in , , ,

(video) Radarele noi ale INP costă 15000 de euro unul. Iată cum funcţionează

Radare ultra performante, care pot măsura viteza unei mașini de la distanţe mari, în timpul nopții sau în condiții de ceaţă, vor apărea în curând pe drumurile naționale. Inspectoratul Naţional de Patrulare și-a cumpărat de curând șapte astfel de dispozitive noi.

Cu ajutorul acestor aparate, pentru care au plătit aproximativ două milioane de lei, polițiștii susțin că vor putea demonstra în instanţă mai ușor încălcările șoferilor!

Sistemul de funcționare a noilor radare pare a fi similar cu cel al dispozitivelor vechi, cu care în prezent se operează pe teritoriul ţării noastre. Noile aparate însă, pe lângă faptul că surprind mașinile care circulă cu viteză în fotografii, pot înregistra şi imagini video.

Atât probele video, cât și cele foto, se stochează pe cardul de memorie al aparatului, iar datele sunt transmise paralel și pe serverul poliţiei. Totodată, acestea nu pot fi șterse sau modificate, spun oamenii legii, asa cum fiecare încălcare este numerotată după ordine.

Un avantaj al noilor radare este că pot fi folosite de polițiștii de patrulare atât pe timp de noapte, cât și atunci când afară este ceaţă, plouă sau ninge. Şi distanţa la care un automobil, care circulă cu viteză, poate fi fixat, este mai mare.

5b311b8bae8f4 p
FOTO: dziennikzachodni.pl

Totuși, astfel de dispozitive performante avem deocamdată doar 7, iar pe viitor, oamenii legii spun că ar mai putea cumpăra câteva. Urmează să fie aprobată o procedură legată de utilizarea acestora, iar ulterior, aparatele vor fi scoase pe șoselele din țară. În prezent, în Moldova sunt folosite două tipuri de radare – unul care funcționează şi din mișcare și altul care funcționează doar staționar.

Prețul unui radar din imagini este de 15.000 de euro, iar dispozitivele au fost cumpărate în cadrul Suportului Bugetar pentru reforma poliţiei din partea UE.

Vezi specificaţiile complete ale noului radar: (video) INP se laudă cu noi radare în dotare. Pot urmări vitezomani care merg cu maxim 320 de km/h, inclusiv noaptea

buton subscribe

Apropo, iată traseele din ţară pe care astăzi vor exista echipaje INP dotate cu radare de măsurat viteza:

  • M 3/R 3: pe segmentul raionului Ialoveni;
  • M 5/R 1: pe segmentul raionului Strășeni;
  • M 5: Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol, km 39 – 90, km 281 – 296, km 255 – 266;
  • R 2: pe segmentul raionului Anenii Noi;
  • R 4: Goian – Criuleni – M 1, km 18 – 42;
  • R 6: Chișinău – Orhei, km 13 – 21;
  • R3/R 33/ G 98: pe segmentul raionului Hîncești;
  • M 3/R 3/R 26, pe segmentul raionului Cimișlia;
  • R 34/G 125: Hîncești – Leova.

Sursă: ProTV