in , ,

(video) Schimb complet de piloţi la Williams! Robert Kubica revine în Formula 1

Timpul trece atât de rapid, încât, în mai puţin de 20 de săptămâni va începe deja un nou sezon de Formula 1. Din sezonul actual a mai rămas doar o cursă, care se va desfăşura în această duminică în Abu Dhabi, însă deja echipele participante au început pregătirile pentru noul an.

Printre acestea se numără şi britanicii de la Williams Martini Racing, care s-au hotărât în privinţa piloţilor care îi vor reprezenta şi se vor bate pentru titluri în 2019. Dacă candidatura lui George Russell, care îl va înlocui pe Lance Stroll, a fost aprobată la mijlocul lunii octombrie, atunci acum câteva ore a fost numit colegul său, care nu va fi altcineva decât Robert Kubica! Da, polonezul în vârstă de 33 de ani revine în Formula 1 şi îl va înlocui pe rusul Serghei Sirotkin.

Organizatorii Formula 1 au creat nişte filmuleţe speciale despre Kubica şi în imagini vedem rezumatul carierei sale în Marele Circ, dar şi momentul accidentului grav care l-a făcut să părăsească campionatul şi în urma căruia medicii nu îi mai dădeau nici o şansă.

Kubica era unul dintre piloții de viitor din Formula 1, considerat la fel de talentat precum Alonso sau Hamilton, însă a suferit un accident groaznic pe 5 februarie 2011, în timp ce participa la un raliu în Italia (Raliul Ronde di Andora), deși era pilot în Formula 1.

Cu toate acestea, datorită pasiunii sale, a fost o decizie personală de a concura în raliuri. La acel moment, o balustradă de protecţie de pe marginea drumului a pătruns prin caroserie, iar pilotul a trebuit să treacă prin mai multe operaţii la mâna dreaptă și la piciorul drept, medicii transmițându-i că nu va mai putea pilota, după ce au fost la un pas să-i amputeze brațul. Inițial, Kubica și-a pierdut funcțiile motrice ale mâinii drepte, însă și le-a recuperat apoi treptat.

Robert Kubica a pilotat în Formula 1 între 2006 și 2010, adunând 76 de curse, timp în care a obținut o victorie (2008, Marele Premiu al Canadei, când era la BMW Sauber) și 12 clasări pe podium, terminând pe locul 4 în clasamentul general al piloților în 2008. Ultima cursă în Formula 1 a avut-o în octombrie 2010, la Abu Dhabi, când era la Renault.

Interesant este că Robert Kubica a revenit la volanul unei mașini de raliu în septembrie 2012, adică la un an și 7 luni de la accidentul în urma căruia medicii i-au spus că nu va mai putea pilota vreodată. Cu toate acestea, Kubica n-a renunţat niciodată revenirea pe circuit, începând un program intens de recuperare. În plus, el a continuat să participe la raliuri, câștigând în 2013, WRC-2. Apoi, Kubica a testat o mașină de GP3 și una de Formula E, înainte de a reveni în Formula 1.

Un incident bizar, care arată cât de ghinionist este Kubica, s-a petrecut la câteva luni după accidentul suferit, când Kubica a alunecat pe gheață și a căzut exact pe mâna operată. Nu s-a dat bătut, deși medicii s-au chinuit să-l repună pe picioare pe polonez, care s-a ales cu o mulțime de tije metalice în mână. Kubica s-a refăcut și a continuat cu marea sa pasiune, fiind pilot de teste pentru Renault, din 2017. După numai un an, polonezul este din nou titular, semnând cu Williams.

“În primul rând, aș dori să mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în timpul unei perioade dificile din viața mea în ultimii ani. A fost o călătorie provocatoare pentru a reveni în grila Formula 1, dar ceea ce părea aproape imposibil acum începe să se simtă posibil, deoarece sunt încântat să pot spune că voi fi pe grila Formulei 1 în 2019. Sigur, a fost un drum lung pentru a ajunge la acest punct, dar, deoarece această provocare se încheie acum cu acest anunț, o nouă provocare începe să lucreze cu Williams pe drumul cel bun. Nu va fi ușor, dar cu o muncă grea și dedicare, atât George, cât eu însumi, vom lucra împreună pentru a încerca să ajutăm echipa să devină mai bine pregătită pentru a cuceri culmi mai înalte. Anul acesta a fost greu, dar am învățat multe și aș vrea să-i mulțumesc lui Sir Frank și Claire pentru această ocazie.

Întorcându-mă pe grila F1, sezonul următor va fi una dintre cele mai mari realizări ale vieții mele și sunt sigur că, cu muncă și angajare asiduă, vom fi capabili să motivăm echipa să realizeze împreună lucruri bune. Vă mulțumesc din nou tuturor celor care m-au susținut și au crezut în mine. Mă voi întoarce pe grilă în spatele volanului unui monopost şi abia aştept să fac asta”, a spus Kubica.

Ce ţine de colegul său, George Russell, acesta a semnat un contract multi anual cu Williams Martini Racing. Britanicul în vârstă de doar 20 de ani îşi va face debutul în Formula 1 în sezonul următor, având deja o experienţă foarte bună.

De menţionat că acesta este lider în sezonul actual de Formula 2 şi este pe cale să-şi ridice titlul după ultima cursă, care se va desfăşura în aceeaşi zi şi pe acelaşi circuit unde va avea loc ultima etapă de Formula 1!

După ce şi-a început cu succes cariera sa în karting, George a intrat în cursele single-seat în 2014, câștigând campionatul BRDC Formula 4 la prima sa încercare, devenind și câștigătorul premiului McLaren Autosport BRDC. George a avansat în campionatul European de Formula 3 timp de două sezoane, după care a câștigat campionatul GP3 în sezonul său începător în anul 2017. După cum am menţionat, în acest an participă în campionatul FIA Formula 2, pe care îl conduce în prezent, îndeplinind totodată rolul de pilot de teste şi de rezervă pentru Mercedes-AMG Petronas Motorsport!

“Este o mare onoare să particip la o echipă aşa de prestigioasă și cu un mare patrimoniu cum este Williams. Formula 1 a fost un vis de-a lungul vieții. De la urmărirea curselor la TV de când eram copil, mi se părea ireal că voi ajunge acum să completez grila sezonului din 2019, alături de piloţii pe care i-am admirat de ani de zile. Aș vrea să-i mulțumesc lui Claire și tuturor celor de la Williams pentru încrederea lor în luarea acestei decizii, precum și lui Toto și echipei Mercedes pentru sprijinul lor fantastic pe parcursul GP3 și Formula 2. Sunt incredibil de încântat să încep să lucrez cu toată lumea la Grove și să fac primii pași ca pilot de curse F1. Abia aştept prima etapă din Melbourne din anul viitor și să mă alătur Williams la începutul a ceea ce noi credem că va fi o nouă călătorie interesantă”, a declarat George Russell.

Iti place articolul?