in , , ,

(video) Premieră mondială: Noul BMW X4 debutează în versiunile M40i şi M40d

După mai multe luni de pregătire şi o serie de imagini spion pe care am avut ocazia să le vedem între timp, BMW a prezentat noua generaţie a Sports Activity Coupe-ului X4! Noul model îşi evidenţiază instant caracterul individual printr-o dinamică semnificativ îmbunătăţită, design exterior remarcabil care accentuează imaginea sportivă a automobilului, o ambianţă premium a interiorului ce a fost rafinată semnificativ, sisteme de asistenţă de ultimă generaţie şi tehnologii de conectivitate de vârf.

Unde mai pui că noul X4 (G02) debutează instant cu două modele BMW M Performance în portofoliu!

Remarcând designul noului BMW X4, suprafeţele curate şi accentele moderne şi elegante evidenţiată această interpretare actualizată a esteticii X4 inconfundabile. Noul X4 îşi asumă rolul de sportiv atrăgător în familia de modele BMW X.

Maşina a crescut cu 81 de mm în lungime, până la 4.752 mm, în lăţime cu 37 de mm (până la 1.918 mm), iar înălţimea a coborât cu doar 3 mm, până la 1.621 de mm. Toate acestea au contribuit şi la o creştere a dimensiunii ampatamentului, până la 2.684 mm (+54 mm).

Măsurile BMW EfficientLightweight au făcut ca noul model să fie mai uşor cu până la 50 de kilograme faţă de predecesorul său (ceea ce a permis variaţii ale echipării), iar coeficientul aerodinamic a fost îmbunătăţit până la 0.30 Cd. Raportul greutăţii a fost distribuit 50:50 între punţi.

În centrul părţii frontale atractive se află o grilă mare BMW profilată tridimensional, care mai este şi una activă cu aşa-zise jaluzele care se închid/deschid automat. Farurile LED duble cu un contur dinamic, precum şi proiectoarele de ceaţă orizontale formează o interpretare nouă a feţei familiare cu “şase ochi” adoptată de modelele BMW X.

Liniile laterale au contribuit la crearea unui stil atletic, însă cel mai mult se remarcă habitaclul împins spre în spate. Linia acoperişului, în stil coupe, se strecoară în lunetă printr-un artificiu elegant, după care coboară puternic arcuit spre spate. Stopurile cu LED-uri au acum o formă nouă, orizontală, şi împreună cu terminaţiile eşapamentului (două, indiferent de motorizare) măresc vizual lăţimea lui X4.

Caracteristicile de design distincte şi jantele de 19 inci, din aliaj uşor, specifice modelului, fac parte din nivelele de echipare xLine, M Sport X şi M Sport, care permit ca designul exterior şi cel interior să fie adaptate pentru a reflecta gusturile personale. Iar clienţii BMW X4 pot alege acum jante cu dimensiuni de până la 21 de inci şi din gama de opţiuni BMW Individual.

Interiorul noului BMW X4 este definit de calitatea materialelor şi claritatea sistemului de control. Cockpit-ul orientat către conducător, panoul de bord coborât şi poziţia uşor ridicată a scaunelor contribuie la crearea unei experienţe foarte sigure a condusului. Scaunele sport redesenate cu suport lateral conturat clar şi suporturile pentru genunchi pe lateralul consolei centrale se adaugă la sentimentul de sportivitate.

Suprafeţele panoului de bord şi ale panourilor uşilor se îmbină uşor unele în celelalte, în timp ce logo-urile X gravate pe suprafeţele electroplacate ale uşilor oferă detalii atractive. Detaliile electroplacate suplimentare, noua tapiţerie cu piele Vernasca şi panoul de bord în decoraţiune Sensatec pot fi găsite pe lista extinsă de accesorii opţionale, alături de controlul automat al aerului condiţionat pe trei zone, ventilaţia activă a scaunelor, iluminatul ambiental, dar şi de pachetul Ambient Air pentru arome interioare, BMW Key Display şi acoperişul panoramic din sticlă generos dimensionat.

Tăvile de depozitare mari, buzunarele spaţioase ale uşilor, suporturile pentru pahare şi diferitele compartimente de depozitare sunt toate mărturii ale calităţilor funcţionale ale noului BMW X4. În spate sunt disponibile trei scaune integrale, care oferă mai
mult spaţiu pentru picioare decât înainte.

Spaţiul de încărcare poate fi extins de la 525 de litri până la un maxim de 1.430 de litri prin rabatarea spătarului banchetei, divizibil în raportul standard de 40:20:40. Funcţia de încărcare opţională permite şi ajustarea individuală a unghiului spătarului.

Clienţii vor putea alege dintre cele trei motorizări pe benzină şi patru variante diesel, disponibile aproape toate imediat după lansare. Vârful portofoliului este reprezentat de două modele BMW M Performance. Motorul pe benzină (valabil din august 2018), cu şase cilindri dispuşi în linie şi de 3.0 litri, de sub capota BMW X4 M40i oferă o putere maximă de 360 CP/500 Nm (0-100 km/h în 4.8 secunde, viteză maximă – 250 de km/h).

