in , ,

(video) Premieră: Noul Ford Ranger Raptor – 283 mm gardă la sol şi motor twin-turbo sub capotă

Compania Ford a prezentat în Thailanda cea mai “extremă” versiune a pick-up-ului Ford Ranger – Raptor, făcută pe baza noii generaţii a modelului care a debutat chiar la început de an.

La fel ca şi fratele său mai mare F-150 Raptor, maşina dispune de o gardă la sol mai mare şi un motor mai puternic, două lucruri vitale pentru deplasarea prin off-road dificil.

Noul Ford Ranger Raptor se deosebeşte în primul rând de modelul pentru oameni “mai liniştiţi” prin construcţia şasiului. Rama a fost întărită, cu ajutorul cârligelor de remorcare faţă poate tracta până la 4.5 tone, cu cele din spate până la 3.8 tone, iar cu încă un dispozitiv de remorcare – încă 2.5 tone.

În locul amortizoarelor standard au fost instalate unele mai scumpe, dezvoltate de partenerii de la Fox Racing Shox. Acestea asigură o deplasare confortabilă chiar dacă roţile trec peste suprafeţe carosabile deteriorate sau drumuri cu pietre.

Vezi şi: (foto) Shelby a pregătit pick-up-ul Ford F-150 Raptor pentru off-road extrem

Multe elemente ale suspensiei au fost proiectate din cauza sarcinilor care au crescut: în locul resorturilor spate au fost instalate arcuri, iar pe puntea din spate a apărut un mecanism numit Watt, care reduceri mişcările laterale ale barei stabilizatoare. Ecartamentele au fost extinse cu 150 de mm, până la 1.710 mm. Garda la sol a crescut cu 60 de mm, până la 283 de mm.

Lungimea totală este de 5.398 mm, lățimea – 2.180 mm, înălțimea – 1.873 mm. Unghiurile de intrare și ieșire ating 32.5 și 24 de grade.

Noul Ford Ranger Raptor mai dispune de mecanisme de frânare ventilate şi cu discuri cu un diametru de 332 de mm pe toate cele patru roţi. Etrierele frânelor din faţă au câte două etriere. Anvelopele sunt de model BF Goodrich 285/70 R17, iar sub compartimentul motorului se află o “foaie” din oţel cu o grosime de 2.3 mm!

Vezi şi: (video) Ford F-150 Raptor arată ce știe în off-road

Sub capotă se ascunde un propulsor nou pentru Ranger, un diesel twin-turbo 2.0 TDCi care produce 213 CP şi 500 Nm de cuplu. Cel mai mare turbo compresor, cu presiune joasă şi care funcţionează la orice variaţie a turaţiilor, este completat cu un sistem de răcire cu lichid.

Cutia de viteze este una automată cu 10 trepte, iar sistemul de tracţiune este unul integral cu funcţie de conectare/deconectare a punţii faţă la nevoie. Pe volan există un buton care schimbă unul din cele şase regimuri de rulare (care modifică setările electronice anti derapare şi răspunsul motorului): Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Rock şi Baja (pentru cei care obişnuiesc să nu aibă grijă pe unde merg şi că se va întâmpla ceva cu maşina).

Vezi şi: (foto) Ford F-150 Raptor a fost învăţat să accelereze în 4.2 secunde până la 96 de km/h

Noul Ford Ranger Raptor va fi oferit doar cu o cabină dublă şi cu mai multe dotări interesante, printre care: sistem multimedia SYNC 3 cu ecran tactil de opt inci, cameră video spate, sistem de climatizare, scaune sport cu suporturi laterale, volan sport cu padele în spatele volanului, materiale decorative de calitate şi multe altele.

Iniţial modelul va fi disponibil pe câteva pieţe din Asia şi Australia, inclusiv în variantă cu volan pe dreapta. Deoarece noul Ranger s-a întors pe piaţa nord-americană, cel mai probabil un model Raptor cu specificaţii locale va apărea acolo în 2019.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?