in , ,

(video) Primul teaser al noului Volvo XC90? Va avea un LiDAR integrat în acoperiş

Să fie acesta primul teaser al noului Volvo XC90? Producătorul suedez anunţă despre o tehnologie pe care o vom vedea pe automobilele de serie din 2022 – un LiDAR integrat în acoperiş.

O primă imagine cu dotarea în construcţia unei maşini necunoscute ne face să presupunem că este vorba despre noul XC90, model promis oficial că debutează în perioada sus anunţată. Încă un argument în plus că în fotografie este un SUV sunt aceleaşi railings-uri integrate în acoperiş.

Luminar roofline LiDAR integration

Volvo Cars, lider mondial în domeniul siguranței autovehiculelor, stabilește noi standarde de siguranță și tehnologie prin parteneriatul cu firma Luminar pentru a oferi tehnologia lor LiDAR, lideră în industrie, pentru următoarea generație de mașini. Parteneriatul va oferi producătorului suedez prima tehnologie de conducere automatizată pe autostrăzi şi va deschide calea pentru viitoarele evoluții active în materie de siguranță.

Noua platformă modulară SPA 2 de ultimă generație de la Volvo Cars este din start făcută pentru a fi “hardware-ready” (gata din punct de vedere hardware) pentru propulsie autonomă începând din 2022, cu un LiDAR de la Luminar integrat perfect pe acoperiș.

Autoturismele bazate pe SPA 2 vor fi actualizate cu software prin tehnologia OTA și, dacă clienții decid să opteze pentru el (semn că va fi o dotare opţională în prima perioadă de timp), sistemul Highway Pilot care permite condusul pe autostradă complet autonom va fi activat odată ce este verificat că va funcţiona sigur în baza locaţiilor geografice şi a altor condiţii.

“Condusul autonom are potențialul de a fi una dintre cele mai salvatoare tehnologii din istorie, dacă este introdusă în mod responsabil și în siguranță. Furnizând maşinile noastre de viitor cu viziunea de care au nevoie pentru a lua decizii în condiții de siguranță este un pas important în această direcție”, a declarat Henrik Green, şeful departamentului Tehnologii la Volvo Cars.

Luminar LiDAR highway perception

Pe lângă caracteristica Highway Pilot, Volvo Cars și Luminar explorează, de asemenea, rolul LiDAR în îmbunătățirea viitoarelor sisteme avansate de asistență a șoferilor (ADAS), cu potențialul de a dota toate viitoarele mașini bazate pe SPA 2 cu un senzor LiDAR ca dotare standard.

Tehnologia Luminar se bazează pe senzorii LiDAR de înaltă performanță, care emit milioane de impulsuri de lumină laser pentru a detecta cu precizie unde sunt obiectele prin scanarea mediului în 3D, creând o hartă temporară, în timp real, fără a necesita conectivitate la internet.

LiDAR-ul este numit drept cheia în crearea de mașini care pot naviga în condiții de siguranță în modul autonom, oferindu-le cu viziune de încredere și percepție pe care nişte camere și radare nu le pot oferi de unele singure. LiDAR este baza ideală pentru luarea deciziilor sigure în medii complexe la viteze mari.

Pentru a activa sistemul Highway Pilot, tehnologia de percepție a Luminar va fi combinată cu software și camere de conducere autonome, radare și sisteme de back-up pentru funcții precum direcția, frânarea și energia bateriei, instalate pe viitoarele mașini Volvo echipate pentru self-driving. La un loc, acest lucru oferă utilizatorilor Volvo care doresc, să acceseze o caracteristică sigură, complet autonomă, pentru a fi utilizată pe autostrăzi.

“În curând, Volvo-ul va putea conduce autonom pe autostrăzi atunci când mașina va stabili că este sigur să facă acest lucru. În acel moment, Volvo-ul dumneavoastră își asumă responsabilitatea pentru condus și vă puteți relaxa, vă puteți lua ochii de pe drum și mâinile de pe volan. În timp, prin actualizările OTA se vor extinde zonele în care mașina se poate auto conduce. Pentru noi, o introducere sigură a autonomiei este o introducere treptată”, a adăugat Green.

Luminar Iris LiDAR for series production

Ca parte a anunțului, Volvo Cars și Luminar își aprofundează colaborarea pentru a asigura în comun industrializarea robustă și validarea tehnologiei LiDAR de la Luminar pentru producția de serie. Volvo Cars a semnat, de asemenea, un acord pentru a-și spori posibil cota minoritară la Luminar.

Iar pentru compania Luminar din Silicon Valley, parteneriatul cu Volvo Cars reprezintă prima livrare a tehnologiei sale de către un producător auto în producția de serie. Acesta este un pas-cheie pentru realizarea economiilor de scară care sunt necesare pentru a aduce tehnologia în industria auto mai largă.

“Volvo este recunoscut ca pionier al siguranței auto, după ce a condus standardizarea în întreaga industrie pentru cele mai avansate tehnologii de salvare a vieții. Următoarea eră a siguranței se află în conducerea autonomă și, încă o dată, Volvo a preluat conducerea cu o piatră de hotar majoră în industrie. Am rezolvat provocările cheie legate de costuri, performanță și de calitate pentru a face posibilă producția de serie și, alături de Volvo, punem tehnologia la dispoziția lumii”, a adăugat Austin Russell, fondator și CEO al Luminar.

Henrik Green, chief technology officer at Volvo Cars (dreapta) & Austin Russell, founder and CEO of Luminar

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

Primele detalii despre noul XC90! Va fi primul Volvo care va avea tehnologia Highway Assist