in , ,

(video) Premieră mondială: Cel mai rapid McLaren din istorie – noul Speedtail

Aşteptarea a luat sfârşit! Compania britanică McLaren Automotive a prezentat în această după amiază primul său model Hyper-GT, care a devenit cel mai rapid automobil al mărcii din toate timpurile. Noutatea se numeşte Speedtail!

Fiind cel mai puternic și cel mai aerodinamic din punct de vedere a rezistenţei, noul Speedtail este capabil să depăşească viteza record care a fost înregistrată acum 20 de ani de către legendarul McLaren F1, fapt care a făcut posibilă o colaborare intensă între echipele de proiectare și inginerie ale mărcii, cu scopul de a oferi o excelenţă în materie de aerodinamică şi propulsie.

Cockpit-ul sub formă de lacrimă (cea mai rapidă formă din natură) şi caroseria optimizată aerodinamic perfect, reprezintă baza pentru o rezistenţă aerodinamică fantastică cu nişte caracteristici inovatoare cum ar fi: capacele aero din fibră de carbon pentru roţile frontale pentru a reduce turbulenţele (care nu se rotesc şi ţin curenţii de aer lipiţi de corp), camerele digitale retrovizoare (în locul oglinzilor) și perechea de eleroane posterioare brevetate, care sunt flexibile şi sunt un tot întreg al părţii posterioare din fibră de carbon.

McLaren Speedtail este mai îngust decât un McLaren P1, dar este cu peste jumătate de metru mai lung decât acesta, măsurând 5.137 de mm!

Noul McLaren Speedtail este construit în jurul unei structuri din fibră de carbon numită Monocage și beneficiază de mai multe tehnologii care au o greutate redusă, inclusiv un corp complet din fibră de carbon, o suspensie activă din aluminiu și mecanisme de frânare carbono-ceramice. De propulsie răspunde o unitate hibridă care combină un motor V8 twin-turbo pe benzină şi câteva motoare electrice pentru a produce un număr total de 1.050 de CP.

O viteză maximă de 403 km/h va putea fi atinsă prin activarea modului unic Velocity, dezvoltat special pentru Speedtail. Acesta optimizează sistemul de propulsie hibrid pentru funcționarea la viteză mare şi între timp adaptează și unghiul eleroanelor active din spate. În plus, camerele digitale pot fi retrase pentru a îmbunătăți în continuare forţa de apăsare, iar prin Velocity Active Chassis Control garda la sol poate coborî cu 35 mm, lăsând cel mai înalt punct al vehiculului la doar 1.120 de mm de suprafața drumului.

Sistemul de propulsie hibrid permite o creștere “neobosită” a vitezei vehiculului, indiferent de turația motorului, iar greutatea redusă a maşinii, de doar 1.430 de kg, grăbește această capacitate. Acceleraţia liniară a lui Speedtail stabilește un nou punct de referință pentru un McLaren, cu un sprint 0-300 km/h realizat în doar 12.8 secunde. Ultimul model hibrid al McLaren, P1, ar putea ajunge la această viteză în 16.5 secunde.

Împreună cu partenerul Pirelli, McLaren a dezvoltat un model de anvelopă P-ZERO care va fi unică pentru noul hipercar. Acestea vor acoperi nişte jante cu 10 spiţe, ce măsoară 20 şi 21 de inci pe faţă şi pe spate respectiv.

Prezenţa la volanul unui Speedtail se promite a fi o experiență cu adevărat senzațională și cu totul deosebită de ceea ce se poate găsi în orice altă mașină. Șoferul este poziționat central în cabina luxoasă şi are alături scaune pentru doi pasageri suplimentari, acestea din urmă fiind una cu monococul din fibră de carbon. Pentru că acoperişul şi tot ce se vede în jur este preponderent din sticlă, unele părţi sunt realizate cu tehnologie electrocromică şi se pot face opace/transparente la apăsarea unui buton pentru protecţia de razele solare.

Panoul de bord este dominat de ecrane: unul care serveşte drept panou de bord, unul pentru sistemul multimedia, unul pentru controlul altor funcţii ale maşinii şi alte două pe care se redau imagini de pe camerele de la exterior. S-a făcut acest lucru special pentru a elimina practic toate butoanele şi comutatoarele din această zonă. Singurele comenzi realizate din bucăţi de aluminiu prelucrat se află pe tavan, împreună cu cele de control ale cutiei de viteze!

Pentru decor se pot folosi o mulţime de materiale exclusive, inclusiv mai multe forme de piele şi cusături. De asemenea este utilizată fibra de carbon, dar prelucrată printr-o metodă specială în colaborare cu producătorul de ceasuri Richard Mille. Rezultatul este un material făcut din foarte multe straturi subţiri din fibră de carbon, împletite între ele sub un unghi de 45 de grade şi creând vizual un desen care imită apa curgătoare. Din acest material este făcută partea superioară a consolei centrale, inserţiile de pe volan şi padelele de comutare manuală a treptelor, toate în combinaţie cu titan.

Automobilul mai are două spaţii pentru bagaje sub capotă, cât și în “coada” sa, iar un set personalizat de bagaje este disponibil pentru fiecare proprietar. Fibra de carbon, pielea și inserţiile metalice care se vor găsi pe aceste articole vor fi similare cu cele găsite în interiorul maşinii. După cum v-am informat anterior, maşina va putea avea şi nişte insigne realizate din aur, aur alb sau platină.

Cei care au comandat un Speedtail au fost invitați să vadă un model al automobilului la un eveniment privat de previzualizare, recent organizat la Londra. Binecunoscuta Speedtail Silver, o vopsea nano-metalică cu “efect topit”, dezvoltată special de McLaren pentru această mașină, a fost demonstrată împreună cu două tipuri de piele: una vopsită cu coloranți solubili pentru a păstra suprafața naturală a pielii, dar şi un nou tip de piele uşoară.

Fiecare McLaren Speedtail va fi personalizat după gusturile individuale ale proprietarului de către McLaren Special Operations (MSO). Astfel, putem avea asigurarea că pe drumuri nu se va găsi vreun hipercar identic cu un altul.

Amintim că preţul de start al maşinii este de 1.7 milioane de lire sterline sau aproximativ două milioane de euro. Va exista în doar 106 exemplare, toate rezervate deja, iar livrările vor demara de la începutul anului 2020. Mai aproape de această dată aşteptăm caracterisitici mai detaliate despre Speedtail.

De văzut:

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?