in , ,

(video) Subaru prezintă în detalii primul său model plug-in hybrid – noul Crosstrek Hybrid

Filiala americană a companiei Subaru a prezentat în detalii primul său vehicul hibrid plug-in, noul Crosstrek Hybrid, model care a fost anunţat încă în luna mai a acestui an.

Al treilea cel mai bine vândut Subaru de peste ocean va oferi acum un SUV extrem de anticipat, cu o capacitate reală de tracțiune integrală, într-un pachet hibrid.

Spre deosebire de un Crosstrek obişnuit, maşină care în Europa se poate găsi sub denumirea Subaru XV, noul model “eco” se deosebeşte în primul rând prin unitatea de propulsie din dotare. Sub capotă ascunde un motor boxer pe benzină, cu un volum de 2.0 litri şi cu patru cilindri, care este cuplat la un variator Lineartronic, iar toată puterea este transmisă roţilor printr-un sistem simetric de tracţiune integrală. Tot acest pachet a fost completat de două motoare electrice.

Unul dintre aceste agregate din urmă are rolul unui demaror-generator, însă mai este capabil să încarce setul de acumulatori cu energie provenită de la motorul cu ardere internă. Al doilea însă, cu o putere de aproximativ 120 de cai şi un cuplu de 202 Nm, pune în mişcare maşina în regim de propulsie hibrid sau complet electric. De asemenea, prin acest motor electric are loc încărcarea cu energie a setului de acumulatori, însă doar cu cea provenită de la frânare prin regimul de recuperare.

Pentru Crosstrek Hybrid, Subaru a micşorat puţin puterea motorului boxer, care acum produce 139 de CP şi 181 Nm de cuplu, în timp ce puterea totală a sistemului de propulsie hibrid se ridică la 150 de CP. De asemenea, special pentru această maşină a fost dezvoltat un nou sistem de frânare, care ştie automat să distribuie forţa de frânare între mecanisme şi motorul care funcţionează în calitate de generator, pentru o autonomie mai mare şi pentru prelugirea duratei de viaţă a bateriei.

Noul Subaru Crosstrek Hybrid este capabil să accelereze până la o viteză maximă de 104 km/h atunci când rulează doar pe energie electrică. Mai mult, chiar dacă a adăugat 258 de kg în greutate, comparativ cu un Crosstrek obişnuit este mai rapid cu o secundă în sprintul până la 96 de km/h.

Bateria litiu-ion cu o capacitate de 8.8 kWh, montată sub podeaua portbagajului (are acum un volum de 450 în loc de 588 de litri), îi permite acestui SUV să aibă o autonomie electrică de până la 27.3 km, în timp ce în regim combinat se poate ajunge la aproximativ 800 de km.

Setul de acumulatori poate fi încărcat de la o priză casnică sau de la o staţie de încărcare rapidă în 5 sau 2 ore, dacă este disponibilă o tensiune de 120 sau 240 de volţi respectiv.

La fel ca și un Crosstrek obişnuit, Crosstrek Hybrid este construit în jurul platformei globale a Subaru, proiectată să găzduiască unităţi de propulsie hibride şi motoare electrice. Variatorul standard dispune de funcția X-MODE și de un sistem de asistenţă la coborârea în pante pentru performanțe îmbunătățite în condiții de off-road. Având o gardă al sol de tocmai 221 de mm şi o capacitate de remorcare de circa 500 de kg, modelul oferă o versatilitate atât în ​​timpul șofatului prin oraşe, cât și în afara asfaltului.

Sistemul standard SI-DRIVE, care este un sistem de management al performanței sistemului de propulsie, îi permite șoferului să adapteze caracteristicile clapetei de accelerație ale vehiculului, alegând între modurile “Inteligent” și “Sport”. Alături de sistemul standard Active Torque Vectoring, introdus pentru prima dată pe modelul WRX, aplică o presiune ușoară de frânare pe interiorul roţilor faţă în timpul virajelor, pentru un control şi o manevrabilitate mai bună.

Exclusiv pentru modelul Crosstrek Hybrid este o nouă culoare extraordinară pentru caroserie – Lagoon Blue Pearl – una dintre cele patru nuanțe disponibile. SUV-ul se va mai distinge prin nişte inele de culoare albastră în faruri și un finisaj unic argintiu metalic pe grila frontală, bara de protecţie şi proiectoarele anti ceaţă. Ralings-urile de pe acoperiș cu profil redus și spoilerul spate, finisate în culoare neagră, împreună cu jantele unice de 18 inci, accentuează stilul elegant al acestui model.

O insignă “Plug-In Hybrid” împodobește uşa portbagajului şi aripile laterale, în timp ce textul “Plug-In” este imprimat pe ușița care acoperă portul de încărcare.

Interiorul modelului Crosstrek Hybrid dispune de scaune tapiţate cu piele într-o combinaţie de culori Gray și Navy-Blue, găsită şi pe panourile uşilor sau cotiere. Alte cusături contrastante şi accente de culoare albastră se pot găsi pe planşa de bord. Apropo, pe acest model, maneta tradiţională a frânei de mână a fost înlocuită de un buton.

Lista de dotări standard include un sistem STARLINK Multimedia Plus cu ecran tactil de 8 inci şi suport al interfeţelor Apple CarPlay/Android Auto, acces fără cheie şi pornire a motorului prin apăsarea unui buton, sistem de climatizare automată, sistem de monitorizare a presiunii în pneuri cu afișaj individual, geamuri acţionate electric şi automat, încuietori electrice şi oglinzi laterale acţionate electric, proiectoare anti ceaţă LED, două porturi USB pentru pasagerii din spate, etc.

Standard mai bine pachetul All-Weather Package, care include scaune faţă încălzite, ştergătoare de parbriz cu funcţie de dezgheţare a sticlei şi oglinzi exterioare încălzite. Volanul din habitaclu, acoperit cu piele, include comenzi pentru controlul sistemului audio, Bluetooth şi a sistemului SI-DRIVE. Şoferul va mai avea acces la un head-up display sub forma unui ecran LCD de 4.2 inci, dar şi la un alt ecran multi informativ, găsit deasupra celui multimedia, pe care va vedea cum funcţionează modurile de rulare şi procesele de încărcare cu energie.

Un pachet de opțiuni care costă suplimentar 2.500 de dolari oferă o trapă electrică, un volan încălzit și un sistem multimedia cu navigație activată prin voce, furnizată de TomTom. De asemenea, inclus în acest pachet este un sistem audio Harman Kardon cu opt difuzoare, care are o putere de 432 de wați.

Noul Subaru Crosstrek Hybrid vine standard şi cu pachetul avansat de sisteme de siguranţă şi asistenţă EyeSight. Acesta include cele mai noi tehnologii care trebuie să se găsească pe o maşină modernă, alături de şapte airbag-uri.

Preţul de start al primului PHEV marca Subaru porneşte în SUA de la 34.995 de dolari fără taxe de livrare. Dacă va apărea şi pe alte pieţe deocamdată nu se cunoaşte. Premiera publică va avea loc la Salonul Auto de la Los Angeles, eveniment care va începe peste câteva zile.

GALERIE FOTO: