in , ,

(video) Primul test al automobilului supersonic cu 135000 de CP. Iată ce viteză a atins în opt secunde

Automobilul supersonic Bloodhound SSC, care este dotat cu o unitate de propulsie care produce tocmai 135.000 de CP, preluat de la avionul de vânătoare Eurofighter Typhoon, a efectuat cu succes primul său test. Maşina a putut atinge 322 de km/h în doar opt secunde.

Încercarea a avut loc pe aeroportul britanic din Cornwall, iar cel care a condus “racheta” a suportat pe propria piele o forţă de 2g.

În spatele volanului automobilului Bloodhound SSC s-a aflat Andy Green, un pilot britanic, primul om de pe planetă care a depăşit viteza sunetului cu un automobil.

În total au avut loc două încercări în care inginerii au verificat cum lucrează servodirecţia, suspensia, mecanismele de frânare şi sistemele de admisie.

Următorul test este programat pentru anul 2018 pe un traseu pregătit special. O pistă de 18 kilometri lungime va fi amenajată într-un deşert din sudul Africii. Acolo se va încerca acceleraţia până la 966 de km/h.

În cazul în care scopul principal va fi atins, în 2019, Andy Green va încerca să-şi depăşească propriul record stabilit la 15 octombrie 1997 cu automobilul numit Thrust SSC. Pentru aceasta Bloodhound SSC va trebui să dezvolte peste 1.228 de km/h.

Dacă totul va merge conform planurilor, în anul 2020, pe Bloodhound SSC vor fi montate câteva motoare cu reacţie suplimentare pentru a încerca accelerarea maşinii până la 1.609 km/h.

Amintim că unitatea de propulsie de pe această maşină-monstru este compusă dintr-un motor cu reacţie produs de Rolls-Royce şi folosit pe avionul de vânătoare Eurofighter Typhoon, un alt motor hibrid de rachetă care se conectează doar după ce este atinsă o viteză de 1.046 de km/h şi un propulsor V8 turbo de 5.0 litri, marca Jaguar, care este folosit doar pentru pomparea combustibilului.

Vezi şi: Videoclipul zilei: Ascultă cum porneşte motorul unei maşini supersonice cu 135000 de CP

Iti place articolul?