in , , ,

(video/update) Premieră mondială: Noul Audi A1 Sportback – doar cu benzinare, doar cu cinci uşi

(update 20.06.2018) Audi publică o galerie completă de imagini foto şi video cu noul model, alături de alte câteva detalii, inclusiv preţ de start.


(19.06.2018) Noul Audi A1 Sportback, cel mai mic reprezentant al gamei de modele a mărcii, de la apariţia sa din 2010 şi până în prezent s-a vândut global în aproximativ 830.000 de exemplare. Acum, după durata de viaţă normală a unei generaţii (8 ani), nemţii au prezentat compacta într-o nouă interpretare.

https://www.youtube.com/watch?v=lG3g8XclF4o

Respectând tendinţele moderne, noul Audi A1 Sportback a crescut în dimensiuni. În lungime măsoară 4.030 mm (+56 mm), în timp ce în lăţime a rămas acelaşi – 1.740 mm. Înălţimea îi este de 1.41 metri, iar cu antena atinge 1.43 metri. Ampatamentul are o dimensiune de 2.560 mm (+90 mm). Pentru comparaţie, spaţiul din habitaclul micuţului este cu doar 18 mm mai scurt decât în Audi A3 de generaţie precedentă.

Designul exterior şi interior s-a schimbat radical. Sunt scoşi în evidenţă montanţii posteriori care au devenit mai masivi şi nu au mai lăsat un spaţiu pentru instalarea unor geamuri suplimentare. Tot în spate, noile stopuri sunt acum formate din două secţiuni şi nu mai sunt complet instalate pe uşa portbagajului.

În partea frontală domină grila tipică Singleframe cu elemente proeminente şi imediat deasupra acesteia se află nişte prize de aer, o caracteristică care aduce aminte de modelul de curse Sport Quattro din anii ’80. Farurile cu design nou sunt full LED (opţional), iar jantele din aliaj pot măsura maxim 18 inci.

Acoperişul poate fi vopsit într-o culoare contrastantă opţională, în timp ce linia acoperişului în două nuanţe închise. Pe caroserie se poate aplica una din cele 10 culori standard. În alte culori contrastante mai pot fi corpurile oglinzilor retrovizoare, buzunarele laterale ale spoilerului frontal și pragurile laterale.

Pachetul S line adaugă mai multă sportivitate prin nişte prize de aer mai mari, garnituri suplimentare, o fantă alungită central sub capotă cu două aripioare și un spoiler mai lat. Prezenţa motorului de top sub capotă va fi cunoscută prin eşapamentul cu o terminaţie dublă.

Modelul Edition, bazat pe echipamentul S line și disponibil de la momentul lansării pe piață, este deosebit de distinctiv. Acesta prezintă impresionant limbajul de design al modelului A1 cu numeroase contraste. Jante mari de 18 inci în culoare bronz, alb sau negru, în funcție de finisajul exterior, au stabilit accente puternice. Inelele Audi prezente sub forma unor autocolante pe părţile laterale sunt de asemenea disponibile în cele trei culori. Farurile şi stopurile au aplicaţii fumurii, iar logoul de pe grila radiatorului şi denumirea modelului de pe uşa portbagajului sunt de culoare neagră.

Habitaclul maşinii a devenit mai spaţios: la nivelul coatelor pasagerilor s-a adăugat 28 de mm în lăţime, iar la nivelul umerilor câte 43 de mm. Volumul portbagajului de asemenea a crescut: de la 270 la 335 de litri, iar cu bancheta din spate rabatată cifra este de 1.090 de litri (anterior 920 de litri).

Noul Audi A1 Sportback, în nivel de echipare de bază, va avea deja un panou de bord digital cu o dimensiune de 10.25 inci, însă într-o versiune simplificată. Audi Virtual cockpit cu funcţie de afişare a navigaţiei şi altele se va oferi contra unei plăţi suplimentare.

Aceeaşi schemă se aplică şi pentru multimedia: standard va fi un radio cu Bluetooth şi butoane de control pe volan, iar opţional va fi oferit sistemul MMI cu ecrane tactile de 8.8 sau 10.1 inci. Sistemul MMI cu cel mai mare ecran în tandem ştie să citească textul scris cu degetul şi să vibreze la apăsări.

Audi A1 Sportback de generaţie nouă va fi oferit clienţilor în trei nivele de echipare: Basic, Advanced şi S line, fiecare diferențiindu-se prin mai multe detalii/dotări la interior şi exterior. Formatul de la exterior se poate combina pentru prima dată cu format interior dorit: Interior advanced, Interior design selection sau Interior S line. Opţiunile de personalizare cu materiale şi culori oferă şi mai multă libertate clienţilor.

Printre alte dotări care sunt disponibile pentru a fi comandate se numără: scaune standard sau sport, tapiţerie textilă sau din piele, sistem de iluminare ambientală cu 30 de culori, sistem de încărcare wireless a telefoanelor mobile, sistem audio Bang & Olufsen cu 11 difuzoare şi 560 de waţi putere, suport Apple CarPlay şi Android Auto, jante cu dimensiuni între 15-18 inci, cameră video spate, etc.

Sistemele de siguranţă prezente: sistem standard de frânare automată, de avertizare a părăsirii benzii de rulare şi limitator de viteză, cruise control adaptiv în premieră şi sistem standard de detectare a pericolelor, pietonilor şi bicicliştilor în condiţii de vizibilitate redusă printr-un radar, funcţie stop-and-go traffic, asistent la parcare, asistent la pornirea/oprirea din rampe/pante, etc.

Noul A1 Sportback este construit pe baza noii platforme MQB-A0, ceea ce înseamnă că pe puntea din faţă este instalată o suspensie de tip McPherson.

Opţional maşina poate fi dotată cu o suspensie sport cu setări care o fac mai dură, discuri de frână mai mari şi etriere de culoare roşie în Basis dynamic package sau cu o suspensie cu amortizoare adaptive, discuri de frână mai mari şi etriere de culoare roşie, actuator de sunet care îl redă pe cel al motorului mai pronunţat la interior şi sistem Audi drive select (moduri: auto, dynamic, efficiency şi individual) în Performance dynamic package.

Sub capotă se vor putea găsi doar motoare pe benzină:

  • 25 TFSI – agregat de un litru volum, cu trei cilindri, 95 CP şi 175 Nm;
  • 30 TFSI – agregat de un litru volum, cu trei cilindri, 116 CP şi 200 Nm;
  • 35 TFSI – agregat de 1.5 litri volum, cu patru cilindri, 150 CP şi 250 Nm;
  • 40 TFSI – agregat turbo de 2.0 litri volum, cu patru cilindri, 200 CP şi 320 Nm.

Tracţiunea este deocamdată doar pe puntea din faţă. Primele trei motoare pot fi cuplate la cutii mecanice cu şase trepte sau automate cu şapte rapoarte şi dublu ambreiaj. Ultimul vine exclusiv cu o transmisie robotizată S tronic cu şase trepte.

În anul 2019 se aşteaptă apariţia unui hot-hatch cu 250 CP, suspensie spate multi link şi tracţiune integrală quattro – cel mai probabil acesta va fi Audi S1 Sporback. Tot atunci tracţiunea quattro va deveni disponibilă pentru a fi comandată în combinaţie cu nişte motorizări mai slabe.

Noul Audi A1 Sportback va fi lansat în vânzări pe piaţa europeană din luna octombrie a acestui an, înainte de a fi expus public la Salonul Auto de la Paris. Modelul va fi asamblat la uzina SEAT din Martorell, Spania, şi nu va mai avea o variantă cu trei uşi, aşa cum nu o mai are nici Audi A3.

Preţul de start în Germania va fi de sub 20.000 de euro. Comenzile vor începe a fi procesate din această vară.

https://www.youtube.com/watch?v=auQUjd6wBro

https://www.youtube.com/watch?v=YD5cvDfi4rg

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?