in , ,

(video) Premieră mondială: Noul Mercedes-Benz G 350 d – cu motor de la S-Class facelift

Puternic, confortabil, superior! Primele exemplare ale noii clase G au cucerit deja trasee off-road din lume începând cu luna iunie a acestui an. Autovehiculul cross-country oferă performanțe, siguranță, sisteme moderne de asistență și manevrabilitate excelentă. Mai nou însă, gama de motoare pentru celebrul Gelandewagen a fost extinsă cu o unitate turbo diesel.

Germanii au ales să monteze sub capota acestui SUV noul propulsor diesel OM 656. Da, acel agregat care a debutat odată cu noul Mercedes-Benz S-Class facelift! “Scopul nostru a fost să mărim performanţa acestui model, în timp ce consumul de carburant şi izolarea fonică au fost îmbunătăţite”, a declarat Ola Källenius, responsabil pentru Grupul de Cercetare și dezvoltare a automobilelor pentru pasageri Mercedes-Benz în cadrul Consiliului de Administrație al Daimler.

Caracteristicile motorului includ un proces de combustie realizat în mai multe trepte, turbo compresie în două etape, precum şi un sistem CAMTRONIC de variaţie variabilă a supapelor. Cu acesta din urmă, sistemul de evacuare a gazelor de eşapament este încălzit fără a crește consumul de combustibil. De asemenea, cu stratul superior special al pereţilor cilindrilor, NANOSLIDE, se reduc pierderile prin frecare și respectiv consumul de combustibil.

Noul motor diesel cu şase cilindri în linie şi cu un volum de 2.925 cm³ produce acum 286 CP (+41 CP, între 3.400-4.600 rpm) și un cuplu maxim neschimbat de 600 Nm (între 1.200 și 3.200 rpm). Cu ajutorul unei cutii automate cu nouă trepte şi a unui sistem de tracţiune integrală permanentă, Mercedes-Benz promite că acceleraţia 0-100 de km/h o va realiza în 7.4 secunde (-1.4 secunde), viteza maximă va ajunge la 199 km/h (+7 km/h), iar consumul mixt de carburant va fi sub 10 litri la 100 de km parcurşi.

Noul motor diesel cu șase cilindri este proiectat să respecte legislația viitoare privind emisiile (RDE – Real Driving Emissions). Toate componentele relevante pentru reducerea eficientă a emisiilor sunt instalate direct la motor. Acestea contribuie la o eficiență mai rapidă a convertorului catalitic și a filtrului de particule diesel. Datorită abordării tehnologice integrate, care cuprinde noul proces de combustie în mai multe trepte, recircularea dinamică a gazelor de eșapament și sistemul de control al emisiilor în apropierea motorului, sunt posibile scăderi suplimentare ale consumului cu emisii scăzute. Iar datorită configurației cu izolație aproape de motor, sistemul de control al emisiilor are o pierdere redusă de căldură și condiții de funcționare ideale.

Mai mult, în modul de rulare ECO, aşa-zisa funcție de “alunecare” contribuie la o economisire suplimentară de combustibil. Când piciorul șoferului este luat de pe accelerator, ambreiajul transmisiei se deconectează automat. Astfel, viteza motorului se reduce până la nivelul de ralanti, iar rezistența la deplasare este redusă de forțele de compresiune și de fricțiune ale motorului în timp ce se rulează în pantă. SUV-ul alunecă folosind resursele proprii de energie cinetică pentru o anumită distanţă. Ambreiajul se include înapoi de îndată ce conducătorul auto acționează pedala de accelerație sau cea de frână.

Mercedes Benz G 350 d 2019 25

Parțial datorită noului motor diesel liniștit și armonios, noul G 350 d se dovedește a fi extrem de confortabil, chiar și în călătorii pe distanțe lungi. În timpul conducerii, sistemul de evacuare și motorul, care este, de asemenea, dispus să se facă auzit la turaţii mai mari, produce mult mai puțin zgomot și vibrații în interior.

Pentru a reduce zgomotul provenit de la unitatea diesel, suporturile pe care este montată sunt controlate activ pentru prima dată! La viteze mai mici de 5 km/h, acestea sunt reglate într-un mod soft, moale, pentru a atenua optim transferul vibrațiilor torsionale la cadrul de tip scară, la turații reduse. La turații mai mari, cele două suporturi pentru motor devin automat mai rigide, lucru care se manifestă prin efecte pozitive asupra confortului vibrațional și asupra dinamicii de conducere.

