in , ,

(video) Premieră: Noul Lyriq, primul SUV electric al Cadillac, s-a prezentat într-o variantă beta

Cadillac a arătat în această pentru noi noapte conceptul primului său SUV electric, prin care îşi deschide drumul în electromobilitate. Se numeşte Lyriq, a debutat în calitate de show car şi este descris ca fiind un automobil dinamic, modern şi de lux, fără emisii.

Sistemul de propulsie și tehnologiile pe care le are la bord poziționează Cadillac-ul ca un lider în electrificare, conectivitate și conducere automatizată, toate livrate cu performanțe palpitante și un nou prag în integrarea tehnologiei.

Cât de mult se va modifica modelul de serie nu putem şti, însă iată caracteristicile maşinii conceptuale, unele care vor fi transferate pe produsul final:

 • Noul Lyriq este făcut pe baza platformei de ultimă generație a General Motors, una modulară, dedicată vehiculelor electrice, pusă în mişcare de sistemul de propulsie Ultium, care va permite Cadillac să ofere clienților o varietate de opțiuni de autonomie și performanță. Autonomia fiind unul dintre cei mai mari factori atunci când vine vorba de selectarea unui electromobil, Lyriq este proiectat să poată fi condus pe o distanţă de peste 482 km folosind un singur plin de energie (pe baza testelor interne).
 • Sistemul de baterii Ultium este un element structural al arhitecturii, integrat în moduri care contribuie la deplasare și manevrare, precum și la siguranță. De fapt, centrul de greutate inferior și distribuția greutății aproape 50/50 activată de plasarea setului de baterii sub podea între osii are ca rezultat un vehicul sportiv, receptiv și care permite conducerea într-un spirit dinamic.
 • Sistemul de baterii Ultium are pe noul Lyriq show car o capacitate totală de aproximativ 100 kWh. Bateriile de tip NCMA (nichel-cobalt-mangan-aluminiu) are o chimie ce utilizează aluminiul în catod pentru a ajuta la reducerea nevoii de folosire a metalelor rare din pământ, cum ar fi cobaltul. De fapt, inginerii GM au redus conținutul de cobalt cu mai mult de 70 la sută, în comparație cu bateriile GM actuale.
 • Chimia avansată a bateriei este ambalată în celule mari, plate, care permit construcția inteligentă a modulelor pentru a reduce complexitatea și a simplifica nevoile de răcire. În plus, electronice bateriei sunt încorporate direct în module, eliminând aproape 90 la sută din cablurile bateriei, în comparație cu vehiculele electrice actuale ale GM.
 • Va pune la dispoziţie opțiuni de încărcare care se potrivesc unei varietăți de preferințe pentru casă, locul de muncă și pentru călătorii: AC până la 19 kW şi DC de peste 150 kW.
 • Va exista fie cu tracţiune spate, fie cu tracţiune integrală, respectiv cu un motor pe puntea din spate şi cu câte unul, cel puţin, pe fiecare osie.
 • Lyriq va oferi versiunea îmbunătățită a sistemului de firmă Super Cruise, primul asistent pentru șofer în care acesta cu adevărat poate circula cu mâinile luate de pe volan. Acesta face uz de cruise control şi sistemele aferente pentru a se deplasa pe drumurile americane, circa 322.000 de km fiind scanaţi într-o hartă digitală după care acest sistem se conduce. De asemenea, va avea funcţia recent actualizată de a include automat schimbarea benzii la cerere. Toate acestea au debutat pe noul Escalade.
 • La apropiere de maşină, Lyriq recunoaște conducătorul auto și inițiază un “salut” cu o secvență de iluminare coregrafică, în timp ce pregătește cabina pentru călătorie, inclusiv ajustând scaunele, oglinzile și sistemul de climatizare. Odată intrat, Lyriq oferă cel mai înalt nivel de informații, infotainment și integrare a conectivității, pentru o experiență mai cursivă și plină de satisfacții.
 • Va pune la dispoziţie noi tehnologii precum head-up display cu realitate augmentată îmbunătățită cu două planuri, dar şi sistem de parcare automată de la distanţă în spaţii paralele sau perpendiculare prin intermediul unei serii de senzori ultrasonici, printre altele.
 • Va oferi cea mai perfectă și adaptivă interacțiune a mărcii cu șoferul și pasagerii, inclusiv cea mai recentă experiență de utilizare Cadillac, care este prezentată într-un ecran LED avansat cu diagonală de 33 inci, care acoperă întreaga zonă de vizualizare a șoferului pe planşa de bord. Monitorul curbat încorporează detalii despre informațiile dedicate şoferului, comenzile sistemului infotainment și vizualizări de pe camere. Acest nou ecran are cea mai mare densitate de pixeli disponibile în industria auto în prezent și poate afișa peste un miliard de culori, de 64 de ori mai mult decât orice alt vehicul din industria auto, oferind o experiență uimitoare, spre deosebire de orice a fost văzut anterior într-o maşină Cadillac.
 • Pentru prima dată, Cadillac va introduce pe modelul de serie o nouă tehnologie de anulare a zgomotului rutier, care duce anularea activă a zgomotului la nivelul următor prin introducerea mai multor microfoane și accelerometre, care îmbunătățesc abilitățile de izolare fonică. Cu acest nou sistem, inginerii audio şi de performanță pot viza gama de frecvențe a zgomotului cavității anvelopelor, reducând nivelul de zgomot din vehicul și permițând o experiență mai silențioasă acolo.
 • La momentul lansării, Lyriq va oferi un sistem audio AKG Studio cu 19 difuzoare, care oferă o reproducere extrem de clară și precisă a sunetului, permițând șoferilor și pasagerilor să se bucure de muzica lor preferată ca într-un studio de înregistrări audio.
 • Primul SUV electric al Cadillac va introduce o nouă faţă a mărcii pentru o nouă generaţie de maşini. Este o viziune orientată spre viitor, neconstrânsă de nevoile unui motor tradițional cu combustie internă și ale liniei de transmisie. Grila distinctivă “black crystal” din față este unul dintre cele mai unice și expresive elemente de design ale show car-ului. Este, de asemenea, o caracteristică dinamică, deoarece face parte dintr-o coregrafie de iluminat, care, împreună cu elementele verticale iluminate LED, salută proprietarul la apropiere. În partea din spate, un design al unor stopuri împărţite încorporează LED-uri subțiri, care sunt, de asemenea, integrate în coregrafia de iluminat.
 • În interior, noua arhitectură deschide posibilități în spațiul și designul vehiculelor. Designerii Cadillac au folosit acest lucru ca o oportunitate de a regândi modul de utilizare a spațiului și pentru a localiza diverse elemente de interior. Conceptul impresionează cu patru scaune individuale pentru pasageri. Celor din spate li se pun la dispoziţie câte un monitor integrat în spătarele scaunelor faţă, dar şi un centru de control central sub forma unui monitor tactil.

Pe piaţă modelul de serie va apărea în anul 2022.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?