in , ,

(video) Se anunţă despre reţinerea mai multor “maşini de lux”, însă niciun Rolls-Royce sau Bentley nu se regăseşte printre ele

Poliţia de Frontieră anunţă cu mare fast despre reţinerea mai multor “autoturisme de lux” a căror valoare totală ajunge la tocmai 2.5 milioane de lei, însă printre ele nu se găseşte niciun Rolls-Royce sau Bentley. Nici elementar un Mercedes-Benz S-Class nu este!

La urma urmei la acestea nici măcar nu străluceşte nimic în ochi şi nu dispun de materiale scumpe, toate care să “miroase” măcar a puţin lux. De cealaltă parte, aflaţi că fiecare dintre ele, pe piaţa maşinilor rulate, pot fi găsite semnificativ mai ieftin de suma de 50.000 de euro, astfel încât termenul de “autoturism de lux” nu este nici pe departe compatibil cu ele.

Revenind la informaţia prezentată de Poliţia de Frontieră, aflaţi că, ca urmare a 10 percheziții, au fost depistate și ridicat șase “autoturisme de lux” și o motoretă, care ar fi fost sustrase din UE, blanchete ale certificatelor de înmatriculare, xerocopii ale actelor oficiale și alte documente cu semne de falsificare. Descinderile s-au desfășurat la sfârșitul săptămânii precedente, în cadrul unei cauze pornite pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. art.46, art.248 alin. (5), lit. c), d) Cod Penal al Republicii Moldova.

Conform informațiilor acumulate, în perioada anilor 2015-2020, un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, România, Italia și Albania a organizat o schemă infracțională privind trecerea ilegală a “mașinilor luxoase” peste frontiera de stat. Mijloacele de transport, valoarea cărora depășește 120.000 euro, ar fi fost sustrase din țările Uniunii Europene. Totodată, membrii acestei grupări perfectau și foloseau în mod fraudulos actele de înmatriculare, documentele vamale și efectuau modificări mecanice neautorizate.

Astfel, în urma activității speciale de investigație și a materialelor acumulate în cadrul cauzei penale, au fost efectuate opt percheziții în diferite locații din municipiul Chișinău și alte două percheziții – în raioanele Orhei și Anenii Noi. Ofițerii de investigație și ofițerii de urmărire penală ai IGPF au depistat o motoretă de model Piagio și un pickup VW Amarok, ambele cu semne de falsificare a elementelor de identificare. Alte cinci mașini, un Nissan X-Trail, Jeep Compass, BMW X5, MINI Countryman şi un Alfa Romeo Stelvio, au fost ridicate pe faptul existenței informației de sustragere din UE și introducerea clandestină ale acestora în Republica Moldova.

În cadrul perchezițiilor au fost identificate și xerocopii ale actelor care au servit la baza înmatriculării ilegale a autovehiculelor, blanchete ale certificatelor de înmatriculare care ar fi fost eliberate de autoritățile Italiei, xerocopii ale împuternicirilor notariale, xerocopii ale transferurilor bănești, opt telefoane mobile și mai multe cartele SIM, un laptop și alte documente cu semne de falsificare.

Persoanele documentate și-au recunoscut vina în cadrul audierilor, în prezent acestea fiind cercetate în stare de libertate. În continuare, polițiștii de frontieră în conlucrare cu autoritățile de drept naționale și europene continuă investigațiile în vederea depistării tuturor persoanelor implicate în contrabanda cu mijloace de transport.