in , , ,

(video) SEMA 2018: Chevrolet eCOPO Camaro este o maşină electrică pentru drag racing

(update 01.02.2018) Aceasta este prima cursă realizată vreodată pe o pistă publică de către Chevrolet eCOPO Camaro şi a făcut-o cu doar 80% din puterea totală. Timpul de reacţie a fost de 1.30 secunde, 402 metri i-a parcurs în 10.142 secunde, iar viteza maximă la final a fost de 210.58 km/h.

După o serie de teste care vor continua, se doreşte ca timpul necesar de parcurgere a 1/4 milă să fie în jurul a 9 secunde.


(31.10.2018) După 50 de ani de la introducerea modelelor de performanţă speciale COPO Camaro, cu ocazia aniversării, Chevrolet a prezentat la show-ul american de tuning viziunea unei maşini electrice pentru drag racing.

Creaţia se numeşte eCOPO Camaro şi este demonstrată în aceste zile în calitate de concept în oraşul Las Vegas.

Dezvoltat de General Motors și construit în parteneriat cu echipele Hancock și Lane Racing, care sunt pionieri în sportul cu maşini electrice, automobilul este făcut pe baza coupeului COPO Camaro din gama anului 2019. Automobilul are un singur motor electric sub capotă, care este capabil să genereze echivalentul a peste 710 CP şi 813 Nm de cuplu.

Chevrolet estimează că timpul necesar de parcurgere a distanţei de 402 metri este de aproximativ 9 secunde. Teste în acest sens sunt în desfăşurare.

La fel ca modelele originale COPO Camaro din 1969, care se bazau pe ingineria creativă pentru a le face de succes în cursele de drag Stock Eliminator, eCOPO atinge noi culmi cu al său motor unic, alimentat de prima baterie cu o tensiune de 800 V dezvoltată de GM!

Motorul electric se bazează pe o pereche de agregate mai mici BorgWarner HVH 250-150, fiecare generând un cuplu de 406 Nm. Construcţia este conectată la o transmisie automată “Turbo 400”, pregătită de curse, care canalizează cuplul motorului pe aceeași punte spate solidă, utilizată în fabricarea mașinilor de curse COPO Camaro.

Noul pachet de acumulatori de 800 de volți oferă un transfer de putere mai eficient către motorul electric și permite o reîncărcare mai rapidă, ceea ce este important pentru timpul limitat dintre rundele de eliminare în drag racing. Acumulatorul este compus din patru module de 200 de volți, fiecare cântărind aproximativ 79 de kilograme şi fiind montate strategic în mașină pentru o distribuție optimă a greutății. Două sunt situate în zona scaunelor din spate, iar celelalte două sunt în portbagaj: unul în spaţiul de depozitare a roţii de rezervă și celălalt deasupra punţii spate.

Un sistem complet de gestionare a bateriilor monitorizează toate tensiunile și temperaturile critice din pachet. Acesta se leagă într-un sistem cuprinzător de siguranță care evaluează în mod continuu toate componentele electrice ale vehiculului pentru funcționarea corectă și sigură. Bateriile din compartimentul din spate sunt sigilate din interior și a fost adăugat un tunel integrat al arborelui de antrenare între module pentru o protecție sporită.

În plus, cuşca de protecţie din zona portbagajului a fost extinsă pentru a asigura o protecție suplimentară pentru modulele montate în spate. Rezultatul este o distribuţie a greutăţii de 44:56 în favoarea punţii spate, lucru care contribuie la o lansare rapidă a maşinii.

Conceptul eCOPO Camaro extinde dezvoltarea electrificării Chevrolet și General Motors și sprijină dezvoltarea viitoarelor maşini de serie. Motorul electric de pe această maşină are același model de montare a casetei și a flanșei arborelui cotit, ca şi cele mai populare motoare din familia LS a Chevrolet. Acest lucru permite şi cuplarea practic oricărei transmisii făcute de General Motors.

De fapt, componentele de transmisie, arborele de antrenare și celelalte părţi rămân în aceleași locații ca și în cazul unei mașini de curse COPO Camaro, lucru care înseamnă că motorul electric se înșurubează în compartiment exact în locul motorului cu ardere internă.

COPO Camaro este un nume legendar în lumea curselor americane pe o distanţă de 1/4 milă. Crearea acestei mașini a fost inițiată de către un dealer al mărcii Chevrolet, Fred Gibb, din Illinois. Prin intermediul sistemului de firmă de comenzi speciale (Central Office Production Order), creat de General Motors în primul rând pentru dezvoltarea de echipamente speciale pentru maşinile clienților corporativi, el a configurat în anul 1969 coupeul Chevrolet Camaro cu maxim ce se putea pe atunci instala pe un automobil, pentru a-l pregăti pentru drag racing. Muscle car-ul avea un motor din aluminiu ZL1 427, care era mai ușor și mai puternic (de cel puțin 430 CP) decât motoarele de serie cu bloc din fontă, precum și multe alte modificări din uzină.

Pentru a omologa mașina în categoria de curse Stock Eliminator a fost necesară lansarea a cel puțin 50 de exemplare. Fred Gibb a cumpărat întreg lotul produs pe atunci, dar a reușit să vândă doar 13 mașini, iar alte 37 le-a revândut altor dealeri. Ca rezultat, 69 de automobile originale Chevrolet COPO Camaro au văzut lumina şi în prezent sunt la mare căutare de către colecţionari.

Practica de a produce astfel de mașini a fost reluată abia în anul 2011, iar în acest an, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a modelului legendar, concernul General Motors a pregătit o versiune comemorativă a coupe-ului modern.

Actualul COPO Camaro poate fi echipat cu trei motoare V8 la alegere. Toate sunt natural aspirate şi au un volum de 4.9 litri (360 CP) și 7.0 litri (470 CP), precum și o unitate LSX de 5.7 litri (580 CP) cu un compresor mecanic Magnuson (inițial GM produce astfel de motoare doar pentru tuning și nu le pune pe mașini de serie). Interesant este faptul că producătorul oferă parametri de putere destul de modești, dar acestea sunt doar setările inițiale din uzină, pe care proprietarii le schimbă imediat după cumpărare. Cele mai extreme versiuni ale motoarelor LSX pentru drag racing pot genera până la 2.500 de CP!

În plus, versiunea modernă a COPO are o punte spate solidă, o cutie de viteze rezistentă “automată”cu trei trepte Turbo 400, anvelope speciale, o capotă cu cocoș și chiar o rampă cu roți suplimentare la capătul posterior al maşinii, iar printre opțiuni există o parașută pentru frânare rapidă.

Versiunea aniversară mai are un design unic al barei de protecţie frontale și o culoare specială Laguna Blue. Dacă se alege propulsorul cu volum de 7.0 litri, atunci este disponibil şi pachetul Engine Appearance Package, prin care blocul cilindrilor este vopsit într-o culoare portocalie, capul cilindrilor este cromat, iar terminaţiile eşapamentului sunt de culoare neagră.

În total vor fi construite 69 de astfel de maşini aniversare, exact ca şi tirajul modelului original.

Încă o maşină interesantă, pregătită de Chevrolet pentru SEMA, este un Chevelle Laguna din anul 1973, sub capota căruia a fost instalat un motor LT5 Supercharged de 6.2 litri, găsit pe noul Chevrolet Corvette ZR1.

Designerii Chevrolet au adaptat capota din fibră de carbon de pe ZR1 pe Laguna, alături de nişte bare de protecţie care amintesc de cele instalate pe maşinile NASCAR din anii ’70. Muscle car-ul mai are o suspensie modificată şi rulează pe nişte roţi cu jante de 18 inci.

Acest automobil este doar un showcar.

Vezi şi: (video) Chevrolet prezintă modelele Camaro Hot Wheels 50th Anniversary Edition

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?