in , , ,

(video) Premieră mondială: Noul Mercedes-Benz A-Class Sedan

Mercedes-Benz a prezentat varianta cu ampatament standard a noului A-Class Sedan, concomitent pentru piaţa din Europa şi cea din America de Nord. Noul model global va fi produs în Mexic şi în Germania, iar prima apariţie a sa în public va avea loc la Salonul Auto de la Paris din această toamnă.

  • Dimensiuni şi blocuri optice

Noul A-Class Sedan are următoarele dimensiuni: 4.549 x 1.796 x 1.446 x 2.729 mm, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament respectiv. Ampatamentul este identic cu cel al noului A-Class Hatchback, însă cel al sedanului făcut exclusiv pentru China este mai mare cu 60 de mm.

Volumul portbagajului este egal cu 420 litri, comparativ cu 370 de litri cât pune la dispoziţie hatchback-ul. Deschiderea portbagajului este foarte mare, cu o lăţime de 950 mm şi o diagonală de 462 mm între încuietoare şi marginea inferioară a lunetei. Aceasta permite încărcarea și descărcarea confortabilă a articolelor şi bagajelor mai mari.

În partea frontală au fost montate două blocuri optice care sunt mai înguste şi mai lungi. Standard acestea vor fi pe bază de halogen şi cu lumini de zi pe bază de LED-uri, în timp ce opţional sau în versiunile mai scumpe acestea vor fi MULTIBEAM LED cu câte 18 LED-uri în fiecare.

Evident, acestea din urmă se pot adapta situaţiilor în trafic, de exemplu nu îi vor orbi pe alţi şoferi care vin din întâmpinare, dar şi vor putea ilumina curbele. Stopurile sunt standard pe bază de LED-uri.

  • Record mondial la aerodinamică

Noul A-Class Sedan profită de condițiile favorabile oferite de forma corpului său şi atinge o nouă performanţă. Coeficientul aerodinamic al sedanului este de Cd=0.22 şi egalează recordul stabilit de modelul CLA Coupe. Datorită suprafeței frontale de 2.19 m², mai mică decât cea a lui CLA, noul A-Class Sedan are cea mai mică rezistenţă aerodinamică dintre toate vehiculele de producție din întreaga lume.

Proprietățile aerodinamice bune sunt un factor crucial în reducerea consumului de combustibil în condițiile reale. O serie de detalii au fost optimizate cu numeroase operaţiuni de calcul, simulări CAE (inginerie asistată de calculator) și măsurători în tunelul aerian din Sindelfingen. Măsurile includ, de asemenea, un concept extins de etanșare (cu etanșarea mediului înconjurător al farului etc.) precum și panourile de sub maşină care sunt închise aproape complet. Cele care cuprind compartimentul motorului, panoul principal al podelei, părțile axei spate, difuzorul și altele componente formează o suprafaţă aproape dreaptă.

Spoilerele din față și din spate au fost optimizate special pentru a direcționa aerul în jurul roților cât mai eficient posibil. Jantele și anvelopele au suferit, de asemenea, reglaje aerodinamice fine. În funcție de piață, este disponibil un sistem opțional de închidere/deschidere a unui panou format din două părţi în spatele grilei radiatorului, pentru un control al aerului care pătrunde în compartimentul motorului.

https://youtu.be/7xtm9FXmEoY

  • Motoare şi suspensii

Noul Mercedes-Benz A-Class Sedan va fi disponibil iniţial pe piaţă cu două propulsoare, făcute în colaborare cu Renault:

  • A 200 (163 CP şi 250 Nm) cu o transmisie 7G-DCT cu dublu ambreiaj (consum mixt de combustibil 5.4-5.2 l/100 km, emisii de CO2 în regim mixt 124-119 g/km)
  • A 180 d (116 CP şi 260 Nm) cu o transmisie 7G-DCT cu dublu ambreiaj (consum mixt de combustibil 4.3-4.0 l/100 km, emisii de CO2 în regim mixt 113-107 g/km).

Primul motor turbo făcut în cadrul acestei colaborări este numit M 282, are patru cilindri, un volum de 1.33 litri şi funcţie de decuplare a doi din cei patru cilindri (primul motor de acest gen pentru Mercedes-Benz). Al doilea, de asemenea făcut cu producătorul francez împreună, este un turbo diesel OM 608 de 1.5 litri şi cu patru cilindri. Acesta are o greutate redusă, tehnologie AdBlue, tehnologie de răcire cu apă, are o geometrie variabilă a turbinei și o pompă de ulei controlată electronic.

Noul sedan va putea fi comandat cu mai multe tipuri de suspensie, în funcţie de motorul ales şi preferinţa şoferului. De asemenea, linia de jante va fi completată de modele cu dimensiuni ce variază între 16 şi 19 inci.

Axul din față a noului A-Class Sedan are un design McPherson. Maşinile cu motorizări mai puternice și modelele cu tracţiune 4MATIC (cu puntea spate conectată printr-un ambreiaj multi-disc), cele cu amortizoare adaptive sau cu jante mai mari, vor putea fi echipate cu o punte spate complexă multi-link. Celelalte modele vor avea pe axul spate o bară de torsiune optimizată în funcție de greutate.

  • Interior şi dotări

Trecând la interior, primul lucru care iese în evidenţă în habitaclul noului A-Class este planşa de bord nouă care include două ecrane digitale imense. Apropo, pe noul hatchback toată această construcţie high-tech nu va fi acoperită cu vreun cozoroc, aşa cum ştim că are un E-Class sau un S-Class.

Versiunea de bază a noului A-Class nu va include vreun panou de bord cu ceasuri analogice, ci un ecran digital de şapte inci pe care va fi afişat, vitezometrul, turometrul şi alte informaţii necesare. Alături de acesta va exista un alt ecran cu o diagonală de şapte inci a sistemului multimedia. Deocamdată nu putem vedea cum arată acestea.

Noul Mercedes-Benz A-Class într-un nivel de echipare mediu să spunem, va avea un asemenea panou de bord digital ca şi cel de pe versiunea de bază, însă ecranul sistemului multimedia va măsura în diagonală 10.25 inci. Cele mai scumpe versiuni A-Class vor dispune deja de două ecrane cu o diagonală de 10.25 inci, atât pentru panoul de bord, cât şi pentru sistemul multimedia.

La interior va mai exista un sistem opţional de iluminare ambientală cu 64 de culori în loc de 12. Cu acesta din urmă deflectoarele sistemului de climatizare făcute sub forma unor turbine vor arăta foarte frumos. A apărut şi un head-up display care poate proiecta informaţia direct pe parbriz.

Standard vor exista nişte scaune comode reglabile electric în 20 de poziţii. Pe alte versiuni vor fi prezente scaune cu profil sportiv şi cu tetiere integrate. Opţional vor putea fi comandate şi nişte scaune multi conturate, care vor avea nişte camere de aer reglabile, încălzire, ventilare şi funcţie de masaj.

Sistemul multimedia inteligent MBUX va putea fi controlat cu ajutorul unei suprafeţe speciale tactile, instalată pe tunelul central. Sistemul de climatizare va avea un bloc individual de comenzi pe consola centrală. Volanul multifuncţional va include butoane tactile, exact ca şi pe noul S-Class facelift, iar forma acestuia va varia în funcţie de nivelul de echipare.

O şaibă pentru controlul fostului sistem infotainment COMAND nu mai există. Toate funcţiile au fost transferate parţial pe ecrane tactile, pe un nou touchpad şi pe un set de butoane de pe volan. Astfel, un proprietar de A-Class va putea controla funcţiile maşinii prin patru metode generale: butoane pe volan, ecranul tactil al sistemului multimedia, touchpad-ul de pe tunelul central sau mai interesant, prin comenzi vocale activate prin sintagma „Hey Mercedes”. De exemplu, dacă îi vei spune maşinii „Hey Mercedes, îmi este frig”, aceasta va mări automat temperatura din habitaclu, fără niciun fel de buton apăsat!

Modelul entry-level este deja bine echipat pe scară largă. Caracteristicile standard includ sistemul de infotainment MBUX – Mercedes-Benz Experience Experience cu ecran tactil și sistemele de asistență de ultimă generație, cum ar fi asistența activă la frânare și asistența activă de menținere a benzii de rulare. În plus, modelul A-Class Sedan poate fi personalizat cu linii de design și linii de echipare Style, Progressive și AMG Line, Night Package, precum și alte echipamente opționale.

Pachetul de confort KEYLESS-GO cu acces HANDS-FREE va fi una dintre opțiunile disponibile, de exemplu. Funcția comodă ACCESS HANDS FREE permite deschiderea fără mâini și complet automate a capacului portbagajului cu o mișcare a piciorului sub bara de protecţie spate.

Noul A-Class Sedan va fi disponibil într-o ediţie specială numită Edition 1, valabilă doar în primul an de vânzări. Acest model special va fi finisat cu o serie de culori asemănătoare cuprului la exterior și interior.

Producţia noului A-Class Sedan va începe în Mexic până la sfârşitul anului curent, iar în Germania în 2019.

Citeşte mai multe detalii despre dotările pe care le poate avea în articolul dedicat modelului A-Class hatchback.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?