in , ,

(video) Premieră mondială: Cel mai puternic Jaguar va fi construit în doar 300 de exemplare

Compania Jaguar a prezentat cel mai puternic model pe care l-a construit vreodată – o variantă de circuit a sedanului XE pe care a numit-o SV Project 8. Automobilul pune la dispoziţie 600 de CP şi o caroserie făcută din panouri din fibră de carbon.

Noutatea a fost construită de atelierul de casă a grupului Jaguar Land Rover – Special Vehicle Operations (SVO). După cum spuneam, o parte din caroseria maşinii este făcută din fibră de carbon, fiind vorba despre: barele de protecţie, capota, aripile frontale care sunt extinse cu 19 mm, pragurile laterale, splitterul reglabil, difuzorul spate şi desigur eleronul care poate fi reglat în două poziţii.

Mai mult, sedanul are noi aripi posterioare care sunt făcute din aluminiu şi sunt extinse cu 55 de mm, din acelaşi metal sunt confecţionate portierele, iar dedesubtul maşinii este unul absolut plat.

Cel mai puternic Jaguar ascunde sub capotă un motor V8, care are un volum de 5.0 litri, un compresor şi dezvoltă 600 de CP/700 Nm de cuplu. Cuplat la acesta este o cutie de viteze automat cu opt trepte şi un sistem de tracţiune integrală cu diferenţial spate activ, care poate fi controlat electronic.

Accelerează o astfel de maşină de la 0 la 96 de km/h în doar 3.3 secunde. Viteza maximă este egală cu 320 de km/h.

Interesant este că greutatea sedanului este egală cu 1.745 de kilograme. Masa redusă s-a datorat nu doar unei caroserii din carbon, ci şi a eşapamentului care este din titan, a carcaselor scaunelor făcute din aliaj de magneziu şi chiar a rulmenţilor ceramici pentru roţi care conţin nitrură de siliciu!

Jantele automobilului măsoară 20 de inci şi sunt acoperite de anvelope Michelin Pilot Sport Cup 2, cu dimensiuni de 265/35 în faţă şi 305/30 în spate.

Apropo, opţional, pentru doritorii care vor să facă maşina încă mai uşoară există un Track Pack. Odată aplicat acesta va presupune demontarea banchetei din spate şi instalarea unei cuşti de protecţie, iar cele două scaune rămase vor avea o carcasă monococă şi centuri de siguranţă care se prind în patru puncte (-12.2 kg).

Noul Jaguar XE SV Project 8 mai are un ecartament extins, arcuri diferite, amortizoare reglabile şi mecanisme de frânare din carbon şi ceramică care au câte şase pistoane în etriere şi discuri de 400 şi 396 mm (faţă şi spate respectiv).

Într-un regim de condus “de circuit”, garda la sol a maşinii poate coborî cu 15 mm, amortizoarele devine mai dure, se schimbă reacţia la apăsarea acceleratorului, setările servodirecţiei, a motorului şi a sistemului de stabilizare.

Jaguar XE SV Project 8 este un sedan omologat pentru circulaţia pe drumurile publice, va fi disponibil la comandă în toată lumea, va fi făcut manual la atelierul din oraşul Coventry, va avea un preţ de start de 149.995 de lire sterline, iar prima apariţie în public o va face la Festivalul de Viteză de la Goodwood la 30 iunie 2017.

Iti place articolul?