in , , ,

(video) Premieră mondială: Noul Jaguar I-PACE – maşina electrică care vine oficial în 2018 şi în Moldova

Jaguar a prezentat în seara zilei de 1 martie în Graz, Austria, în cadrul unui eveniment special şi în compania prezentatorului TV, comediantului Jack Whitehall, primul său electromobil numit I-PACE. Noul model este şi un al treilea membru al familiei de SUV-uri PACE.

Această maşină electrică care se poate deplasa peste 400 de kilometri fără reîncărcare va ajunge oficial şi în Republica Moldova în a doua jumătate a lui 2018!

https://www.youtube.com/watch?v=cF1kPptiKfI

Să începem cu dimensiunile noului I-PACE. Din imaginea de mai jos se poate vedea clar că mărimile sunt asemănătoare cu cele ale unui F-PACE: 4.682 x 2.011 x 1.565 x 2.990 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament respectiv.

În total SUV-ul cântăreşte 2.133 de kilograme şi acestea sunt distribuite între punţi în proporţie de 50:50.

Jaguar I-PACE este cu doar 49 de mm mai scurt, mai îngust cu 164 de mm, mai scund cu 87 de mm decât F-Pace. În schimb are un ampatament mai mare cu tocmai 116 mm.

jaguar i pace primul teaser

Pentru picioarele pasagerilor de pe bancheta din spate (va fi totuşi o maşină cu cinci locuri) este rezervat un spaţiu de 890 de mm. Lipsa unui tunel central a făcut posibilă instalarea între scaunele faţă a unui compartiment de depozitate suplimentar de 10.5 litri. Mai mult, sub aceeaşi banchetă din spate există spaţii speciale pentru depozitarea unor tablete sau laptopuri.

Volumul portbagajului din spate este egal cu 656 de litri, iar cu scaunele spate rabatate ajunge până la 1.453 de litri. La acesta se adaugă încă un portbagaj cu un volum de 27 de litri sub capotă.

New Jaguar I PACE EV 2018 50

Jaguar I-PACE va putea fi comandat în patru nivele de echipare: S, SE, HSE şi FIRST EDITION. Acestea vor adăuga maşinii jante de la 18 la 22 de inci, diverse tipuri de tapiţerii inclusiv şi cea textilă premium Kvadrat, faruri Matrix LED, head-up display color, panou de bord digital de 12 inci (standard), acoperiş panoramic (împreună cu geamurile sunt laminate pentru a absorbi razele infraroşii), inserţii din materiale de calitate (lemn, metale, fibră de carbon), scaune cu profil sportiv şi uşoare, punct de acces LTE Wi-Fi, 6 porturi USB, etc.

Deocamdată are şi o singură nomenclatură – EV400 AWD. Cel mai probabil în viitor va primi versiuni cu noi tipuri de tracţiune şi seturi de acumulatori.

Iată cum se deosebeşte interiorul conceptului de cel al modelului de serie. În mare parte au apărut deflectoare ale sistemului de climatizare şi sistemul Touch Pro Duo.

Noul Jaguar I-PACE este construit pe baza unei platforme modulare noi care este din aluminiu şi este primul automobil din grupul Jaguar Land Rover care o foloseşte. Respectiv, aceasta va sta şi la baza viitoarelor electromobile.

Arhitectura din aluminiu utilizează o tehnologie avansată de nituire și lipire a componentelor pentru a oferi o structură ușoară și rigidă a caroseriei. Împreună cu setul de acumulatori structural, aceasta are o rigiditate de torsiune de 36 kNm/grad – cea mai mare din orice Jaguar.

New Jaguar I PACE EV 2018 88

Setul de acumulatori cu o capacitate fixă de 90 kWh şi format din 432 de pungi cu celule este poziţionat central între cele două axe și cât mai jos posibil, închis bine între carcasă și podea. Această locație oferă o distribuție perfectă a greutății 50:50 și un centru de greutate redus.

Suspensia va avea câte două braţe pe puntea din faţă, iar în spate una de tip Integral Link, opţional aici pneumatică pentru autonivelare şi cu amortizoare adaptive, care îşi schimbă duritatea în dependenţă de suprafaţa carosabilă. Majoritatea componentelor sunt din aluminiu.

Forma caroseriei cu numeroase elemente aerodinamice, inclusiv capota joasă, designul acoperişului şi luneta curbată, asigură împreună cu o grilă activă a radiatorului un coeficient de rezistenţă aerodinamică de 0.29 Cd.

New Jaguar I PACE EV 2018 77

De propulsie răspund două motoare electrice magnetice poziţionate câte unul pe fiecare osie. Fiecare motor se potrivește în mod concentric în jurul unei transmisii epiciclice compacte, cu o singură viteză şi a unui diferenţial. Ambele agregate produc în total 400 de CP şi 696 Nm de cuplu.

Acceleraţia 0-100 de km/h o poate face în 4.8 secunde (0-96 km/h în 4.5 secunde) cu ajutorul unui sistem de tracţiune integrală care vine standard, iar viteza maximă nu va depăşi 200 de km/h.

