in , , ,

(video) Premieră: Noul prototip cu autopilot de nivel 4 – Renault SYMBIOZ Demo car

Renault este pe punctul de a face istorie! După dezvăluirea unei viziuni pentru anul 2030 cu conceptul și casa SYMBIOZ la Salonul Auto de la Frankfurt din septembrie 2017, Renault ne oferă acum oportunitatea de a urca la bordul unei maşini demo SYMBIOZ.

Spre deosebire de concept, acest prototip poate rula, are motoare electrice şi sistem de pilotare automată de nivel 4, lucruri menite să ne aducă mai aproape de maşinile pe care le va avea în gamă Renault până în 2023.

Vezi şi: (video) Frankfurt 2017: Premieră mondială – Renault SYMBIOZ Concept

Comparativ cu maşina conceptuală pe care am văzut-o la Frankfurt, noutatea are dimensiuni ceva mai mari: 4.92 metri în lungime, 1.92 metri în lăţime, 1.44 metri în înălţime şi un ampatament de 3.07 metri lungime. Designul exterior este făcut mai aproape de o maşină de serie, în acelaşi timp păstrând trăsăturile caracteristice ale mărcii, cum ar fi blocurile optice cu lumini de zi şi stopurile subţiri sub forma literei C.

Atunci când automobilul rulează în regim de pilotare automată, LED-urile din faţă se aprind într-o culoare albastră, înștiințându-i astfel pe cei din jur.

Stilul general în care este făcută maşina, Renault îl numeşte French Design: senzual, cald, cu linii fluide şi cu o poziţie dinamică. Parbrizul este destul de înclinat pentru a trece uşor spre acoperişul panoramic, care pleacă spre spate şi în jos. Aici se remarcă un sistem de reglare a opacităţii sticlei acoperişului, controlat prin sistemul Renault MULTI-SENSE 3.0.

Renault mai spune că SYMBIOZ Demo car mai are câteva caracteristici aerodinamice noi, precum: prize verticale de aer în faţa roţilor faţă, pe bara de protecţie, dar şi unele în preajma stopurilor, acestea contribuind eficient la reducerea turbulenţei; deflectoarele laterale care canalizează fluxurile de aer cât mai aproape de corpul mașinii; un eleron care îşi schimbă poziţia în modul Dynamic, etc.

Interesant este că specialiştii mărcii care au lucrat la acest proiect au reuşit să camufleze frumos dispozitivele vitale pentru buna funcţionare a sistemului de pilotare automată. De exemplu, LIDAR-ele sunt ascunse sub blocurile optice faţă şi pe bara de protecţie posterioară, radarele şi senzorii cu ultrasunete sunt poziţionate sub aşa zisa grilă a radiatorului şi pe marginile stopurilor, o cameră frontală se află în partea superioară a parbrizului şi alta este integrată în logoul Renault din spate, alte camere mai sunt ascunse şi în mânerele uşilor.

Apropo, oglinzile retrovizoare la fel sunt înlocuite de nişte camere video, poziţionate ceva mai sus şi pe montanţii A.

Liniile exterioare ale demo-ului SYMBIOZ au fost proiectate pentru a prezenta interiorul, cu numeroasele sale caracteristici de design dedicate confortului unei călătorii. Acolo nu există o consolă centrală, sistemul de ventilare a fost reproiectat pentru a realiza o podea plată până la nivelul de sub planşa de bord. Spațiile de depozitare din tabloul de bord au fost deplasate pentru a elibera spațiul lateral, iar panourile uşilor dispun de iluminare încorporată.

Renault SYMBIOZ Demo car se mândrește şi cu o cabină făcută în stilul unei camere de locuit, cu accent pe siguranță și confortul scaunelor individuale pentru fiecare din cei patru pasageri. Scaunele din față oferă un grad de modularitate care nu a fost văzut niciodată într-o mașină: configurația RELAX le pune într-o poziție de “zero gravitate”, iar în configurația LOUNGE cotierele din față cad automat și scaunele se rotesc cu 10 grade spre interior.

Partea din spate a habitaclului a fost proiectată ca o nișă, cu o fereastră ascunsă pentru o mai mare intimitate. Mai mult, construcţia habitaclului se poate modifica automat în funcție de modul de acțiune selectat:

  • În modul AD, volanul și panoul de bord se deplasează înapoi cu 12 centimetri pentru a elibera spațiu în fața șoferului.
  • În modul Dynamic, scaunul șoferului beneficiază de un suport lateral suplimentar pentru o senzație de şezut într-un scaun sport.

Afișajul digital în formă de L, dezvoltat de LG, economisește spațiul de la interior, oferind în același timp noi caracteristici. Acesta cuprinde trei ecrane OLED care pot fi personalizate şi care afișează informații în timp real despre condus, navigație și confortul de la interior. Pe unele se mai pot viziona filme în timpul călătoriei sau se poate naviga pe internet, în tot acest timp şoferul fiind informat despre cele necesare printr-o proiecţie pe parbriz.

Renault SYMBIOZ Demo car este pus în mişcare de două motoare electrice, ambele poziţionate pe puntea din spate şi ambele acţionând câte o roată. Puterea total generată este de 680 de CP şi 660 Nm de cuplu, asigurând o acceleraţie de la 0 şi până la 100 de km/h în doar şase secunde.

Setul de acumulatori de pe acest prototip are o capacitate de 72 kWh, însă platforma pe care este construit permite montarea unor baterii cu o capacitate de până la 100 kWh. Timp de jumătate de oră acestea se pot încărca în proporţie de 80%. Sursa de alimentare are o tensiune de electrică de 700 de volţi!

Autonomia este de 500 de kilometri parcurşi în condiţii reale.

Printre alte lucruri interesante care se pot regăsi în acest prototip se numără: trei parfumuri sunt percepute în dependenţă de modul de condus selectat: Classic, Dynamic sau AD.

  • Parfumul de identitate (în modul clasic) este inspirat de esențele materialelor găsite în habitaclu. Aromele selectate (inclusiv ghimbir, cedru, mesteacăn și vetiver) oferă o identitate dulce, primitoare și caldă.
  • În modul dinamic, aroma este mai stimulantă și mai energică, datorită evidențierii ghimbirului, cardamomului și bergamotei.
  • În modul AD, parfumul deschide spațiul spre orizonturi mai proaspete, datorită chimionului, moscului de lemn de santal și pudrei de șofran.

În regim de pilotare automate, datorită colaboratorului proiectului, compania Ubisoft, pasagerii pot folosi căşti de realitate virtuală care face condusul desprins din fantastic. Acest sistem este conectat la vehicul și utilizează datele sale. Viteza, traiectoria, poziția pe șosea, precum și vehiculele înconjurătoare detectate de senzori AD, sunt reproduse în timp real în cadrul acestei experiențe de realitate virtuală.

Sistemul de navigaţie este furnizat de TomTom, în timp ce sistemul audio excepțional este realizat de compania Devialet.

Renault SYMBIOZ Demo Car este şi o maşină conectată la diverse servicii şi reţele de telecomunicaţii. Totodată, împreună cu aceasta a fost construită o casă, din care şi printr-un telefon, automobilul se poate chema de afară înăuntru şi se poate pregăti pentru o călătorie.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?