in , ,

(video/update) Noul Audi SQ8: Cât costă cel mai puternic SUV diesel din Europa

(update 03.07.2019) Audi prezintă în mod oficial astăzi, 3 iulie 2019, noul Audi SQ8 în toate detaliile. Din ce am mai aflat nou este că modelul e numit vârful de gamă printre modelele Q şi are cel mai puternic motor diesel de pe o maşină vândută în Europa (titlu temporar deţinut anterior de Touareg V8).

Datorită sistemului MHEV (mild hybrid) şi a tehnologiilor sale, consumul de combustibil poate fi redus cu până la 0.5 litri la 100 de km parcurşi. Cel oficial mixt declarat este de 7.8 litri şi o cantitate de emisii de 204-205 g/km de CO2, în dependenţă de setul de roţi (cifre calculate în WLTP). Greutatea maşinii este de tocmai 2.440 de kg cu tot cu şofer şi fluide.

Pe lângă aceste informaţii adiţionale şi preţul său de start în Germania de 102.900 de euro, ataşăm la final de articol şi o galerie completă de imagini foto/video.


(22.06.2019) Premieră mondială: Noul Audi SQ8 – un SQ7, dar într-un alt ambalaj 

Audi prezintă noul SQ8 sau mai bine zis unii jurnalişti norocoşi fac asta, având acces la acest SUV sport încă de la mijlocul lunii aprilie a anului curent, însă cărora li s-a permis abia acum câteva ore să-şi publice materialele.

Ne-am informat şi noi cu privire la el, deocamdată în lipsa unui comunicat de presă oficial, şi iată pe înţelese ce fel de maşină este asta.

Din momentul în care Audi a scos din producţie faimosul Q7 V12 TDI acum 10 ani în urmă (500 CP şi 1.000 Nm de cuplu), titlul de cel mai puternic SUV turbo diesel din lume a fost ocupat de versiunea SQ7 a noii generaţii. O asemenea maşină este echipată cu un V8 TDI de 4.0 litri cu un sistem combinat de turbo compresie.

Mai nou însă, după ce Audi a oprit şi producţia acestui model (în 2018), menţionând pe site-ul german că se mai poate găsi în stocuri la dorinţă, fără posibilitatea de a mai fi configurate exemplare din uzină, titlul a fost transferat automat britanicilor de la Bentley, pentru că în acelaşi an în care a fost lansat SQ7, 2016, ei au luat aceeaşi motorizare şi au inclus-o sub capota lui Bentayga diesel.

Acum, titlul de cel mai puternic SUV turbo diesel din lume va fi împărţit de modelul celor de la Bentley şi noul Audi SQ8, asta până când germanii se vor decide dacă vor relua producţia modelului SQ7 facelift sau nu.

Vezi şi: (foto) Premieră: Noile Audi S4 Sedan & Avant cu motoare turbo diesel electrificate

Vezi şi: (foto) Premieră: Modelele Audi S5 Coupe şi Sportback, acum cu motoare turbo diesel sub capotă

Aşadar, noul SQ8 TDI (ar putea exista pe alte pieţe şi cu un motor V6 TFSI de 3.0 litri) este dotat pentru Europa cu un V8 bi-turbo de 4.0 litri, care produce 435 CP şi 900 Nm de cuplu. Cu ajutorul său şi a altor componente relevante poate face sprintul 0-100 de km/h în 4.8 secunde şi poate atinge maxim 250 de km/h (Bentayga diesel – 270 km/h). Toate cifrele menţionate în acest aliniat sunt similare cu cele declarate pentru SQ7!

Motorul diesel funcţionează aici ca parte a unui sistem de propulsie mild hybrid. Pe partea dreaptă a blocului cilindrilor este atașat un demaror-generator cu o curea pusă în mişcare de arborele cotit. Puterea compresorului electric în modul de recuperare poate ajunge la 8 kW.

În plus față de faptul că această componentă răspunde de pornirea motorului, aceasta mai stă la baza sistemului start-stop care se activează fără necesitatea sau fără a aștepta oprirea completă a automobilului, fiind suficient doar încetinirea până la o viteză de 22 de km/h pentru ca maşina să poată rula fără TDI-ul activ. Mai mult, în intervalul de viteze 55-160 km/h, dacă se rulează din inerţie, propulsorul la fel se poate deconecta însă nu pentru un timp mai mare de 40 de secunde.

Dieselul EA 898 (435 CP, 900 Nm) este echipat cu o pereche de turbo compresoare succesive în interiorul V-ului: unul funcționează în mod constant, celălalt cu 2.200 rpm. Un electro compresor suplimentar (marcat cu săgeată) este utilizat independent de acestea la comanda sistemului electronic.

Demarorul-generator menţionat este alimentat de o reţea electrică proprie de 48 V și o baterie litiu-ion separată în care este stocată energia electrică pentru aceasta, depozitată în portbagaj. De asemenea, reţeaua asigură funcţionarea compresorului acţionat electric și a stabilizatoarelor active anti ruliu. Acestea din urmă pot fi comandate atât separat, cât și într-un pachet opţional cu alte sisteme precum un diferenţial activ și roţi directoare spate.

Printre altele, noul SUV al germanilor este dotat cu o cutie de viteze automată este una ZF cu opt trepte, iar cuplul este distribuit între punţi în raport de 40:60 prin intermediul unui diferenţial Torsen.

Eşapamentului sport îi poate fi schimbată intensitatea sunetului prin intermediul unor supape active controlate electronic, suspensia adaptivă pneumatică permite schimbarea gărzii la sol într-un interval de până la 90 de mm şi standard se mai oferă nişte mecanisme de frânare cu discuri carbo-ceramice şi etriere de culoare roşie.

Vezi şi: (foto) Premieră: Noile Audi S6 Sedan, S6 Avant şi S7 Sportback – toate cu motoare TDI electrificate

Din punct de vedere estetic, noul SQ8 se deosebeşte de un Q8 obişnuit, pe care deja l-am testat, printr-un nou set de bare de protecţie cu prize de aer reproiectate, o grilă de radiator argintie modificată uşor cu şase lame verticale duble, logouri specifice, două terminaţii duble de eşapament ce sunt integrate frumos într-un difuzor de aer, jante de 21 de inci (opţionale de 22 de inci) şi alte elemente S specifice.

Interiorul se deosebeşte prin detalii, precum: pedale cu inserţii din oţel inoxidabil, praguri din aluminiu la uşi, scaune sport, volan sport turtit în partea inferioară, cusături contrastante, tapiţerie sub formă de romburi cu piele pe scaune şi pe uşi sau tavan cu Alcantara, inserţii decorative negre lucioase şi multe altele care pot fi comandate opţional pentru o personalizare mai profundă.

Apropo, Audi Virtual Cockpit vine aici standard (panou de bord digital) şi include un meniu S special, cu mai multe informaţii specifice afişate, un vitezometru în format digital şi nu sub forma unui ceas, precum şi un turometru în stilul celor găsit pe maşinile de curse.

Comenzile pentru noul Audi SQ8 vor fi deschise în luna iulie, iar primele livrări vor demara din septembrie. Preţul de start nu a fost anunţat deocamdată.

Amintim că Audi pregăteşte şi un RS Q8, SUV sport care se va transforma în cel mai puternic automobil din gama actuală a mărcii.

Vezi şi: (foto) Premieră mondială: Noul Audi SQ5 TDI – acum şi cu motor diesel, dar şi cu un compresor electric

Specificaţii complete:

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?