Mercedes Benz G 350 d 2019 44

Pentru livrarea de putere corespunzătoare, cutia de viteze automată 9G-TRONIC cu un convertizor de cuplu la pachet, a fost adaptată special pentru a satisface nevoile acestui off-roader. Dezvoltatorii au setat un software special care scurtează schimbul treptelor şi micşorează timpul de răspuns. Viitorii proprietari vor putea simţi schimbările, în timpul pornirii de la semafor de exemplu, datorită reacţiei mai rapide la apăsarea acceleratorului.

Noua cutie de transfer este montată pe flanșă direct la cutia 9G-TRONIC. Aceasta este proiectată pentru a trimite 40% din cuplu pe puntea față și 60%pe cea spate. Această configurație aduce beneficii deosebite caracteristicilor de manipulare pe șosea. Sistemul permanent de tracțiune integrală asigură o tracțiune maximă.

Cu toate acestea, “G” nu ar fi un “G” dacă nu ar mai avea ceva în stoc. Prin intermediul unei trepte inferioare cu rază mică de acțiune  şi care este utilizată la turaţii extrem de mici, spre roţi este livrat mai mult cuplu de cât de obicei pentru o deplasare eficientă, cu viteză mică, prin off-road.

Mercedes Benz G 350 d 2019 18

În mod specific pentru clasa G, noua punte față este proiectată într-un mod atât de robust încât performanțele și capacitățile off-road ale predecesorului său sunt păstrate și parțial depășite. Componentele suspensiei frontale cu două brațe sunt montate direct pe cadrul de tip scară fără a fi nevoie de un sub cadru. Punctele de atașare inferioare ale braţelor suspensiei pe cadru, într-o direcţie Z, sunt poziționate cât mai sus posibil. Acest aranjament asigură o bună manevrabilitate dincolo de asfalt.

În spate, spre deosebire de predecesorul său, noua axă rigidă este controlată de câte patru brațe pe fiecare parte și o bară Panhard, ceea ce face ca rularea pe şosea să fie și mai confortabilă. În off-road, datorită arcurilor care se pot comprima cu până la 82 de mm şi ulterior au un recul de 142 mm, garda la sol poate atinge 241 mm.

Mercedes Benz G 350 d 2019 35

Modelul G 350 d de nouă generaţie este mult mai bogat în dotări în nivel de echipare standard decât anterior. Printre acestea se numără un habitaclu de înaltă calitate cu scaune tapiţate cu piele, o planşă de bord acoperită cu piele artificială ARTICO, mai practică, şi cu inserţii din lemn. Există, de asemenea, noi opțiuni pentru a adapta complet SUV-ul la preferințele personale. În plus față de diferitele accesorii opționale, Mercedes-Benz oferă articole designo manufaktur. Pentru prima dată, pachetul Exclusive Interior Plus, care include o tapiţerie bi-ton şi cusută pe alocuri sub formă de romburi, este disponibil opțional.

În consecință, modelul G 350 d se potrivește perfect cu clasa G, care încorporează artizanatul și personalizarea ca nici un alt vehicul de la Mercedes-Benz. De fapt, noul G-Class este exclusiv construit practic în totalitate manual, în cel puțin 100 de ore. Acest lucru subliniază unicitatea și calitatea înaltă a fiecărui exemplar.

Mercedes Benz G 350 d 2019 11

Apropo, de pe noul G 350 d nu lipseşte sistemul DYNAMIC SELECT, disponibil acum standard cu până la cinci moduri de rulare. Prin el, caracteristicile vehiculului se adaptează la condiţii în câteva secunde de la atingerea unui buton, deoarece sistemul modifică setările motorului, transmisiei, suspensiei și direcției la cererea șoferului.

În plus, clasa G oferă o serie de noi sisteme de asistență pentru conducători. De exemplu, Active Braking Assist poate preveni coliziunile iminente sau poate atenua consecințele acestora și poate asista șoferul în timpul frânării de urgență. Dacă este necesar, se va opri în mod autonom în cazul în care șoferul nu ia măsuri pentru a dezamorsa o situație periculoasă detectată.

Mercedes Benz G 350 d 2019 13

Noul G 350 d este cel mai ieftin G-Class de nouă generaţie. Preţul de start nu a fost anunţat deocamdată, însă modelul anterior costa în Moldova puţin peste 97.000 de euro.

Acesta va fi disponibil la comandă din ianuarie 2019 și va ajunge la dealeri la primăvară. Drept urmare, gama de modele G-Class oferă acum posibilitatea cumpărătorilor să aleagă între un G 500 cu benzinar V8, un G 350 d cu agregat diesel sau cea mai performantă, dar şi cea mai scumpă variantă G 63 AMG.

Vezi şi: Imaginea zilei: Trei G-Class-uri nou-nouţe au ajuns la Chişinău

buton subscribe

GALERIE FOTO: