(video) Premieră mondială: Noul BMW M5 – 600 CP, tracţiune integrală şi cutie specială M Steptronic

Distribuie:
 • 30
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

BMW a dezvăluit noua generaţie M5 care poartă numele de cod F90, maşină sport construită pe baza Seriei 5 G30. Chiar dacă am avut ocazia de a cunoaşte aproape toate detaliile cheie ale noului M5 încă în această primăvară, acum nu ne rămâne doar decât să le recapitulăm.

Cel mai important lucru este că noul sedan BMW e primul autoturism M cu tracţiune integrală. Având acum o putere mai mare sub capotă, inginerii BMW M au decis totuşi să pună în funcţiune toate cele patru roţi. Tracţiunea M xDrive este asemănătoare în construcţie cu cea disponibilă pe modelele obişnuite BMW care au un motor amplasat longitudinal: o tracţiune permanentă pe puntea din spate şi un ambreiaj multidisc pentru conectarea celor din faţă.

Însă, pe noul M5 toate aceste componente au fost întărite pentru a rezista unor forţe mai mari, a fost instalat un diferenţial spate M controlat electronic, dar şi o funcţie care permite deconectarea tracţiunii punţii faţă, aşa cum are rivalul Mercedes-AMG E 63. Într-un astfel de regim bavarezul va păstra caracterul tradiţional cu tracţiune spate, spre bucuria amatorilor de drift.

În mod standard BMW M5 rulează cu tracţiune integrală, însă atunci când sistemul de stabilizare este comutat în regimul M Dynamic Mode, care permite derapajele, şi tracţiunea îşi schimbă setările 4WD Sport cu accent pe puntea din spate. În cazul în care sistemul ESP va fi deconectat complet, poate fi ales unul din cele trei regimuri: standard 4WD, sportiv 4WD Sport sau cel „nebun” 2WD.

După cum poate aţi observat din titlul articolului, am indicat o cutie de viteze specială M Steptronic cu opt trepte! Da! Cea robotizată a fost înlocuită cu o transmisie automată cu opt trepte. Acesta a fost îmbunătăţită pentru a schimba treptele rapid şi moale, iar blocarea convertorului de cuplu este oprită numai când se schimbă treptele.

BMW M5 a păstrat sub capotă propulsorul bine cunoscut de pe F10, un V8 bi-turbo de 4.4 litri, însă care are noi turbo compresoare, o presiune mai mare de injecţie, sisteme de ungere şi de răcire modificate, etc. Sistemul de evacuare a gazelor de eşapament este mai uşor şi are acum nişte rezonatoare speciale care modifică sunetul la rotaţii mai mari.

Agregatul produce acum 600 de CP şi un cuplu maxim de 750 Nm, disponibil de la 1.800 de rpm.

Spre deosebire de un BMW Seria 5 obişnuit, noul M5 are un ecartament mai mare, o cinematică a suspensiei revizuită, stabilizatori mai groşi şi articulaţii de cauciuc mai rigide. Amortizoarele adaptive şi servodirecţia au câte trei regimuri de lucru.

Mecanismele de frânare de bază au discuri din fontă cu hub-uri din aluminiu: în faţă etrierele au câte şase pistoane, iar în spate doar unul şi cu un subler plutitor. Opţional pot fi comandate frâne carbono-ceramice care micşorează greutatea maşinii cu 23 de kilograme. Acestea mai au şi nişte etriere vopsite într-o culoare aurie în locul celei albastre.

BMW M5 F10 cântărea fără şofer 1.870 de kilograme, iar noua generaţie cu tracţiune integrală este mai uşoară cu 15 kilograme. Greutatea redusă s-a datorat instalării unui acoperiş din fibră de carbon, iar aripile faţă, capota, uşile şi capacul portbagajului sunt din aluminiu. Acumulatorul este acum din litiu-ion şi are acum o capacitate de 70 Ah, comparativ cu 105 Ah cât avea F10.

Nu, nu am uitat să vă spunem despre dinamică. Dacă un M5 F10 accelera de la 0-100 de km/h în 4,4 secunde, iar o versiune cu 600 de CP în 3.9 secunde, noul F90 face exerciţiul în 3.4 secunde.

Pentru comparaţie: un Mercedes-AMG E 63 S cu 612 CP accelerează în acelaşi timp, un Alpina B5 cu 608 CP în 3.5 secunde, iar un Audi RS 6 performance cu 605 CP în 3.7 secunde. De la 0-200 de kmh noul M5 accelerează în 11.1 secunde, iar viteza maximă este limitată la 250 de km/h. Opţional, cu pachet M Driver’s Package, viteza maximă poate urca la 305 km/h.

La exterior se remarcă un kit exterior aerodinamic care i-a mărit aripile, i-a instalat nişte bare de protecţie cu forme musculoase, există un sistem de aerisire avansat şi jante la alegere de 19 sau 20 de inci. În habitaclu a apărut un volan nou M cu două butoane roşii M1 şi M2 pe care pot fi setate combinaţii individuale a regimurilor electronice de condus.

Premiera publică a noii generaţii BMW M5 va avea loc la Salonul Auto de la Frankfurt. După acest eveniment major va începe procesarea comenzilor. Primele maşini vor fi livrate în primăvara anului 2018.

Preţul de start în Germania este de 117.900 de euro, cu 4.000 de euro mai puţin decât se cere pentru un Mercedes-AMG E 63 S.

Apropo, va exista şi o versiune de start numită First Edition. Acesta va fi făcută în 400 de exemplare şi va costa cu 19.500 de euro mai mult decât un M5 obişnuit.

Livrările BMW M5 First Edition vor începe în primăvara anului 2018, iar producția va continua până cel târziu în iunie 2018. Noul BMW M5 First Edition are o culoare exclusivistă Frozen Dark Red metalizat şi include şi ornamente BMW Individual Shadow Line cu numeroase dotări. Acest lucru înseamnă că grila BMW, branhiile M şi cele patru ţevi de eşapament ale evacuării sport sunt finisate în negru lucios.

M5 First Edition este echipat standard cu jante de 20 de inci, din aliaj uşor, cu şapte „double-spoke”, de culoare neagră.

De asemenea, BMW M5 First Edition are o notă foarte personală şi în interior. Aplicațiile Piano Finish Black sunt completate de o placă pe consola centrală care indică numărul de producţie al automobilului („M5 First Edition 1/400”) şi este o dovadă a caracterului exclusivist al acestui BMW M5. M5 First Edition este dotat standard cu scaune M multifuncţionale de înaltă calitate. De asemenea, este disponibil cu tapiţerie integrală cu piele în nuanţă Smoke White cu cusături contrastante roşii.

Noul BMW M5 va putea fi încercat şi în noul joc video Need For Speed Payback.

THE ALL-NEW BMW M5 WORLD PREMIERE.

We are starting the incredible!Get ready for the world premiere of the all-new BMW M5 with M xDrive. Live at the EA Gamescom press conference.______BMW M5 – Fuel consumption (combined): 10.5 l/100 km; CO2 emissions (combined): 241 g/km. Further information: https://www.bmw-m.com/disclaimer

Опубликовано BMW M Понедельник, 21 августа 2017 г.

Galerie foto:


Distribuie:
 • 30
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...