in , ,

(video) Premieră mondială: Noua şi cea de-a treia generaţie Mercedes-Benz Sprinter

Noua generaţie Mercedes-Benz Sprinter a debutat în această seară în Germania. Modelul utilitar, care s-a bucurat de mult succes din 1995 şi până în prezent, are acum un nou design exterior, un habitaclu modificat complet, mai multe tipuri de caroserii şi ampatamente, dar şi un preţ de start destul de atrăgător, potrivit producătorului.

În primul rând, reprezentanţii Mercedes-Benz Vans au ţinut să menţioneze că noul model a fost testat în diverse condiţii pentru a fi rezistent în orice locaţie de pe pământ. În total, prototipurile de teste au fost echipate cu trei motoare şi tocmai şapte variante de transmisii, şi au parcurs circa nouă milioane de kilometri, în opt locaţii din patru ţări, inclusiv SUA, Finlanda sau munţii Anzi din America de Sud.

Designul exterior este unul nou, chiar dacă forma generală a maşinii este una familiară. Noi sunt blocurile optice şi stopurile, care în nivel de echipare superior pot fi full LED, noi sunt uşile inclusiv şi cele posterioare cu geamuri, noi sunt barele de protecţie, capota, grila radiatorului şi oglinzile retrovizoare. Parbrizul are integrat un senzor de ploaie cu sistem Wet Wiper: lichidul de spălare este trecut prin brațele ștergătoarelor, pulverizat direct în fața lamelor ștergătoarelor și imediat șters.

Interiorul la fel este unul făcut de la zero şi în mare parte importantă acolo este mai mult planşa de bord. Pe aceasta iese în evidenţă un sistem multimedia MBUX cu un ecran tactil de şapte inci sau HD de 10.25 inci (opţional), care mai poate fi controlat prin panouri tactile de pe volan sau prin comenzi vocale.

Există suport Android Auto, Apple CarPlay, Bluetooth şi un hard disc pentru hărţi de navigaţie 3D. Pentru primii trei ani, serviciul Mercedes “Live Traffic” va fi disponibil gratuit dacă se optează pentru un sistem de navigație: acest serviciu urmărește situația traficului practic în timp real și adaptează automat planificarea rutei.

Vezi mai multe imagini de la interior: (foto) Oficial! Iată cum arată interiorul noului Mercedes-Benz Sprinter şi când va fi prezentat

Ca şi în cazul noului A-Class, interiorul s-a făcut într-un stil cât mai minimalist, cu un număr redus de butoane. Astfel, sub panoul sistemului multimedia se află doar unul de control al sistemului de climatizare cu funcţie THERMOTRONIC, care automat controlează ventilatorul, distribuţia aerului şi temperatura.

Construcția modulară a sistemului de încălzire și ventilație alimentează atât integrarea unui sistem standard de încălzire, cât și utilizarea unui sistem de climatizare montat pe acoperiș, cu un circuit de refrigerare separat, de ex. pentru transportul de pasageri în țările calde. În modelele Sprinter Bus și Tourer, climatizarea pentru compartimentul cabină și habitaclu poate fi reglată separat.

Chiar şi în cel mai simplu model va exista un buton Start/Stop pentru pornirea motorului.

Şoferul şi pasagerul pot avea acces la câteva porturi USB şi USB Type C, prize de 12V alături de unele de 115/230V şi un sistem de încărcare a telefoanelor mobile prin inducţie electromagnetică. Varianta noului Sprinter pentru pasageri poate extinde numărul de locuri până la tocmai 20, inclusiv şoferul, şi toţi se pot conecta la internet de mare viteză printr-un punct de acces LTE.

Scaunele pentru şofer şi pasagerul din dreapta sunt mult mai ergonomice şi comode, iar cele opţionale reglabile electric pot avea şi funcţie de memorie. Acestea au fost aprobate şi de ortopezii germani de la Aktion Gesunder Rücken.

Însăşi panoul de bord din spatele volanului este unul foarte informativ. Două ceasuri de bord analogice sunt despărţite de un ecran color destul de generos în dimensiuni, care afişează toate detaliile necesare.

Noul Mercedes-Benz Sprinter poate fi construit la comandă în peste 1.700 de configuraţii! Panel van, Tourer, pick-up, șasiu, autobuz sau cap tractor – ca şi tipuri de caroserie, trei tipuri de tracţiune: faţă (nou!), spate şi integrală, alături de o cabină proiectată diferit, diverse lungime ale caroseriei, diverse opţiuni de tonaj şi de înălţimi a compartimentului de încărcare.

În variantă de top pentru transportul mărfurilor, volumul total poate ajunge la 17 metri cubi sau 17.000 de litri. Încărcarea şi descărcarea va fi mai uşoară datorită pragurilor care au fost coborâte cu 80 de mm (în variantă cu tracţiune faţă).

Din uzină clienţii mai pot comanda roţi duble pentru greutăți brute de până la cinci tone sau opţional roţi unice capabile să reziste unei asemenea greutăţi. În ultimul caz, lăţimea compartimentului pentru încărcare poate creşte de la 978 la 1.229 de mm.

Apropo, uşile spate se pot deschide uşor până la 180 de grade dacă este nevoie şi nu mai au nişte mecanisme care să le ţină doar până la 90 de grade.

Punctul de susținere a cricului vehiculului este montat în exterior, roata de rezervă este mai ușor accesibilă și kitul de scule al vehiculului a fost optimizat – aceasta face mai rapidă și mai ușoară schimbarea unei roţi. Există, de asemenea, o caracteristică opțională care protejează împotriva umplerii modelelor diesel cu tip incorect de carburant, împiedicând astfel această problemă dificilă și costisitoare.

Podeaua compartimentului de încărcare poate fi simplă din metal sau plastic, dar la comandă se poate acoperi şi cu panouri de lemn! În plus, există plăci de încărcare opționale care se montează pe arcurile roţilor spate. Aceasta înseamnă că lățimea maximă a compartimentului de încărcare poate fi utilizată deasupra acestora. Printre alte opţiuni se numără praguri laterale sau un sistem opţional de încălzire/răcire, în dependenţă de tipul mărfurilor transportate.

Modelul cu tracţiune faţă va fi disponibil în trei variante de tonaje de la 3.0 la 4.1 tone, în combinaţie cu ampatamente de 3.259 sau 3.924 de mm.

În cazul tracțiunii pe spate, noul Sprinter acoperă un interval de tonaj cuprins între 3.0 și 5.5 tone. Inclusiv cu sarcina maximă permisă pentru o remorcă, greutatea combinată brută admisă poate crește până la 8.75 tone pentru varianta cap tractor cu semiremorcă. Aici sunt şi cinci opţiuni de ampatament cuprinse între 3.250 și 4.325 milimetri.

Gama de motoare include un agregat diesel de 3.0 litri şi cu injecţie directă, care produce 190 de CP şi 440 Nm. Un alt motor diesel are de asemenea sistem de injecţie directă, dar patru cilindri şi un volum de 2.1 litri. Este disponibil în trei variante de putere în combinaţie cu tracţiune spate (114, 143, 163 CP) şi cu tracţiune faţă (114, 143, 177 CP). Toate propulsoarele respectă normele Euro VI şi au tehnologii BlueTEC/AdBlue. Consumul mixt de carburant poate varia între 6.9 şi 9.7 litri, evident dacă în maşină se află doar şoferul.

Cutiile de viteze pot fi două noi pentru modelele cu tracţiune faţă: manuală cu şase trepte sau automată cu nouă trepte, cu un convertor al cuplului şi chiar cu padele în spatele volanului! Iar pentru variantele cu tracţiune spate şi integrală există transmisia 7G-TRONIC PLUS, în funcţionarea căreia se poate de asemenea interveni manual.

Un benzinar a cărui caracteristici sunt necunoscute, cuplat la cutia automată cu nouă trepte, va fi disponibil exclusiv pentru piaţa din SUA şi Canada.

Stardard şi cu orice tip de tracţiune (în afară de cea integrală), noul Sprinter vine cu o servodirecţie electrică sensibilă la viteze. Aceasta asistă șoferul în susținerea autovehiculului în direcția vânturilor laterale sau pe suprafețele înclinate ale drumului prin reducerea activă a efortului de rotire a volanului.

Interesant mai este că sub capotă nu se va găsi o jojă de ulei. Verificarea nivelului se va face electronic prin intermediul panoului de bord! Pe puntea din spate pe unele modele se poate instala o suspensie pneumatică. Arcurile din oţel de pe aceeaşi punte spate pot fi înlocuite opţional de resorturi din plastic armat cu fibră de sticlă, inovaţie care reduce până la 12 kg din greutatea totală a maşinii (cu tracţiune faţă sau spate).

Datorită construcţiei modulare, potrivit Mercedes-Benz Vans, mai multe componente care de regulă se uzează mai repede vor putea fi reparate mai uşor sau înlocuite cu piese de schimb, gen plăcuţe de frână, amortizoare, etc. Caroseria noului Sprinter, în partea inferioară şi a pereţilor laterali, a fost galvanizată suplimentar pentru o îmbunătățire durabilă a protecției faţă de coroziune.

Apropo, producătorul menţionează că proprietarul unei maşini cu motor diesel şi tracţiune spate îi va putea face deservirea tehnică o dată în doi ani sau o dată la 60.000 de km parcurşi. Pentru noua variantă cu tracţiune faţă, maxim e doi ani sau 40.000 de km.

Printre sistemele de siguranţă şi asistenţă care pot fi găsite pe noul Sprinter se numără: sistem de menţinere a distanţei faţă de autovehiculul din faţă pe baza unui radar (DISTRONIC în premieră pe Sprinter) interconectat cu un sistem activ de frânare automată, sistem activ de menţinere în bandă, sistem Parking Pilot cu o vizualizare la 360 de grade a maşinii şi cu mai multe camere video (opţional), sistem de monitorizare a vântului lateral, sistem de recunoaştere a marcajelor rutiere, sistem de monitorizare a stării de oboseală a şoferului şi de avertizare în situaţii excepţionale, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte, etc.

Sistemul multimedia MBUX mereu va fi actual pentru că se va înnoi prin internet, iar în cazul unui accident va fi realizată conexiunea automată cu Serviciul Clienţi. În Europa, proprietarii de Sprinter vor avea acces şi la opt servicii Mercedes PRO care oferă diverse facilităţi. De exemplu, dacă într-o firmă există un parc format din mai multe maşini, managerii vor putea şti unde se află maşinile, îi vor putea contacta pe şoferi sau le vor putea urmări volumul de carburant în rezervor în timp real. De asemenea, managerii le pot trimite diferite mesaje tuturor angajaţilor sau doar unor conducători, individual.

O funcţie interesantă a noului model este Hibernation Mode. În cazul în care este planificată o pauză îndelungată de utilizare, de exemplu într-un garaj pe tot parcursul iernii, autovehiculul intră într-un “somn” în care consumă un minim de energie. Acest lucru va contribui la o pornire foarte uşoară după toată această perioadă de timp.

Pentru varianta Tourer dedicată transportului pasagerilor sunt disponibile la alegere cinci tipuri de scaune pentru şofer, sistem de demontare rapidă a rândurilor de scaune, dotări opţionale pentru scaunele pasagerilor (gen cotieră, port USB, suport pentru telefon, reglare a tetierei şi a unghiului spetezei) și uși laterale/praguri acționate electric. Pentru variantă Camper Van, pentru călătorii, se prevăd sisteme active de izolare vibro-fonică, tracţiune integrală, suspensie pneumatică pe puntea din spate, şasiu Beko coborât cu 200 de mm pentru mai mult spaţiu la interior, frână de mână electronică, etc.

Noul Mercedes-Benz Sprinter poate fi deja comandat, având un preţ de start de 19.990 de euro în Germania pentru cel mai simplu model cu o tracţiune pe puntea din faţă. Din iunie 2018 maşina va fi disponibilă în toate centrele Mercedes-Benz commercial vehicle din Europa. În anul 2019 va apărea în vânzare o variantă complet electrică, un prototip fiind arătat în cadrul prezentării.

Primele două generaţii Mercedes-Benz Sprinter au fost vândute în 130 de ţări de pe glob şi în peste 3.4 milioane de unităţi.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?