in , ,

(video) Premieră mondială: Noul Volvo S60 – primul Volvo făcut în SUA şi fără motoare diesel

Volvo a prezentat în această seară noua generaţie a sedanului S60, primul model care va fi asamblat la noua uzină din Charleston, SUA. Automobilul a adoptat designul familiar al noii generaţii de vehicule Volvo şi se diferenţiază la unele capitole de acelaşi V60.

“Noul S60 este una dintre cele mai interesante mașini Volvo pe care le-am făcut vreodată. Este o mașină adevărată pentru şoferi, care ne dă o poziție puternică pe piaţa americană şi chineză a sedanurilor, creând mai multe oportunități de creștere pentru Volvo Cars”, a declarat Hakan Samuelsson, președinte și director executiv al Volvo Cars.

Marea deosebire de Volvo V60 este că S60 este primul Volvo care nu mai are un motor diesel sub capotă. În schimb, vine cu benzinare şi cu unităţi plug-in hybrid. La momentul lansării pe piaţă, din această toamnă, modelul va putea fi comandat cu benzinare T5 şi T6 de 2.0 litri.

Cel de bază T5 va produce 254 CP şi 350 Nm de cuplu dintr-un motor Drive-E cu patru cilindri. În combinaţie vine o tracţiune pe puntea din faţă şi o transmisie automată Aisin cu opt trepte. Unitatea T6 are un supercharger în plus şi produce 310 CP/400 Nm de cuplu, şi funcţionează în tandem doar cu un sistem de tracţiune integrală.

La acestea se vor adăuga unităţi T6 Twin Engine AWD plug-in hybrid cu o putere totală combinată de 340 CP/590 Nm, dar şi T8 Twin Engine AWD plug-in hybrid cu 390 CP/640 Nm. Cu acesta din urmă se poate atinge 0-100 de km/h în 4.9 secunde.

https://youtu.be/0Qyns46ebxQ

Mai aflăm că la baza noului Volvo S60 stă platforma Scalable Product Architecture (SPA), cu o suspensie ce are două braţe pe puntea din faţă şi una multi link pe cea spate. Opţional şi în premieră, în locul unei suspensii cu arcuri poate fi comandată o suspensie pneumatică cu amortizoare adaptive Four-C!

Noua generaţie Volvo S60 are următoarele dimensiuni: 4.761 în lungime, 2.040 mm în lăţime (inclusiv oglinzile), 1.431 mm în înălţime şi 2.872 îi măsoară ampatamentul. Comparativ cu predecesorul său este mai lung cu 126 de mm şi are un ampatament extins cu 96 de mm, iar spre deosebire de un BMW Seria 3 este mai lung cu 128 de mm şi mai mare în ampatament cu 62 de mm.

Volumul portbagajului a crescut de la 380 la 442 de litri, iar cu bancheta spate rabatată cifra creşte până la 1.680 de litri.

Noul Volvo S60 va dispune de un sistem prin care se vor putea alege mai multe moduri de rulare. Totodată, tehnologia City Safety cu frânare automată îi va ajuta pe șoferi să evite eventualele coliziuni și este singurul sistem de pe piață care recunoaște pietonii, cicliștii și animalele mari. Într-o premieră mondială pentru segmentul sedan de dimensiuni medii, City Safety acum activează și frânarea automată pentru a atenua urmările unui accident provocat de o maşină care vine din faţă!

Sistemul opțional Pilot Assist – care susține șoferul cu direcție, accelerație și frânare pe drumuri bine marcate până la 130 km/h, a primit un update cu performanțe îmbunătățite la viraje. S60 include, de asemenea, sisteme precum Run-off Road Mitigation, Oncoming Lane Mitigation, Cross Traffic Alert cu frânare automată şi altele. Cu toate acestea la bord, noul S60 este una dintre cele mai sigure maşini de pe planetă.

Noul Volvo S60, doar cu motorizare T8 Twin Engine AWD plug-in hybrid, va fi oferit la comandă într-o versiune Polestar Engineered (acceleraţie 0-100 de km/h în 4.7 secunde)! Vizual, un model Polestar Engineered se va deosebi de unul obişnuit prin noile jante uşoare prin care se vor vedea etrierele mecanismelor de frânare confecţionate în colaborare cu Brembo. Acestea vor avea o culoare aurie, noua culoare pentru componentele Polestar Engineered.

Emblemele Polestar, terminaţiilor eșapamentului finisate într-o nuanţă neagră cromată şi centurile de siguranţă aurii vor fi alte trăsături specifice modelului. În habitaclu vor fi instalate scaune sport cu profiluri laterale mai pronunţate.

Etrierele Brembo mono-block sunt turnate dintr-o singura bucată de oţel şi sunt optimizate pentru rigiditate. Plăcuțele de frână au o toleranță crescută la căldură, în timp ce canalele realizate pe suprafeţele discurilor de frână contribuie la reducerea temperaturilor înalte.

Suspensia frontală și spate multi link, care va fi oferită în programul Polestar Engineered, va include amortizoare de şoc ajustabile premium Öhlins cu supape duble, care vor permite rigidizarea arcurilor și a amortizoarelor, menținând în același timp confortul la rulare. Designul noii bare de rigidizare de sub capotă și a amortizoarelor de şoc sunt similare cu cele care se vor regăsi pe coupeul hibrid Polestar 1.

Modificările de ordin tehnic vor afecta unitatea de control electronică (ECU), sporind puterea de la 400 la 415 CP, iar cuplul maxim de la 640 la 670 Nm (în specificaţie americană). Manipulările software vor îmbunătăţi consumul de combustibil, performanța neutră a emisiilor şi schimbul treptelor cutiei de viteze automate.

Mai multe detalii despre noul Volvo S60 vom afla mai aproape de momentul lansării pe piaţă. Iată preţurile de start deja anunţate în SUA (în galeria de imagini vezi maşinile în aceeaşi ordine din punct de vedere a versiunilor).

GALERIE VIDEO (10 materiale în playlist):

GALERIE FOTO:

What do you think?