in , , ,

(video) Premieră: Noul SUV compact electric conceptual Opel GT X Experimental

Opel prezintă în mai multe detalii conceptul a cărui faţă o vom vedea pe viitoarele modele de serie. Germanii oferă prin intermediul noului concept o avanpremieră a viitorului incitant al mărcii.

Numele său este Opel GT X Experimental şi este un SUV compact și îndrăzneț, complet electric, de 4.06 metri lungime, cu 5 uși și aspect de coupe. GT X Experimental încorporează valorile și viziunea Opel și oferă o primă privire în viitor asupra modelelor Opel care vor urma.

Compania a anunțat deja că va adopta un profil mai incisiv cu ocazia prezentării planului său strategic PACE! care a avut loc în noiembrie, anul trecut. GT X Experimental este primul rezultat tangibil al acestui proces.

“”Datorită planului nostru PACE!, avem deja o viziune foarte clară asupra modului în care dorim să creăm un viitor de succes pentru marca Opel. Concentrarea asupra unei identități de marcă puternice care să fie definită de valorile noastre – german, accesibil și captivant – joacă un rol foarte mare în revenirea noastră la succesul durabil.

Conceptul nostru demonstrează modul în care aceste valori vor fi transpuse în viața reală, în produsele noastre viitoare. Echipele noastre de inginerie și design au pus deja acest lucru în practică în mod strălucit, prin crearea conceptul Opel GT X Experimental. Acesta oferă o idee clară referitoare la modul în care vede Opel mobilitatea viitorului”, a declarat şeful Opel Michael Lohscheller.

Vezi şi: (video) Noua faţă a maşinilor Opel! Şeful mărcii a dezvăluit cum vor arăta acestea din 2025

“Traiectoria Opel” de-a lungul istoriei poate fi rezumată prin aceste trei valori: german, accesibil și captivant. Pentru viitor, marca intenționează să rămână ancorată în cea mai modernă și pozitivă expresie a rădăcinilor sale germane – “noul caracter german” al mărcii Opel preia cele mai bune valori tradiționale ale Germaniei – excelența în inginerie, o concentrare intensă pe funcționalitate, calitate și fiabilitate și le îmbogățește prin căldură și receptivitate.

Născut din spiritul inovator al mărcii Opel, noul concept GT X Experimental înglobează esența moștenirii bogate a companiei și promite un viitor captivant. Acesta îmbină ingineria germană, precizia și calitatea cu inovațiile vizionare, pentru a oferi o avanpremieră a ceea ce vor fi autovehiculele Opel la jumătatea anilor 2020: îndrăznețe, cu un design pur, accesibile și concentrate pe client.

Opel GT X Experimental Concept 2018 2

Opel a decis să-și întruchipeze viziunea pentru autovehiculele viitorului într-un SUV compact cu o lungime de doar 4.063 mm (ampatament: 2.625 mm; lățime: 1.830 mm; înălțime, inclusiv antena: 1.528 mm). SUV-urile sunt în momentul de față cele mai populare autovehicule de pe piață, iar Opel intenționează să le facă și mai atrăgătoare pentru publicul larg.

Pentru aceasta SUV-urile trebuie să devină mai eficiente decât au fost vreodată. Acesta este motivul pentru care Opel GT X Experimental se bazează pe o arhitectură ușoară, are dimensiuni compacte și jante de 17 inci care par mult mai mari, pentru a maximiza confortul călătoriilor și pentru un aspect impunător.

Respectând promisiunea planului PACE! de a oferi o versiune electrificată a fiecărui model Opel până în 2024, GT X Experimental este un autovehicul complet electric care generează o putere de 50 kWh (68 CP), cu baterie compactă din litiu-ion de ultimă generație cu încărcare inductivă.

Acesta mai oferă funcții de conducere autonomă de nivel 3, ceea ce înseamnă că poate gestiona toate aspectele legate de conducere, însă șoferul trebuie să poată răspunde unei solicitări și să intervină.

Opel GT X Experimental Concept 2018 5

GT X Experimental prezintă tehnologia inovatoare cu o simplitate impunătoare. Mark Adams, vicepreședintele de design, și echipa sa au dezvoltat o întreagă filosofie pentru designul specific Opel, un design german care îmbină puritatea cu îndrăzneala plină de emoție. Fiecare funcție a fost rafinată în cadrul conceptului GT X Experimental în scopul de a atinge puritatea designului, eliminând toate elementele de design inutile. Echipa de design numește acest lucru “detoxifiere vizuală”.

