(video) Premieră mondială: Noua generaţie Citroen Berlingo – nouă în toate privinţele

Distribuie:
 • 8
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Zis şi făcut, grupul auto francez PSA începe să ne prezinte un trio de modele care vor lua cu asalt segmentul vehiculelor comerciale uşoare, dar care vor fi disponibile şi în variante dedicate transportului de pasageri. Primul lansat este noul Citroen Berlingo, a treia generaţie a modelului francez, care se deosebeşte de predecesorul său în absolut toate privinţele.

Producătorul din Paris a decis să nu-i aplice un design exterior care să se deosebească radical, ci unul cunoscut, preluat de pe cele mai noi modele din gamă şi acest lucru are un atu uriaş. Maşina s-a dovedit a fi destul de atrăgătoare, având o trăsătură distinctă faţă de „colegii” săi – blocurile optice cu LED-uri poziţionate la nivele diferite.

Pentru că este o maşină nouă, a treia generaţie Berlingo a fost construită pe o platformă parţial nouă, să spunem aşa. Partea frontală este făcută pe baza şasiului modular EMP2 şi acest lucru a permis instalarea unei servodirecţii electrice, dar şi mărirea unghiurilor de întoarcere a roţilor. Partea posterioară foloseşte platforma de pe modelul vechi, motiv fiind construcţia compactă a suspensiei care face noul Berlingo să aibă mai mult spaţiu la interior datorită aripilor compacte.

Consola centrală a fost scurtată, capota se află mai sus, iar parbrizul a fost mişcat puţin în faţă. Dimensiunile noului Berlingo sunt următoarele: 4.400 x 1.850 x 1.810 x 2.780 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Modelul precedent avea dimensiuni de 4.380 x 1.810 x 1.801 x 2.728 mm.

Pentru prima dată în istoria modelului dedicat transportului pasagerilor va fi disponibilă şi o variantă XL, anterior fiind doar pentru varianta comercială. O asemenea maşină are un ampatament mai mare cu 190 de mm şi o lungime de 4.750 de mm. În habitaclu se poate comanda un al treilea rând de scaune.

Ce ţine de habitaclu, schimbările aici sunt mai semnificative şi se văd cu ochiul liber. Un nou Berlingo bine dotat va putea avea un sistem multimedia cu ecran tactil de 8 inci (cu navigaţie şi suport Android Auto, Apple Car Play şi MirrorLink), buton de pornire a motorului, sistem de acces fără cheie, head-up display, cameră video spate, sistem de climatizare în două zone, frână de mână electronică, sistem de încărcare a telefoanelor prin inducţie electromagnetică şi multe alte bunătăţi.

Arhitectura planşei de bord este una absolut nouă şi acolo se remarcă cel mai mult două spaţii de depozitare sub forma unor sertare în locul unuia singur. Pentru a-l crea pe cel suplimentar airbag-ul a fost montat în acoperiş! (interesant cum se va comporta la testele Euro NCAP).

Standard vor exista cinci locuri pentru pasageri, iar pe al doilea rând vor fi oferite trei scaune care vor avea dimensiuni identice, sisteme de suport Isofix şi vor putea fi rabatate acum la un nivel cu podeaua.

Dacă se va opta şi pentru un scaun al pasagerului din dreapta şoferului, care de asemenea se va putea apleca la maxim, atunci lungimea totală a mărfurilor care vor putea fi transportate într-un model standard va putea atinge 2.7 metri sau 3.05 metri în Berlingo XL.

Apropo, acum noul Berlingo are nişte geamuri acţionate electric pentru uşile spate!

În continuare, trecând spre portbagaj, aflăm că acesta a crescut cu 100 de litri, până la 775 de litri pe modelul standard, iar pe cel XL până la 1.050 litri dacă sunt doar cinci scaune pentru pasageri. În total noul Berlingo are alte 28 de nişe cu un volum total de 186 de litri, în care se pot păstra/depozita diverse lucruri.

Printre opţiuni se numără o lunetă a portbagajului care se poate deschide individual şi un acoperiş multifuncţional numit Modutop. Acesta din urmă presupune un suport fixat de acoperiş, care la nevoie se poate deschide şi are un volum de 92 de litri (rezistă la o greutate de până la 10 kilograme).

Sub capotă, noul Citroen Berlingo va fi oferit cu două propulsoare. Evident unul este un benzinar turbo PureTech de 1.2 litri, care poate produce 110 sau 130 de CP, iar al doilea este un turbo diesel BlueHDi de 1.5 litri care poate genera 75, 100 sau 130 de CP. Cutia de viteze standard este una manuală cu şase trepte sau în premieră una automată Aisin cu opt rapoarte, montată standard pe maşina cu benzinar de 130 de CP sau opţional pe diesel-ul cu 130 de CP.

Noul Citroen Berlingo va fi disponibil şi într-o versiune XTR, adaptată pentru ieşiri în off-road uşor, cu inserţii decorative la exterior şi sistem electronic Grip Control care schimbă setările sistemului anti derapare. În context, pentru noul Berlingo a fost pregătit un program larg de personalizare, care include printre altele inserţii multicolore, capsule Airbump pe uşi şi altele.

Pentru că este o maşină modernă, noul Citroen Berlingo poate avea un pachet complex de sisteme de siguranţă şi asistenţă, în total 19 la număr! Printre acestea se poate găsi şi un cruise control adaptiv, şi funcţie de frânare automată, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte, sistem de urmărire a marcajelor rutiere, sistem de recunoaştere a indicatoarelor rutiere, funcţie de control a stării de oboseală a şoferului, etc.

Premiera mondială a noului Citroen Berlingo va avea loc în cadrul Salonului Auto de la Geneva peste câteva zile. Tot acolo va fi prezentat şi noul Peugeot Partner despre care urmează să aflăm mai multe detalii. Mai târziu va apărea şi noul Opel Combo, iar toată troica va fi lansată în vânzare în a doua jumătate a lui 2018.

De la apariţia sa în 1996 şi până în prezent, Citroen Berlingo s-a vândut în peste 3.3 milioane de unităţi, atât în variantă pentru transportul pasagerilor, cât şi LCV.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 8
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...