in , ,

(video) Premieră mondială: Noul VW ID.4 – primul SUV electric al mărcii germane

SUV-urile sunt nişte autovehicule foarte populare, cu un număr tot mai mare de clienți. Ele sunt cel mai popular segment de vehicule din SUA și China, deoarece acestea oferă niveluri bune de vizibilitate, siguranță și confort. În Europa și Germania, cotele de piață sunt, de asemenea, în mod continuu pe valul de sus și în special modele compacte sunt în plină expansiune.

Cu noul ID.4, Volkswagen oferă pentru prima dată un SUV complet acționat electric. Acesta oferă spațiu, flexibilitate și toate beneficiile pe care clienții le apreciază în legătură cu SUV-urile.

Caracteristici cheie:

 • Stă pe baza platformei MEB a VW Group şi este un frate al noului Skoda Enyaq iV, care a adoptat-o pentru prima dată printre SUV-urile grupului auto german.
 • Noul ID.4 este mai scurt decât Enyaq iV – 4.585 vs 4.649 mm, însă ampatamentul este egal – 2.765 mm. Ca urmare, volumul portbagajului primului SUV electric VW este ușor mai modest – 542 vs 585 litri. Volumul maxim se ridică la 1.575 litri. Coeficientul de rezistenţă aerodinamică este, de asemenea, ușor mai mic: 0,28 vs 0,27 cât are Enyaq iV. Garda la sol constituie 210 mm! Apropo, modelul de bază include jante din oţel de tocmai 19 inci!
 • Gama de echipamente a lui ID.4 include un hayon acționat electric, railings-uri pentru acoperiş și un cârlig de remorcare.
 • Designul exterior şi interior nu este un secret. La ambele capitole este realizat în stilul modelului ID.3, iar imagini oficiale cu exteriorul şi interiorul vi le-am arătat deja de mult timp. De dragul minimalismului, habitaclul este aproape complet lipsit de comenzi analogice – acestea sunt responsabile numai pentru acţionarea electrică a geamurilor, dar și a semnalizatoarelor de avarie. Toate celelalte butoane sunt tactile, inclusiv cele de pe și cele din jurul volanului. Iar modurile de transmisie sunt comutate printr-un mâner rotativ la capătul drept al panoului de bord din spatele volanului.
 • Un panou de bord digital de 5.3 inci este inclus în lista de echipamente de bază, iar în locul sistemului multimedia Discover Pro de bază, cu monitor central tactil de 10 inci și sistem de control vocal, se va putea comanda versiunea Pro Max opțională cu un ecran tactil de 12 inci.
 • Platforma MEB permite eliminarea unui tunel central masiv, astfel încât, în special pasagerii de pe al doilea rând de scaune se vor simți mai liberi. Versiunile scumpe ale maşinii sunt prevăzute cu scaune frontale cu secțiuni pneumatice și masaj, reglabile electric, ventilate şi încălzite, iar tapițeria lor combinată este făcută din piele artificială și microfibră sintetică, care este în proporţie de 20% alcătuită din sticle de plastic reciclate.
 • În plus, noul ID.4 are un sistem de iluminare ambientală adaptiv, ID.Light, similar cu ceea ce am văzut pe Enyaq iV. Sistemul poate schimba în mod flexibil culoarea (30 de nuanţe) a unor elemente individuale. De asemenea, la baza parbrizului este o bandă luminoasă “interactivă”, care își schimbă culoarea în funcție de modul sistemului audio sau de situația de pe drum.
 • Pentru a ajuta la protejarea ocupanților, ID.4 oferă o combinație de sisteme de siguranță pasive și active. Acesta dispune de șase airbag-uri ca standard. În plus, există o serie de sisteme electronice de siguranță, cum ar fi un ABS şi ESC.
 • În plus față de acestea, mașina electrică are suficienți asistenți electronici, un exemplu fiind suita Travel Assist, care include un cruise control adaptiv cu recunoașterea indicatoarelor rutiere, printre altele. Cu un complex standard IQ.DRIVE, toate modelele ID.4 dispun de Forward Collision Warning and Autonomous Emergency Braking with Pedestrian Monitoring (Front Assist); Blind Spot Monitor (Side Assist); Rear Traffic Alert; Adaptive Cruise Control (ACC); Lane Keeping System (Lane Assist); Travel Assists şi Emergency Assist. La acestea se pot adăuga sisteme precum Dynamic Road Sign Display; Park Distance Control şi High Beam Control (Light Assist).
 • Un head-up display cu realitate augmentată este disponibil opțional pentru a amesteca o serie de ecrane virtuale cu realitatea.
 • Software-ul și hardware-ul din ID.4 au fost proiectate ca parte a unei arhitecturi complet noi, făcând posibilă descărcarea de actualizări chiar şi după achiziție.
 • Gama de motorizări va fi cel mai probabil identică, în timp, cu cea anunţată pentru Enyaq iV, însă din start va fi disponibilă doar o unitate: un singur motor electric pe puntea din spate (204 CP/310 Nm), respectiv o tracţiune spate, care asigură o acceleraţie 0-100 km/h în 8.5 secunde şi o viteză maximă de 160 km/h.
 • Bateria de la bord are o capacitate de 82 kWh (288 de celule aranjate în 12 module), iar energia din aceasta ar trebui să asigure o autonomie de până la 520 km în ciclul WLTP. Timp de jumătate de oră de încărcare rapidă (cu până la 125 kW) se poate adăuga energia necesară pentru a parcurge alţi 320 km. Încărcătorul de bord are o putere de 11 kW.
 • În ceea ce privește bateria, un cadru din aluminiu extrudat protejează sistemul împotriva deteriorării în caz de accident, iar un panou de sub caroserie din aluminiu, care poate fi înlocuit, protejează bateria de tot cu ce ar putea intra în contact pe un drum. În plus, bateria este, de asemenea, dezactivată în cazul în care vehiculul este implicat într-un accident grav.
 • ID.4 este proiectat pentru a fi puternic, dar agil. Șasiul și caroseria sunt realizate din oțel. Suspensia frontală conţine brațe de control inferioare, arcuri spiralate, amortizoare telescopice și o bară anti-ruliu. În partea din spate, ID.4 utilizează o suspensie multi-link, arcuri spiralate, amortizoare telescopice și la fel o bară anti-ruliu.
 • O combinație de tipuri de frâne este utilizată pe ID.4. Acesta dispune de frâne cu disc pe roțile din față și frâne cu tambur pe cele din spate – diferența fiind specifică nevoilor vehiculelor electrice. Deoarece electromobilele se bazează pe frânarea regenerativă, frânele cu disc din spate pot fi mai puțin eficiente decât cele cu tamburi după perioade lungi de utilizare intensă.
 • Printre alte dotări care pot fi instalate se numără faruri opţionale IQ.Light LED matrix cu iluminare adaptivă (cu 11 LED-uri individuale în fiecare modul), stopuri opţionale 3D LED cu fibre optice, acoperiş panoramic fix, oglinzi exterioare retractabile electric, jante de 20 inci (maxim 21 inci), acoperiş de culoare neagră contrastantă, volan încălzit, ştergătoare cu senzori de ploaie, oglindă retrovizoare cu funcţie anti orbire, sistem Climatronic pe două zone și acces fără cheie KESSY, oglinzi laterale încălzite și duze de spălare încălzite, parbriz încălzit, încărcător wireless pentru telefoane, hotspot Wi-Fi, etc.

în Europa şi SUA recepția comenzilor a început deja. În Germania, Volkswagen ID.4 în versiunea inițială Pro (cu jantele din oţel menţionate) costă 43.330 de euro, în timp ce versiunile mai scumpe 1st și 1st Max costă de la 48.690 și, respectiv, 58.440 de euro. Pentru comparaţie, în Germania o Tesla Model Y costă de la 58.620 euro.

De cealaltă parte, în SUA, preţul pentru ID.4 Pro este de 39.995 de dolari, înainte de a mai putea obţine o subvenţie de la stat în valoare de 7.500 dolari. Iar atunci când producţia va fi organizată local în Chattanooga, din 2022, preţul de start va coborî până la 35.000 de dolari. Apropo, fiecare client de ID.4 va primi trei ani de încărcare rapidă în reţeaua Electrify America fără costuri suplimentare

DB2020AU01557 overfull

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO: