in , ,

(video) Premieră: Noul Ferrari Portofino M, facelift

Ferrari Portofino M a fost dezvăluit astăzi pentru prima dată în istoria companiei în cadrul unui eveniment organizat complet online. Portofino M este primul Ferrari care a fost prezentat în urma închiderii temporare a companiei din cauza crizei de COVID-19, făcându-l simbolul unei călătorii de redescoperire.

“M” vine de la “Modificata”, care în nomenclatura Ferrari se referă la autoturisme care au suferit o evoluție prin care s-a mărit în mod semnificativ performanța lor. Deci, vorbim despre un facelift.

Caracteristici cheie:

 • Nu există nicio lipsă de inovație tehnică în noua evoluție uimitoare a lui Portofino, cea mai notabilă fiind propulsorul său reproiectat, o cutie de viteze nouă cu opt trepte și un Manettino cu cinci poziții, care include un mod Race, o premieră absolută pentru un automobil GT spider de la Maranello. Ca o consecință a acestor caracteristici și a multor altor noi, Portofino M garantează o combinație fără precedent de performanță GT autentică, plăcere de a conduce, agilitate și versatilitate excepțională în contextele de conducere de zi cu zi.
 • Mai sportiv decât predecesorul său, oferă, de asemenea, manevrabilitate superioară, menținând, dar și sporind confortul de la bord, datorită noilor caracteristici opționale specifice, cum ar fi sisteme parte din suita ADAS sau scaunele ventilate şi încălzite.
 • Din punct de vedere estetic a primit noi bare de protecţie cu prize de aer eficiente aerodinamic, o grilă de radiator cu lame noi din aluminiu, cu vârfuri fațetate contrastante care evidențiază acest material nobil, noi jante, dar şi nişte prize de aer noi în faţa roţilor frontale.
 • Designul interior a rămas neschimbat. Scaunele sunt produsul unui proiect special de cercetare și au o structură inovatoare de magneziu. Capitonarea cu densitate diferită și profilul ultra-compact al spătarului au eliberat spațiu și pentru ocupanții din spate. De asemenea, este disponibilă ventilația pe trei niveluri pentru scaun și spătar, dar şi un încălzitor de gât foarte popular pentru utilizare în lunile de iarnă. Acesta din urmă oferă alte trei niveluri de căldură, iar sistemul adaptează în mod constant viteza fluxului de aer cald din tetieră pentru a se asigura că este proporțional cu viteza mașinii, temperatura exterioară și poziția acoperişului retractabil.
 • Funcțiile sistemului de infotainment sunt controlate prin intermediul ecranului tactil situat în centrul bordului, la mică distanță atât de șofer, cât și de pasager, de 10.25 inci. Proiectat pentru a fi cât mai rapid și accesibil posibil atât din punct de vedere al utilizării, cât și al conținutului, acesta include un ecran capacitiv multi-touch full HD cu vizualizare split, pentru a permite vizualizarea simultană a diferitelor tipuri de conținut. Atât Apple CarPlay, cât și Android Auto sunt, de asemenea, disponibile.
 • Pasagerul are un afișaj capacitiv dedicat opțional pe tabloul de bord. Acesta este direct legat de ecranul principal, oferind toate informațiile referitoare la viteza mașinii, rpm și altele. Acest ecran full HD color de 7 inci, tactil, permite pasagerului şi să interacționeze cu unele sisteme de bord ale mașinii.
 • În cadrul prezentării online, la care am fost prezenţi şi noi, reprezentanţii Ferrari au accentuat că Portofino M nu este nicidecum o variantă decapotabilă a noului Roma, dar şi nici Roma nu este o variantă coupe a lui Portofino M. De asemenea, modelul actualizat dispune de o cutie de viteze robotizată cu dublu ambreiaj în opt trepte, diferită totuşi în construcţie decât cea folosită pe SF90 Stradale.
 • Motorul V8 twin-turbo de 3.9 litri a fost forţat să producă 620 CP la 7.500 rpm, cu 20 mai mulţi decât pe modelul încă actual. Pentru a atinge aceste niveluri de performanță, inginerii Ferrari au utilizat noi profile de came pentru a crește ridicarea supapelor și pentru a optimiza umplerea camerei de ardere. Un senzor de viteză a fost, de asemenea, adăugat la ansamblul turbocompresor pentru a măsura rotațiile turbinei. Acest lucru, la rândul său, a permis ca rotațiile maxime pe minut ale turbinei să fie majorate cu 5.000 rpm!
 • Timpul necesar acceleraţiei 0-100 km/h a coborât doar de la 3.5 la 3.45 secunde.
 • În cele din urmă, pentru a respecta cele mai stricte standarde de emisii de poluare, un filtru de particule pe benzină a fost inclus în sistemul de evacuare. GPF permite automobilului să respecte cele mai stricte standarde europene antipoluare (Euro-6D) fără a compromite plăcerea de a conduce. Acest rezultat vine datorită unei logici de control care regenerează continuu filtrul, limitând cantitatea de particule acumulate. Acest lucru se realizează prin utilizarea a doi senzori dedicați per banc cilindric pentru a măsura cu precizie deltele de presiune diferențială în sus și în jos ale GPF.
