinamică superioară a corpului maşinii a contribuit cu 70% la îmbunătăţirea forţei de apăsare comparativ cu cea de pe un model SV.

La acestea se adaugă noi prize de aer laterale, care sunt mai mari, dar şi noi aripioare laterale frontale, un design aerodinamic îmbunătăţit al dedesubtului care include şi nişte turbine Vortex de gestionare a curenţilor, lucrează împreună cu un difuzor frontal şi un altul cu forme complicate şi cu aripioare divergente în partea posterioară a maşinii, pentru a contribui cu 30% la forţa de apăsare total generată.

Spoilerul lui SVJ a fost proiectat pentru o eficiență aerodinamică optimă, fiind bazat pe o nouă folie de aer, componente ale sistemului activ ALA 2.0 și aripioare laterale pentru a reduce turbulența, asigurând din nou o forță de apăsare ridicată atât la deplasarea pe linie dreaptă, cât şi în curbe.

În spatele mașinii, poziția goală a terminaţiilor eşapamentului sport se seamănă cu cele găsite pe motociclete sport. Acestea sunt scurtate şi sunt acum poziţionate mai aproape de motor, fapt care reduce din greutate. Bara de protecţie în forma literei greceşti Omega încorporează un difuzor masiv nou.

Noua “capotă” posterioară care acoperă compartimentul motorului a fost reproiectată pentru SVJ: este fabricată din fibră de carbon ușoară și este detașabilă datorită unor cleme pentru un acces rapid la motor. De asemenea, adoptă tema “Y” prin care se poate vedea propulsorul V12.

Jantele lui SVJ super-ușoare “Nireo”, din aluminiu, sunt proiectate special pentru SVJ, economisind greutate și contribuind la dinamica mașinii. Sunt disponibile și jante opţionale din aluminiu “Leirion” cu detalii “Y” și forme hexagonale.

Sistemul ALA patentat de Lamborghini a fost pentru prima dată prezentat pe Huracan Performante și a fost dezvoltat la un nivel îmbunătățit pentru Aventador SVJ. Acum ALA 2.0, include noi prize de aer optimizate și canale cu design nou. Sistemul a fost recalibrat ținând cont de accelerațiile laterale îmbunătățite ale vehiculului.

Sistemul ALA variază în mod activ de sarcina aerodinamică pentru a obține o forță de apăsare mai mare sau un coeficient de rezistenţă scăzută, în funcție de condițiile dinamice. Mici motoare acționate electronic deschid şi închid câteva clapete active în splitterul frontal și din capacul care acoperă motorul, care direcționează fluxul de aer.

Folosind Lamborghini Dinamica Veicolo Attiva 2.0 (LDVA 2.0) cu senzori inerțiali îmbunătățiți, care manipulează în timp real toate sistemele electronice ale mașinii, clapetele sistemului ALA sunt activate în mai putin de 500 de milisecunde pentru a asigura cele mai bune condiţii aerodinamice în cele mai diverse condiţii de rulare. Atunci când ALA este oprită, clapeta activă este închisă, generând o forță de apăsare ridicată, dorită mai ales în curbele abordate cu viteze mari, și condiții complete de frânare. Atunci când ALA se comută în poziția “ON”, clapetele frontale sunt deschise, reducând presiunea aerului pe spoilerul frontal și direcționând fluxul de aer printr-un canal interior și prin intermediul turbinelor Vortex compacte şi cu forme speciale de pe partea inferioară a mașinii. Toate acestea reduce în mod drastic rezistenţa aerodinamică şi optimizează condițiile necesare pentru accelerație maximă și viteză maximă.

Atunci când sistemul ALA este deconectat, acele clapete din spate sunt de asemenea închise, permițând spoilerului spate să-şi facă treaba ca unul care ar fi fixat. Stabilitatea este îmbunătățită în cazul virajelor la viteză mare și a frânării totale prin crearea unei forțe de apăsare maxime. Atunci când ALA este pornit, clapetele de pe “capota” posterioară sunt deschise pentru o mai bună tracțiune în condiții de viteze mari.

În plus, canalul de aer interior din spoiler este împărțit în alte două, unul în dreapta și altul în stânga, permițând crearea unei aerodinamici vectorizate pentru viraje la viteze mari. În funcție de direcția în care întoarce SVJ, LDVA 2.0 instruiește ALA să selecteze unul din cele două canale mai mici, mărind forța de apăsare și tracțiunea pe interiorul roţii corespunzătoare și contracarând transferul de sarcină în condiții de rulare. Aceasta, la rândul său, optimizează forța șasiului, necesitând un unghi redus de direcție și îmbunătățind stabilitatea dinamică globală a mașinii. Tehnologia aero vectoring în SVJ a fost dezvoltată continuu pentru a îmbunătăți efectele pe partea interioară a roţilor cu 30% în comparație cu sistemul original.

Printre altele:

  • Sistemul de propulsie îmbunătățit are o nouă supapă de admisie din titan cu un canal de admisie cu o lungime diferită, pentru un coeficient de debit mai mare. Sistemul de evacuare a gazelor de eşapament nou, uşor, reduce contrapresiunea și produce cel mai emoțional sunet, iar cutia de viteze cu șapte trepte optimizată – Independent Shifting Road (ISR) – a fost calibrată pentru performanța sporită a mașinii, atât în ​​ceea ce privește puterea, cât și cuplul.
  • Dinamica verticală, laterală și longitudinală a lui SVJ a fost reconfigurată în LDVA 2.0, cu algoritmi integrați pe deplin în cadrul ALA 2.0, pentru a reflecta forța de apăsare excepțională generată și optimizarea performanței. Este rezultatul investițiilor semnificative în cercetare și dezvoltare.
  • Suspensia lui SVJ a fost refăcută, oferind o aderență mecanică și aerodinamică mai bună. Rigiditatea barei anti ruliu a fost îmbunătățită cu 50% față de cea de pe modelul Aventador SV, compensând ruliul și îmbunătățind eficiența aerodinamică. Un interval de forţă de amortizare mai mare, cu până la 15% față de SV, și Lamborghini’s Magneto Rheological Suspension (LMS) a fost recalibrată pentru a îmbunătăți controlul asupra corpului şi a roților maşinii, pentru o concentrare mai mare asupra circuitelor de exemplu.
  • Sistemul de roţi directoare spate de pe SVJ (LRS) este proiectat în continuare pentru a exploata aero-sarcina în orice mediu, oferind stabilitate excepțională în condiții de viteză ridicată și îmbunătățind agilitatea în viraje pentru a spori viteza medie în toate condițiile dinamice.
  • Servodirecţia lui Aventador SVJ a fost, de asemenea, dezvoltată practic de la zero pentru a furniza feedback-ul solicitat în mediile de înaltă performanță pentru piste și curse. Servodirecţia electrică re-echilibrată reflectă aero-sarcina specifică și anvelopele, iar Lamborghini Dynamic Steering (LDS) este recalibrat pentru a îmbunătăți și mai mult precizia de direcție și reacția naturală la întoarcerea volanului.
  • Sistemul de tracțiune integrală de pe Lamborghini Aventador SVJ a îmbunătățit împărțirea cuplului între roţi pentru a maximiza tracțiunea și agilitatea, stabilitatea mai mare a maşinii permițând trimiterea unui cuplu suplimentar de 3% la puntea spate în comparație cu modelul Aventador SV. Sistemul de direcție pe roțile din spate a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți în continuare stabilitatea automobilului, reducând în același timp distanțele de frânare, în special în cazul condițiilor combinate de frânare/rotire, cum ar fi curbele abordate cu viteze mari. ESC-ul a fost actualizat pentru a îmbunătăți virarea și experiența șoferului în condiții extreme de manipulare a automobilului, iar sistemul ABS a fost adaptat în mod special pentru aderența îmbunătățită oferită de anvelope și sistemul ALA.
  • Noile anvelope Pirelli P Zero Corsa au fost dezvoltate în mod special, conform indicației Lamborghini pentru SVJ: anvelopele oferă o rigiditate verticală mai mare pentru a se adapta la forța de apăsare mai ridicată a SVJ, precum și pentru a îmbunătăți performanțele vehiculului. Dispunând de un design specific al benzii de rulare, anvelopele sunt proiectate pentru a optimiza performanța atât pe șosea, cât și pe un circuit. Opțional, anvelopele Pirelli P Zero Trofeo R pot fi montate special pentru utilizarea pe circuite.

Aventador SVJ este o maşină stradală, dar care poate fi folosită şi pe circuite, rivalul direct considerat de noi fiind acelaşi McLaren Senna. Proprietarul va avea acces la un sistem care conţine trei moduri de rulare cu setări specifice pentru componentele maşinii: Strada, Sport și Corsa, alături de opțiunea EGO, care permite șoferului să-și personalizeze în continuare preferințele, împreună cu reprezentările grafice pe panoul de bord color care este un ecran TFT, precum şi demonstraţia în regim real a funcțiilor sistemului ALA 2.0.

Sistemul de navigație și sistemul infotainment, care include AppleCarPlay, vin ca dotări opţionale gratuite. Sistemul de telemetrie Lamborghini este o specificație opțională: înregistrarea timpilor de tură și performanțele pe pistel, precum și datele de călătorie, îl va face deosebit de atrăgător pentru proprietarul care dorește să-și ia mașina pe vreun circuit.

Posibilităţile de personalizare a habitaclului unui Aventador SVJ sunt practic nelimitate datorită programului Ad Personam. Automobilul poate fi vopsit la exterior în câteva culori standard (în galeria de imagini după ordine: Viola Aletheia, Verde Alceo, Bianco Phanes, Rosso Mimir, Giallo Tenerife şi Grigio Telesto), însă opţional contra cost se poate alege una dorită

Producția îi va fi limitată la 900 de exemplare. O ediție specială, numită SVJ 63, este prezentată exclusiv la Pebble Beach Concours d’Elegance. Ea acordă un omagiu anului în care a fost fondată marca Lamborghini – 1963. Produs într-o configurație unică, maşina demonstrează o utilizare bogată a fibrei de carbon și va exista într-un număr de doar 63 de exemplare, suplimentar la cele 900.

Preţul de start pentru modelul obişnuit porneşte în Europa de la 349.116 de euro, cu taxe incluse. Primii proprietari îşi vor primi comenzile la începutul anului 2019.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?