(video) Primul electromobil Honda se prezintă în practic toate detaliile înainte de premieră

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Honda dezvăluie caracteristicile tehnice complete şi alte câteva detalii interesante despre primul său electromobil după un eveniment dedicat în care mai mulţi jurnalişti au avut ocazia de a testa modelul pre-serie.

În mod formal, mașinile din fotografiile ataşate încă mai poartă inscripţia de prototipuri, însă chiar şi aşa, show-car-ul pe care l-am văzut la Salonul Auto de la Geneva era deja gata pentru producţia în masă în proporţie de 98%.

Starea de prototip va dispărea odată cu premiera-i mondială care va avea loc în toamnă la Salonul Auto de la Frankfurt, însă deja acum avem ocazia să vedem noul Honda e în forma sa finală.

Hatchback-ul are o lungime de 3.895 mm, cu exact 100 mm mai scurt decât un Honda Jazz. În plus, mașina electrică este cu 56 mm mai lată (1.750 mm) și mai scundă cu 49 mm (1.495 mm). Modelul de serie a păstrat aspectul retro redat de conceptul său, portierele fără rame pentru geamuri şi cu mânere retractabile, alături de camere standard cu vedere retrovizoare în loc de oglinzi exterioare.

Deşi lentilele acestora sunt instalate pe uși, corpurile care le acoperă nu ies în afara dimensiunilor automobilului. Această soluție a îmbunătățit vizibilitatea, a redus rezistența aerodinamică cu 3.8% și a redus semnificativ zgomotul produs de contactul cu vântul. Lentilele au un înveliș hidrofob și sunt adâncite în interiorul carcaselor care le protejează.

Imaginile de pe camere sunt transmise pe două ecrane de şase inci poziţionate la marginile planşei de bord. Monitoarele au două moduri de vizualizare: în cel standard, zona unghiurilor moarte în comparație cu oglinzile convenționale este redusă cu 10%, iar în format mare şi lat cu 50%. Luminozitatea imaginilor este reglată automat în dependenţă de ambianţă.

Interiorul în sine este un tărâm de ecrane, decorat cu finisaje similare lemnului şi multă tapiţerie textilă.

Platforma electrică pentru aceste model a fost dezvoltată de Honda de la zero, fără să fie legată în vreun fel de modele existente. Aceasta are instalată pe era suspensii independente McPherson pentru toate roţile, cu multe componente realizate din aluminiu.

Motorul electric, singurul, este poziţionat pe puntea din spate, soluţie care a permis apariţia nu doar unei tracţiuni spate, ci şi unei articulații mai bune a roților frontale. În context, raza unghiului de întoarcere este de numai 4.3 metri, cu 50 de cm chiar mai mică decât modelul Renault Twingo care are tot un motor pe puntea din spate.

Bateria litiu-ion răcită cu lichid se află sub podeaua cabinei. Capacitatea sa este una modestă (35.5 kWh), dar suficientă pentru a asigura deplasări urbane pe o distanţă de 200 de km în ciclu WLTP. Folosirea unui terminal de încărcare rapidă va face ca timpul necesar încărcării până la 80% să fie de doar jumătate de oră. Porturile şi conectorii necesari pentru acest proces, precum şi invertoarele sau electronicele de control, toate se află sub capotă.

Mai nou aflăm că motorul compactei va produce 150 CP şi 300 Nm de cuplu. Va mai avea şi un regim Sport de rulare, dar şi Single Pedal Control prin care şoferul va putea accelera şi frâna folosind doar o singură pedală (ca la troleibuze). Greutatea noului Honda e este de 1.5 tone, iar dezvoltatorii promit o distribuire a masei în raport de 50:50 pe punţi.

În combinaţie cu un centru redus de greutate (50 cm distanţă până la sol) şi un şasiu setat pentru agilitate, ar trebuie să fie interesant de condus o astfel de maşină.

Producția de vehicule comerciale în Japonia începe aproape de sfârșitul anului, iar în Europa vor fi vândute din primul trimestru al lui 2020. Dacă locuiţi în ţări ca Marea Britanie, Germania, Franța sau Norvegia, aveţi oportunitatea de a precomanda maşina pentru o plată a 800 de euro în avans. Se aşteaptă ca în total maşinuţa să coste în jur de 30.000 de euro.

Honda îşi planifică să realizeze anual minim 5.000 de exemplare în Europa.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...