Performanţele dinamice sunt foarte bune, asta pentru că I-PACE a fost capabil să bată la capitol acceleraţie până la 96 de km/h şi frânare până la oprire, două versiuni diferite ale lui Tesla Model X – 75D şi 100D!

jaguar i pace vs tesla

Interesant este că prin intermediul unui încărcător DC de 100 de kW, timp de doar 40 de minute setul de acumulatori se va încărca în proporţie de 80 la sută, iar dacă va sta în priză doar 15 minute va fi capabil să ruleze după asta 100 de kilometri.

De la o priză casnică şi prin intermediul unui AC wall box de 7 kW, până la 80% se va putea încărca în vreo 10 ore. Autonomia totală poate ajunge la 480 de kilometri (măsurată pe ciclul WLTP) şi cu ajutorul regimului de recuperare a energiei la frânare.

New Jaguar I PACE EV 2018 75

Jaguar a ţinut să dea asigurări că în urma numeroaselor teste pe care le-a făcut, tot sistemul electronic şi unitatea de propulsie electrică va funcţiona fără probleme chiar la temperaturi de -40 de grade Celsius.

La temperaturi moderate, bateria utilizează un sistem de răcire special pentru a maximiza eficiența energetică. O unitate de refrigerare conectată la sistemul principal de aer condiționat al vehiculului se activează numai la temperaturi mai ridicate pentru a controla temperaturile celulelor și pentru a maximiza puterea disponibilă.

În condiții reci, o pompă de căldură ajută la menținerea condițiilor optime de funcționare a celulelor și a interiorului. Acest lucru este mult mai eficient decât încălzitoarele convenționale, deoarece utilizează energie din exterior și căldura generată din invertoare și sistemele care încălzesc cabina, mai degrabă decât să se bazeze exclusiv pe energia din baterie. Acest lucru poate asigura pe timp de iarnă o autonomie suplimentară de până la 50 de kilometri.

New Jaguar I PACE EV 2018 35

Noul I-PACE introduce în premieră sistemul de infotainment Touch Pro Duo pentru un automobil marca Jaguar. Utilizând o combinație inovatoare de ecrane tactile, senzori capacitivi și butoane fizice tactile, Touch Pro Duo este foarte intuitiv de utilizat.

Un nou sistem de navigație evaluează topografia itinerarului către destinație și informațiile despre călătoriile anterioare, inclusiv stilul de conducere, pentru a calcula autonomia și statutul de încărcare, cu o precizie excepțională pentru o încredere maximă a conducătorului auto.

New Jaguar I PACE EV 2018 73

Sistemul avansat utilizează tehnologia “Smart Settings” – cu ajutorul unor algoritmi ai unei inteligenţe artificiale (AI), identifică preferințele individuale ale șoferului și apoi ajustează în mod corespunzător mai multe setări ale sistemului de rulare şi de la interior. Aici se poate remarca de exemplu, că automobilul va fi capabil să recunoască apropierea şoferului din timp, prin intermediul unui breloc pe care îl va purta sau prin semnalul Bluetooth al telefonului. Imediat setările sistemului de climatizare, ale celui multimedia şi poziţia scaunelor vor fi setate înainte de a intra proprietarul în habitaclu.

I-PACE lansează şi serviciul Amazon Alexa Skill, prin care se vor putea controla de la distanţă (prin aplicația Jaguar InControl Remote) unele funcţii ale maşinii, inclusiv printr-o comunicare cu un asistent vocal inteligent.

De asemenea, modelul va fi primul Jaguar care va primi actualizări software prin tehnologia OTA “over the air”, mai pe înţelese – prin internet (cel mai nou software infotainment, telematică și soft de control al energiei acumulatorului).

New Jaguar I PACE EV 2018 71

Documentar pe care îţi recomandăm să-l urmăreşti integral:

https://www.youtube.com/watch?v=tsqUy4VEJ4c

Noul I-Pace poate fi comandat acum! În Europa cel puţin, va fi oferit cu o garanție de 8 ani a bateriei sau 160.000 km parcurşi. Garanţia vehiculului va fi de trei ani sau 100.000 de km parcurşi. Preţul de start în Marea Britanie porneşte de la 63.495 de lire sterline, fără stimulente guvernamentale.

În Germania de exemplu, preţul de start va fi de 77.850 de euro pentru I-PACE S, iar pentru I-PACE FIRST EDITION – 101.850 de euro.

Noul Jaguar I-PACE va fi produs la uzina Magna Steyr din Graz, Austria (o maşină în opt ore) şi va mai fi demonstrat şi la standul mărcii de la Salonul Auto de la Geneva. Vom trece neapărat pe acolo peste doar câteva ore! Staţi aproape!

Prezentarea lui Jaguar I-PACE în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=gpyh-4q661g

GALERIE VIDEO (40 de filmuleţe în playlist):

https://www.youtube.com/watch?v=cF1kPptiKfI&list=PLxG3PeuJPVBYqImlyBunA4-8yRdbtg2Vj

GALERIE FOTO: