in , ,

(video) Proba de foc a IIHS. Rezultatele a 7 SUV-uri lovite frontal doar cu partea dreaptă

Participanţii la ultima serie de crash teste organizată de Institutul American de Asigurări pentru Siguranța Rutieră (IIHS) au fost doar SUV-uri de dimensiuni mici. Noul BMW X1, Chevrolet Equinox, GMC Terrain, Jeep Compass, Mitsubishi Outlander, Mitsubishi Outlander Sport, dar şi Ford Escape au suportat proba impactului din partea pasagerului faţă, într-un obstacol care nu se deformează, cu 25% din lăţimea părţii frontale a maşinii.

Modelele Mitsubishi Outlander Sport şi Ford Escape se vând pe alte pieţe sub denumirile de ASX şi Kuga, iar anume aceste două s-au descurcat cel mai prost dintre toate.

Spre deosebire de Euro NCAP, IIHS a adăugat în premieră în programul său proba impactului cu partea pasagerului din dreapta şoferului, după ce a constatat că producătorii auto întăresc mai mult partea şoferului, iar pe cealaltă nu. Crash testul este obligatoriu, iar maşinile care nu îl trec nu pot primi nota “2018 TOP SAFETY PICK”, ba mai mult cea de top “2018 TOP SAFETY PICK+”.

IIHS menţionează că niciunul din cele şapte crossovere nu a putut lua o notă maximă. Este adevărat că modelul BMW, Chevrolet, GMC, Jeep şi Mitsubishi Outlander s-au comportat mai bine decât celelalte două, însă nu a fost suficient.

BMW X1 şi Mitsubishi Outlander au avut doar câte un minus, în timp ce modelele Chevrolet, GMC şi Jeep au mai avut câte unul în ce priveşte protecţia genunchiului drept laba piciorului pasagerului dreapta.

Crossoverul Ford a demonstrat că are probleme. Montantul A în regiunea balamalei superioare a portierei faţă s-a mişcat în urma impactului cu 270 de mm în spate, ceea ce este de două ori mai mult decât în proba similară cu partea şoferului!

Mai mult, în urma loviturii, portiera şi-a stricat forma şi a intrat în cabină cu 100 de mm, strângând coapsa manechinului împreună cu planşa de bord.

Potrivit experţilor, astfel de urmări pot duce la vătămări grave, astfel încât nivelul de siguranță al mașinii a fost calificat ca fiind “slab”, anume în această probă.

La modelul Mitsubishi Outlander Sport montantul A s-a mişcat în urmă cu 220 de mm, însă acest lucru nu a dus la traumatisme grave suportate de manechin, ceea ce a fost recompensat cu un plus.

O altă remarcă s-a făcut în ce priveşte airbag-ul lateral pentru pasagerul din dreapta şoferului. Acesta a fost calificat inutil, asta pentru că nici nu a funcţionat! Drept rezultat capul manechinului a lunecat pe airbag-ul frontal şi s-a lovit de partea inferioară a uşii. Sistemul de menţinere a pasagerului pe scaun a fost evaluat cu două puncte, iar proba la general cu trei.

Apropo, IIHS menţionează că nici la modelul Ford nu a funcţionat airbag-ul lateral, însă perna de aer frontală s-a manifestat mai bine şi nu i-a permis capului manechinului să se atingă de obiecte dure.

În context, experţii atrag atenţia asupra faptului că pernele de aer nu se desfac, ceea ce pentru un automobil din gama anului 2018 este foarte straniu!

După aceste ultime teste, numărul maşinilor care l-au suportat se ridică la un total de 16 din perioada când proba a fost introdusă. De regulă, în SUA, producătorii auto reacţionează în urma unor astfel de teste şi se ocupă serios de remedierea acestor breşe.

Vezi detalii: (video) IIHS a introdus proba impactului frontal din partea unde se află pasagerul din faţă

*Rezultatele foto/video ale crash testului cu GMC Terrain nu au fost prezentate pentru că este acelaşi Chevrolet Equinox, dar cu modificări de ordin estetic.

GALERIE FOTO: