in , , ,

(video) Premieră mondială: Noul supercar Ferrari 488 Pista are cel mai puternic V8 din istoria mărcii

S-a întâmplat inevitabilul! După o serie de anunţuri intrigante, compania italiană Ferrari a prezentat oficial noul său supercar numit 488 Pista (din italiană – circuit).

Automobilul a primit cel mai puternic motor V8 din istoria mărcii şi este un succesor al unei serii speciale de maşini, compusă din modele ca: 360 Challenge Stradale, 430 Scuderia şi 458 Speciale.

Potrivit producătorului, noul Ferrari 488 Pista reprezintă un pas semnificativ făcut în față, comparativ cu modelul precedent, atât în ​​ceea ce privește dinamica sportivă, cât și a nivelului transferului de tehnologii de la maşinile de curse. Numele este, de fapt, un omagiu direct față de moștenirea neegalată a Ferrari în sporturile cu motor.

Dezvoltarea automobilului a evoluat direct din implicarea companiei în Campionatul Mondial de Rezistență a FIA, în care a câștigat cinci titluri de Constructori în clasa GTE în cei șase ani de la lansarea seriei, alături de experiența de 25 de ani în conducerea competiției Ferrari Challenge.

Soluțiile extensive de economisire a greutății ale lui 488 Pista, împreună cu motorul, dinamica vehiculului și evoluțiile aerodinamice, toate derivă din mașinile de curse ale Ferrari: 488 GTE și 488 Challenge. Rezultatul este o mașină cu o misiune fără compromisuri: de a oferi performanțe impecabile pe șosea și în afara acesteia, chiar și în mâinile unor șoferi neprofesioniști.

Noul Ferrari 488 Pista cântărește cu 90 kg mai puțin (1280 kg uscat) decât un 488 GTB obişnuit. Motorul său este cel mai puternic V8 din istoria Ferrari și este o evoluție extremă a unității turbo care a câștigat titluri internaţionale ca fiind cel mai bun motor din categoria sa, în anii 2016 și 2017.

Unitatea bi-turbo de 3.9 litri produce acum cu 50 de CP şi 10 Nm mai mulţi – 720 de CP şi 770 Nm de cuplu. Acceleraţia 0-100 de km/h o face în 2.85 secunde, de la 0-200 de km/h în 7.6 secunde, iar viteza maximă poate atinge 340 de km/h.

Performanţele dinamice sunt asemănătoare cu cele ale modelului Porsche 911 GT2 RS (1.470 de kg) care deţine recordul de timp absolut pe Nurburgring. Vecinul său din Sant’Agata Bolognese, noul Lamborghini Huracan Performante, cu ale sale 1.382 de kg poate face 0-100 de km/h în 2.9 secunde şi să atingă maxim 325 de km/h.

Sunetul motorului este unic și inconfundabil pentru Ferrari, așa cum garantează o mașină specială. Atât calitatea sunetului cât și intensitatea sunt mai mari decât cele oferite de 488 GTB la toate treptele de viteză și la toate turațiile motorului proporțional cu creșterea progresivă a puterii.

Noul Ferrari 488 Pista  folosește pe deplin experiența sportului cu motor pentru o performanță aerodinamică maximă chiar și pe drum. Printre soluțiile de curse adoptate este tehnologia aerodinamică frontală S-Duct inspirată din F1 și designul difuzoarelor frontale care au un unghi de rampă optimizat pe 488 GTE pentru a crea o aspirație puternică pentru o forță de apăsare mărită.

În plus, spoilerul spate este mai înalt și mai lung, iar forma a fost optimizată. Rezultatul final al tuturor acestor intervenții este o creștere impresionantă cu 20% a forței de apăsare în comparație cu 488 GTB.

Dinamica vehiculului a fost concepută pentru a îmbunătăți plăcerea de a conduce și a face posibil ca întregul potențial al mașinii să fie disponibil pentru toți șoferii, profesioniști sau altfel. Obiectivul a fost acela de a facilita atingerea și controlul performanței automobilului la limită.

Acest lucru a fost realizat prin sinergii între dezvoltarea de setări mecanice și comenzi electronice dinamice integrate în versiunea 6 a sistemului de control al unghiurilor laterale. SSC 6.0 încorporează toate sistemele următoare: E-Diff3, F1-Trac, suspensia magnetoreologică (SCM) și, pentru prima dată, Ferrari Dynamic Enhancer. FDE este o tehnologie prezentată în premieră mondială: folosește software-ul Ferrari pentru a regla presiunea de frânare în etriere.

Fiecare Ferrari 488 Pista va avea o schemă de culori şi o livrea inspirată de pe maşinile de curse. Motorul poate fi alimentat doar cu benzină cu cifră octanică 98.

Premiera publică a noului model este programată pentru Salonul Auto de la Geneva. Preţul de start nu a fost anunţat deocamdată, însă se zvoneşte că va fi în jurul a 300.000 de euro. Ferrari 488 Pista va putea fi cumpărat de oricine şi nu va fi construit în vreun număr limitat.

Iti place articolul?