in ,

(video) Primul electromobil care a traversat deșertul Sahara este un Tesla Model X

Crossover-ul electric Tesla Model X a devenit primul electromobil care a traversat deșertul Sahara. Expediţia cu maşina electrică a fost parte a raliului “Budapest-Bamako”, care anual în ianuarie, din 2005, începe din capitala Ungariei și se încheie în capitala statului african Mali, potrivit Electrek.

În total, electromobilul în care au călătorit doi croați Saša Cvetojević și Oleg Maštruko, a parcurs o distanță de peste 8.600 km timp de 16 zile. Evident itinerarul nu a fost organizat prin cele mai toride zone unde nu există viaţă, ci cât mai aproape de coasta nord-vestică a continentului african.

Pentru că în nicio ţară africană nu există reţea de staţii de încărcare Tesla Supercharger, alimentarea cu energie a fost aprovizionată cu ajutorul unui generator pe benzină montat într-un LCV Dacia Dokker. Furgoneta i-a asistat pe toată durata călătoriei şi era condusă de cehul Tomas Kovicka.

Vezi şi: (video) Este Tesla Model X făcut pentru off-road? Iată un răspuns

Tesla Model X raliu Budapest Bamako 4

Echipa a încercat de asemenea să încarce acumulatorii lui Model X 90D de la rețelele electrice locale, însă infrastructura nu întotdeauna permitea acest lucru. Călătorii au reuşit să găsească o staţie de încărcare cât de cât decentă, de la care s-au alimentat, tocmai în Maroc, aceasta fiind instalată de fanii locali ai Tesla.

Pe toată durata expediţiei s-a purtat un jurnal pe Facebook, unul care include mai multe fotografii şi videoclipuri.

Vezi şi: (video) Test Drive: Tesla Model X P90D

Iată cum a apărut raliul Budapest-Bamako,

Tesla Model X raliu Budapest Bamako 0

Tesla Model X raliu Budapest Bamako 1 Tesla Model X raliu Budapest Bamako 2 Tesla Model X raliu Budapest Bamako 3 Tesla Model X raliu Budapest Bamako 5 Tesla Model X raliu Budapest Bamako 6