in , ,

(video) Premieră mondială: Noua generaţie Audi Q3

Un nou model din lista lansărilor Audi, programate pentru anul 2018, este noul Q3. SUV-ul compact ne arată cât de repede a trecut timpul, ajungând deja la o a doua generaţie şi adoptând noua faţă a familiei Q, introdusă de vârful de gamă Q8.

Să recunoaştem, noul Audi Q3 arată mult mai sportiv decât predecesorul său, dar şi decât noul Q5, astfel încât aşteptăm pentru acesta din urmă un facelift cât mai curând. Pe noul Q3, în faţă, tronează o grilă octogonală a radiatorului Singleframe, cu opt bare verticale care caracterizează un front masculin, pe care îl vor iubi şi femeile. Farurile sunt înguste şi se lărgesc doar pe margini. În total vor exista trei versiuni, toate dotate cu tehnologii de iluminare LED. Cele de top vor fi de tip Matrix LED, cu fascicule de lumină adaptive care pot ilumina inteligent drumul, chiar şi în curbe.

Un punct culminant în vederea laterală este grafica simetrică de iluminare a farurilor şi stopurilor. Linia laterală de pe portiere le conectează dintr-o perspectivă stilistică şi oferă o impresie generală atletică, cu muşchi puternici deasupra arcurilor roţilor. Contururile se inspiră din ADN-ul quattro al lui Audi şi fac SUV-ul să pară şi mai amplu. Pe uşa portbagajului se poate găsi un spoiler.

Viitorii clienţi au multe opţiuni pentru personalizarea maşinii. Acestea includ un finisaj contrastant pentru ataşamentele din partea inferioară a caroseriei. Cu pachetul exterior S line, barele de protecţie, pragurile şi difuzorul arată foarte sportiv. Sunt disponibile în total 11 culori pentru caroserie. Jantele pot măsura 17 sau 18 inci, însă vor exista şi unele de 20 de inci oferite de Audi Sport GmbH în anvelope de dimensiuni 255/40. Interiorul oferă o gamă de trei linii de echipament, care pot fi combinate în mod liber cu trei pachete exterioare.

Noul Audi Q3 este construit pe baza platformei MQB, a crescut în aproape toate dimensiunile şi este poziţionat în segmentul superior al SUV-urilor compacte. Măsoară în lungime 4.485 mm (+97 mm), în lăţime 1.856 mm (+25 mm) şi în înălţime 1.585 mm (-5 mm). Ampatamentul a crescut cu 77 de mm până la 2.680 mm.

În stilul SUV tipic, Audi Q3 este uşor de accesat, oferind o vizibilitate bună şi o poziţie sportivă în spatele volanului. Acesta din urmă este înclinat în mod corespunzător. Scaunele – reglabile electric ca opţiune – oferă acelaşi nivel de confort ca şi pe maşinile poziţionate mai superior în gamă.

În habitaclu se mai remarcă o banchetă spate care poate fi configurată standard. Scaunele pot fi deplasate înainte sau înapoi cu 150 de mm. De asemenea, acestea se pot rabata în proporţii de 40:20:40, iar spătarele pot fi înclinate în şapte poziţii diferite. Mai mult, pasagerii din spate bot beneficia de opţiunea unei cotiere centrale care include două suporturi pentru pahare standard.

În funcţie de poziția scaunelor din spate şi a spătarelor, capacitatea compartimentului pentru bagaje este de 530 sau 675 litri, iar cu spătarele rabatate cifra se ridică la 1.525 litri. Podeaua de încărcare poate fi ajustată în trei moduri, iar înălţimea pragului de încărcare a fost redusă cu 748 milimetri pentru a facilita încărcarea bagajelor grele. Dacă nu este nevoie de raftul superior, acesta poate fi depozitat sub podeaua de încărcare.

Pentru un confort sporit pe durata unor călătorii lungi, Audi oferă un pachet de depozitare opţional. Pe lângă plasele de pe spatele scaunelor din față şi un compartiment de depozitare sub scaunul pasagerului din faţă, acesta include o plasă de portbagaj şi corpuri LED în hayon pentru a asigura iluminarea. Hayonul este acţionat electric şi poate fi deschis/închis şi cu o mişcare a piciorului sub bara de protecţie.