BMW X4 M40d este propulsat de un motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie şi un volum de 3.0 litri, care dezvoltă 326 CP/680 Nm (0-100 km/h în 4.9 secunde, viteză maximă – 250 de km/h).

Şi BMW X4 xDrive30d (valabil din august 2018) este echipat tot cu un motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie (3.0 litri), care de această dată oferă 265 CP/620 Nm (0-100 km/h în 5.8 secunde, viteză maximă – 240 de km/h).

Pe lângă acestea, gama de motorizări mai include două propulsoare diesel cu patru cilindri (2.0 litri), care oferă 231 CP/500 Nm (0-100 km/h în 6.8 secunde, viteză maximă – 230 de km/h) pe BMW X4 xDrive25d, respectiv 190 CP/400 Nm (0-100 km/h în 8.0 secunde, viteză maximă – 213 de km/h) pe BMW X4 xDrive20d.

Alte două benzinare cu patru cilindri şi cu volume de 2.0 litri, livrează 252 CP/350 Nm (0-100 km/h în 6.3 secunde, viteză maximă – 240 de km/h) pe BMW X4 xDrive30i şi 184 CP/290 Nm (0-100 km/h în 8.3 secunde, viteză maximă – 215 de km/h) pe BMW X4 xDrive20i.

Standard, toate variantele modelului îşi transferă puterea prin intermediul transmisiei Steptronic cu opt trepte, cu clapete de schimbare pe volan şi sistem inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive.

Toate motoarele poartă semnătura BMW TwinPower Turbo. Pentru propulsoarele pe benzină, această însemnă o combinaţie unică de tehnologii pentru un control precis al amestecului de aer şi combustibil: Double-VANOS pentru reglajul deschiderii supapelor, VALVETRONIC pentru reglarea deschiderii supapelor de admisie, Twin-Scrol pentru un sistem turbo cu un răspuns de la turaţii joase şi, bineînţeles, sistemul High Precision Injection.

Propulsoarele diesel vin cu un sistem de turbine cu geometrie variabilă şi sistem de injecţie common-rail cu presiune de până la 2.500 bar. Toate motorizările respectă standardul de emisii EU6d, versiunile pe benzină vin echipate cu filtre de particule, iar cele diesel dispun cu sistem catalitic dublu, care include şi un sistem SCR cu injecţie de AdBlue.

Noul BMW X4 este caracterizat de o creştere semnificativă a agilităţii, combinată cu un grad ridicat al confortului călătoriei, datorită tehnologiei şasiului care a fost rafinată şi adaptată sistematic pentru cerinţele specifice ale unui Sports Activity Coupe şi printr-un centru de greutate semnificativ mai coborât faţă de cel al noului BMW X3.

Specificaţia standard include alături de suspensia M Sport şi funcţia Performance Control a sistemului DSC, şi direcţia sport variabilă. Frânele M Sport şi suspensia adaptivă cu amortizoare controlate electronic sunt şi ele disponibile opţional.

Modelele BMW M Performance vin echipate standard cu jante de 20 de inci, din aliaj uşor, frâne M Sport concepute special şi diferenţial M Sport, care generează un efect de blocare precisă a roţilor spate pentru un plus de dinamism atunci când automobilul iese din viraje. De asemenea, au beneficiat de un eşapament M Sport cu nişte clapete reglabile pentru intensitatea sunetului.

Printre alte dotări disponibile pe noul BMW X4 se numără sistemul de afişare şi operare iDrive care include un monitor de control independent, care este disponibil opţional în versiune de 10.25 inci şi tactil. Sistemul de control vocal a trecut prin îmbunătăţiri suplimentare şi acum poate urma instrucţiuni formulate liber.

Controlul prin gesturi BMW, afişarea multifuncţională a instrumentelor şi cea mai nouă generaţie a BMW Head-Up Display sunt şi ele disponibile ca opţiuni.

Gama de sisteme de asistare a conducătorului, care îmbunătăţesc confortul şi siguranţa, a fost extinsă încă o dată. Pachetul de siguranţă Driving Assistant Plus include noua generaţie a cruise control-ului activ cu funcţie Stop & Go, asistentul de direcţie şi menţinere a benzii, Lane Keeping Assistant cu protecţie activă la coliziune laterală şi sistemele de avertizare la trafic transversal şi la intersecţii. Noua facilitate Parking Assistant Plus cuprinde şi funcţiile Top View, Panorama View şi 3D View.

Modelul original s-a vândut în aproximativ 200.000 de unităţi din 2014 şi până în prezent. Noul model va fi prezentat în premieră la Salonul Auto de la Geneva şi îşi va face debutul pe piaţă la jumătatea acestui an.

Specificaţii tehnice BMW X4:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?