in , ,

(video) Toyota îşi testează autopilotul cu maşini care au câte două volane şi patru pedale

Institutul de cercetări al Toyota a demonstrat pentru prima dată publicului larg cum este testat sistemul de pilotare automată pentru automobile pe care îl dezvoltă şi posibilităţile acestuia.

Una dinte maşinile de teste este un Lexus LS 600h Long, dotat cu cele mai noi dispozitive LIDAR, două volane şi patru pedale.

Producătorul nipon ne spune că dezvoltă sistemul de pilotare automată pe două categorii: şofer şi asistent. În primul caz automobilul se va putea deplasa singur cu ajutorul unui autopilot de nivel 4 sau 5, iar în al doilea – funcţiile autonome ale maşinii doar îl ajută pe şofer, corectând maşina care se deplasează în caz de necesitate.

De exemplu, în ultimul caz, un astfel de sistem ar putea detecta când şoferul adoarme la volan şi poate prelua controlul automobilului pentru a evita accidentele.

Vezi şi: Au apărut primele reguli pentru circulaţia maşinilor cu autopilot. Cele mai avansate vor putea fi conduse fără permis

În maşinile de teste ale Toyota se pot afla concomitent câte doi şoferi: pe cel care stă în faţa volanului autentic se fac toate experimentele, în timp ce colegul său, un specialist Toyota, va prelua controlul maşinii în cazul în care sistemul de pilotare automată va produce o eroare.

Mai mult, acţiunile conducătorului din dreapta vor permite îmbunătăţirea algoritmilor de auto învăţare şi dezvoltarea unor metode mai eficiente pentru ca sistemul de pilotare automată să încredinţeze înapoi controlul maşinii şoferului.

Astfel de tehnologii puse în practică, inclusiv şi sisteme de inteligenţă artificială, producătorul japonez de automobile intenţionează să le demonstreze în anul 2020 în timpul Olimpiadei de la Tokio.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?