Caracter sportiv, linii întinse, elementele tridimensionale – interiorul continuă proiectarea exteriorului şi este făcut în stilul celor mai noi modele din gamă. Panoul de instrumente este împărţit în două niveluri: partea superioară include gurile de ventilaţie. Secţiunea inferioară încorporează zona mare octogonală cu aspectul panoului negru, care, împreună cu panoul care include comenzile sistemului de climatizare sunt întoarse cu 10 grade spre şofer.

Sistemul multimedia MMI poate fi afişat pe un ecran tactil care poate măsura 8.8 inci sau 10.1 inci opţional. Standard există un panou de bord digital cu o diagonală de 10.25 inci, iar opţional poate fi montat unul de 12.3 inci cu o interfaţă diferită şi mai multe teme. Cu sistemul de top MMI navigation plus se oferă şi funcţia de control vocal al comenzilor.

Clienţilor li se mai pune la dispoziţie hărţi de navigaţie 3D de la HERE sau servicii Google Earth în sistemul opţional Audi connect Navigation & Infotainment plus, modul LTE Advanced cu un card SIM, punct de acces Wi-Fi, funcţii de comunicare între maşini, aplicaţie pentru smartphone myAudi app prin care pot fi controlate de la distanţă unele sisteme de pe maşină, până la patru porturi USB, sistem de încărcare wireless a telefoanelor mobile, un sistem audio Bang & Olufsen Premium cu 15 difuzoare şi 680 de waţi putere, un sistem de iluminare ambientală cu 30 de culori, sistem de climatizare în două zone, sistem auxiliar de încălzire, volan încălzit, acoperiş panoramic, etc.

Audi a dezvoltat, de asemenea, un nou concept pentru culori şi materiale care se pot găsi la interior. Clienţii vor putea alege între trei variante – versiunea de bază, Audi design selection sau S line interior package. Ultimele două includ scaune sport, care sunt tapiţate opţional cu o combinație de piele/piele artificială şi Alcantara. Suprafeţele cu Alcantara de pe panoul de bord şi de pe cotierele uşilor sunt o opţiune nouă. Ele sunt disponibile în trei culori, inclusiv într-un portocaliu îndrăzneţ.

La capitol tehnic, noul Audi Q3 va fi disponibil pe piaţă cu trei motoare alimentate cu benzină şi o unitate diesel. Acestea se pot combina cu un sistem de tracţiune integrală permanentă quattro sau unul pe puntea din faţă, dar şi cu o cutie de viteze manuală în şase trepte sau un S tronic cu şapte trepte. Puterea propulsoarelor variază între 150 şi 230 de CP. Toate sunt cu patru cilindri, au sistem de injecţie directă a carburantului şi au câte un turbocompresor.

Suspensia maşinii este pe puntea din faţă una de tip McPherson, iar pe puntea din spate una sofisticată four-link. Opţional se oferă una sport (vine drept bonus pe maşinile cu pachet exterior S line) sau o alta cu amortizoare adaptive. Opţional se oferă şi sistemul Audi drive select dynamic care include şase moduri de rulare, fiecare cu setări speciale pentru răspunsul motorului, servodirecţie şi transmisia S tronic.

Lista de sisteme de asistenţă şi protecţie poate fi una destul de mare, însă standard include un sistem de evitare a coliziunilor frontale cu aplicarea automată a frânelor, sistem de avertizare la ieşirea din bandă (cu opţiune de avertizare prin vibraţie în volan), limitator de viteză şi senzor de ploaie/lumină. Printre opţiuni aici se numără un cruise control adaptiv care este valabil opţional doar în combinaţie cu transmisia S tronic, sistem de parcare automată, sistem de frânare automată la deplasarea cu spatele în cazul unor obstacole care se mişcă perpendicular, supraveghere video la 360 de grade şi altele.

Noul Audi Q3 va fi produs la uzina Gyor din Ungaria. Vehiculele vor fi livrate în Germania şi în alte ţări europene din noiembrie 2018.

Cu ocazia lansării pe piaţă, Audi va oferi clienţilor săi un Q3 făcut într-o ediţie specială, care combină numeroase extra opţiuni: pachet exterior S line, suspensie sport, jante de 20 de inci, faruri Matrix LED, finisaje exterioare cu nişte culori speciale, scaune sport cu cusături contrastante specifice, volan din piele turtit în partea inferioară, ornamente din aluminiu şi elemente finisate cu Alcantara, etc.

Preţul de start pentru noul Audi Q3 este deocamdată necunoscut.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?