 • Cutia de viteze cu opt trepte este o unitate complet nouă în comparație cu versiunea anterioară cu şapte trepte și se bazează pe o arhitectură de baie cu ulei cu ambreiaj dublu. Acesta diferă de transmisia cu opt trepte a lui SF90 Stradale în raporturile sale de transmisie mai lungi și de introducerea unei trepte mecanice de mers înapoi. Noul aspect și integrarea componentelor sale au optimizat, de asemenea, dimensiunea cutiei de viteze și instalarea acesteia în mașină.
 • Ca toate celelalte mașini turbo din gamă şi în conformitate cu conceptul “zero turbo lag”, Ferrari Portofino M oferă un răspuns instantaneu la accelerație pe întreaga plajă de turaţii. Maşina se mândrește cu un Variable Boost Management, un software de control dezvoltat de Ferrari, care ajustează livrarea cuplului pentru a se potrivi treptelor selectate. Rezultatul este din ce în ce mai puternic pe măsură ce turațiile cresc, optimizând în același timp consumul de combustibil. Pe măsură ce mașina urcă prin trepte (de la 3 la 8), cantitatea de cuplu livrată de motor crește până la 760 Nm în treapta a 7-a și a 8-a.
 • Introducerea treptei a opta și îmbunătățirea eficienței transmisiei au dus la o reducere semnificativă a consumului de combustibil în contexte urbane și de autostrăzi, pe lângă îmbunătățirea semnificativă a performanței chiar și în condiții mai sportive.
 • Noul modul de ambreiaj este cu 20% mai mic, dar oferă un cuplu cu 35% mai mare, cu până la un cuplu dinamic de maximum 1.200 Nm transmis la schimbarea vitezei. Strategia software de transmisie a fost, de asemenea, dezvoltată cu un ECU mai puternic.
 • În cele din urmă, o atenție deosebită s-a concentrat asupra strategiilor de schimbare a vitezei care vizează îmbunătățirea consumului de combustibil și a nivelului de emisii. Datorită unui control mai eficient al cuplului de ambreiaj, mașina este acum și mai ușor de condus în contexte urbane în timpul ciclurilor Start&Stop. Acest lucru garantează că mașina este mai lină de condus la viteze mici în trafic, precum și oferă o experiență mai intuitivă și o reacție îmbunătățită.
 • Prin tradiție, fiecare motor Ferrari are propria coloană sonoră, care îl face unic. Ferrari Portofino M nu face excepție. În plus față de arborele cotit cu plan plat, geometria întregii linii de evacuare este nouă. Cele două amortizoare de zgomot spate au fost eliminate (care, în plus față de stimularea sunetului, de asemenea, reduce semnificativ contrapresiunea în țevile de eșapament), iar supapele de by-pass au acum o formă ovală pentru a spori sunetul de evacuare. Ambele soluții reduc semnificativ tensiunea de eșapament și îmbunătățesc calitatea sunetului. Ultima modificare notabilă este controlul supapei by-pass “proporțional”, care este continuu și progresiv în funcție de situația de conducere.
Sunetul motorului la pornire
 • Portofino M prezintă şi sistemul de control al dinamicii vehiculului cunoscut sub numele de Side Slip Control (SSC), care încorporează un algoritm care oferă o estimare în timp real a unghiului de alunecare lateral tuturor diferitelor sisteme de control la bord. SSC coordonează toate intervențiile dinamicii vehiculului, deoarece sistemele sunt toate integrate folosind date partajate.
 • Acum, la a șasea generație, SSC integrează sistemele de control E-Diff, F1-TCS, SCM-E și sistemele de control Ferrari Dynamic Enhancer (FDE). FDE este un sistem de control al dinamicii laterale care utilizează software-ul Ferrari pentru a regla presiunea hidraulică a frânei la etrierele de pe toate cele patru roți. Pe Ferrari Portofino M, este disponibil numai atunci când Manettino este în modul Race. FDE este conceput pentru a face dinamica laterală a mașinii mai previzibilă la intrarea şi ieşirea din viraje, asigurându-se că volanul și accelerația sunt mai intuitive pentru șofer. Acestea fiind spuse, FDE nu este un sistem de control al stabilității, mai înlocuind tradiționalul VDC și ESC.
 • Un alt factor demn de remarcat este presiunea mai modulabilă a pedalei de frână care, atunci când este combinată cu o reducere a călătoriei pedalei de aproximativ 10%, oferă o reacție mai precisă și instantanee la apăsare.
 • Scopul Manettino în cinci poziții este de a face manevrabilitatea și aderența lui Ferrari Portofino M și mai accesibile prin extinderea gamelor de setare și mai mult odată cu introducerea poziției Race. Susținută de introducerea Ferrari Dynamic Enhancer, această poziție se concentrează pe maximizarea plăcerii la volan.
  • Modul Wet este pentru stabilitate și control maxim;
  • Modul Comfort este pentru utilizare normală pe drumuri uscate;
  • Modul Sport este pentru conducere sportivă;
  • Modul Race maximizează plăcerea de a conduce;
  • Modul ESC-Off dezactivează VDC şi F1-TCS.
Ferrari Portofino M 6

Sistemele avansate de asistență pentru șofer (ADAS) disponibile ca dotări opţionale pentru Ferrari Portofino M sunt:

 • Adaptive Cruise Control cu funcția Stop & Go pentru conducerea în trafic;
 • Predictive Emergency Brake System care poate avertiza șoferul cu privire la potențialele coliziuni şi care pregăteşte maşina pentru a diminua consecințele unui impact frontal;
 • Blind Spot Monitoring pentru a atenţiona șoferul cu privire la vehiculele din punctul mort;
 • Lane Departure Warning cu alertă acustică și / sau vizuală că mașina a ieșit din banda sa de circulație;
 • Automatic High Beam, care pornește și oprește automat faza lungă când conduceți noaptea;
 • Traffic Sign Recognition, care afișează în mod constant limitele de viteză pe un anumit tronson de drum, dar şi alte indicatoare rutiere, pe panoul de bord.
 • Surround View cu 3D display;
 • Rear Cross Traffic Alert, care avertizează șoferul cu privire la obstacolele în mișcare ascunse în punctul mort din spate al mașinii, atunci când are loc deplasarea în marşarier.

Noul Ferrari Portofino M este oferit cu o garanţie de 7 ani, cu posibilitate de extindere. Livrările sale vor demara din al doilea trimestru al lui 2021. Preţul de start în Italia îi va fi de aproximativ 206.000 euro.

Ferrari Portofino M 7