Caroseria modelului Opel GT X Experimental are proporții îndrăznețe, îmbinate cu suprafețe cu linii pure, cursive, frumos structurate. Silueta sa este accentuată de identitatea grafică îndrăzneață care separă suprafețele superioare de cele inferioare.

Secțiunea inferioară este vopsită într-un gri deschis, luminos, iar întreaga parte superioară, inclusiv capota, geamurile și acoperișul sunt de culoare bleumarin închis, aproape negru. Aceste culori reprezintă o reinterpretare a combinației Opel tradiționale, gri/negru/galben, care a fost reconfigurată pentru a crea senzația de prospețime și modernitate.

Opel GT X Experimental Concept 2018 7

Conceptul GT X Experimental întâmpină pasagerii printr-un acces neobstrucționat, asigurat de deschiderea largă, în unghi de 90 de grade, a tuturor celor patru portiere. Linia cursivă a parbrizului panoramic/acoperișului ajunge până în spatele scaunelor din spate, sporind lumina din interiorul SUV-ului și senzația de mult spațiu.

Designerii Opel au redus la minim, de asemenea, așa numitele “linii de demarcare” tradiționale ale caroseriei, necesare pentru diferitele deschideri, cum ar fi portierele și capota. Linia de demarcare din partea superioară a tuturor portierelor este mascată de accentul galben iar cea a portierelor spate coincide cu deschiderea portbagajului. Datorită renunțării la elementele convenționale, cum ar fi mânerele portierelor, caroseria este o suprafață netedă, ce se înfășoară în jurul unor detalii surprinzătoare, cum ar fi camerele mici încorporate în liniile grafice galbene din lateralele capotei, care înlocuiesc oglinzile exterioare.

Pentru a contrabalansa această “detoxifiere vizuală”, aspectul conceptului GT X Experimental este energizat de detalii grafice. De-a lungul pragului, sub portiera spate de pe partea șoferului sunt gravate decupaje triunghiulare, iar unul dintre ele conține un mic ecran hexagonal LED care indică nivelul de încărcare a bateriei.

Jantele de 17 inci par mult mai mari datorită protecțiilor robuste din cauciuc montate pe pasajele roților, pentru a mări vizual dimensiunea pneurilor de culoare bleumarin închis. Liniile grafice de culoare galbenă de pe jante repetă accentele galbene caracteristice ale semnăturii de pe caroserie, înconjurând logoul Opel.

Opel GT X Experimental Concept 2018 16

Interiorul spațios al conceptului Opel GT X Experimental urmează aceleași principii și optează pentru “detoxifierea vizuală și digitală”. Fiind înconjurată de linia parbrizului panoramic/acoperișului și cea neîntreruptă a geamurilor laterale, simplitatea elegantă a postului de conducere maschează inovațiile pe care le include.

Un singur ecran de dimensiuni mari întâmpină șoferul. Pure Panel asigură șoferilor acces la cele mai noi tehnologii și le oferă informațiile de care au nevoie, eliminând toate elementele care distrag vizual atenția.

La puritatea designului interiorului contribuie, de asemenea, poziționarea inteligentă a duzelor de ventilație. Acestea au fost ascunse în spatele ecranelor, asigurând de jur împrejur suprafețe pure, cu linii curate.

Pure Panel demonstrează, de asemenea, modul în care Opel folosește tehnologia pentru a simplifica viețile clienților. Două ecrane amplasate în stânga și în dreapta panoului frontal afișează imaginile din părțile laterale captate de camerele video de dimensiuni mici.

Opel GT X Experimental Concept 2018 12

Numele GT X Experimental reamintește de autovehiculul concept Opel avangardist, Experimental GT 1965, un coupe accesibil care a fost și primul concept produs vreodată de un producător auto european.

X-ul suplimentar subliniază planul Opel de a-și spori ponderea pe piața SUV-urilor: 40% din totalul autovehiculelor Opel vândute în 2021 vor fi SUV-uri.

Opel nu a anunţat despre asta, însă conceptul ar putea fi adus la Salonul Auto de la Paris din octombrie pentru a fi afişat publicului larg.

Vezi şi: (foto) Opel a arătat interiorul conceptului Opel GT. Cum văd nemţii automobilele viitorului

buton subscribe

GALERIE FOTO: