in , ,

(video) Toyota la SEMA 2018: Anunţul lansării Supra, maşină ce serveşte pizza şi dovada că noua Corolla e făcută pentru tuning

Nici Toyota nu a ratat ediţia din acest an a show-ului de tuning SEMA. Acolo a avut un stand plin de maşini, unele dintre care au adus un omagiu patrimoniului Toyota Supra, au arătat că noua Corolla Hatchback nu poate fi doar un automobil “cuminte”, o serie de vehicule din gama TRD Pro şi un exemplar Tundra special, alimentat cu pile de combustie pe bază de hidrogen şi înzestrat cu o instalaţie robotizată capabilă să gătească pizza.

Colaj: autoblog.md

Apropo, a fost dezvăluit şi unul dintre cele mai slab păstrate secrete din industria auto, împreună cu o imagine teaser. Noua generaţie Toyota Supra va fi prezentată în premieră mondială în ianuarie, la Salonul Auto Internaţional de la Detroit.

Prima maşină de serie va fi una specială, pentru că va fi vândută în cadrul unei licitaţii în cadrul salonului auto. Banii vor fi donaţi unor organizaţii de caritate, iar proprietarul va primi maşina când va demara producţia modelului, în prima jumătate a anului 2019.

  • Toyota Tundra PIE Pro

Tundra PIE Pro a fost construită de Centrul Tehnic Toyota Motorsports (MCTI) din Texas. Proiectul a fost făcut în colaborare cu vecinul din Plano, Texas, compania Pizza Hut, împreună cu inginerii de la Nachi Robotic Systems. La bază stă un Tundra SR5 de pe care s-a scos tot până la şasiul gol şi ulterior a fost reasamblat.

Motorul pe benzină al pick-up-ului gigant a fost înlocuit cu o unitate de propulsie cu pile de combustie pe bază de hidrogen, preluată şi adaptată de la Toyota Mirai, maşină a cărei vânzări a depăşit cifra de 8.000 de exemplare în septembrie.

Bena maşinii a fost transformată într-o fabrică de pizza virtuală pe roți, pe care MCTI o numește The Kitchen. Complet autonomă, bucătăria cuprinde un frigider, o pereche de brațe robotice articulate şi ghidate prin intermediul unui calculator și un cuptor portabil de înaltă eficiență.

La fel ca și pick-up-ul, toate componentele bucătăriei sunt alimentate de energia electrică generată de unitatea de propulsie pe bază de hidrogen.

Timpul de pregătire a unei pizza pentru livrare variază între 6 şi 7 minute. Când începe procesul, primul braț robotic deschide frigiderul și scoate de acolo o pizza congelată, o plasează pe banda rulantă a cuptorului care o înfierbântă și se întoarce pentru a închide ușa frigiderului. Ulterior, celălalt braţ o ia când iese din cuptor, o pune pe o placă de tăiere, o taie în şase felii identice, o pune în cutie şi o livrează clientului care aşteaptă în afara maşinii.

Impactul asupra mediului al Tundra PIE Pro este practic nul, singurele emisii fiind cele ale vaporilor de apă care ies din eşapament şi mirosul mâncării delicioase.

  • Toyota Tundra Custom pentru Kevin Costner

Toyota a colaborat cu actorul şi regizorul american Kevin Costner pentru a construi un pick-up Tundra cu benă închisă. Maşina a fost asamblată de compania Complete Customs din Texas, în conformitate cu preferinţele lui Costner, care este un pasionat al ieșirilor în natură.

Pentru a spori capacitatea utilitară şi de off-road a maşinii, a primit noi bare de protecţie fabricate din oţel. Cea frontală are integrat un troliu de la Warn şi un panou cu LED-uri de la Rigid Industries. Datorită construcţiei realizate de ARE V Series Truck Cap, care acoperă bena şi sporeşte astfel capacitatea sa de încărcare, a fost posibilă crearea unui nou portbagaj pe acoperiş, format din două elemente.

Printre alte dotări pe care le are acest off-roader este un eşapament de la TRD, un sistem de mărire a gărzii la sol cu 114.3 mm de la BDS şi amortizoare/arcuri Fox, jante Method Race de 18 inci în anvelope pentru off-road Nitto Ridge Grappler de 35 de inci şi nişte praguri laterale de la N-Fab. În habitaclu au apărut o pereche de safeuri de la Lock’er, unul sub scaunele spate şi unul în consola centrală, dar şi un cooler bi-zonal Dometic pentru a păstra încărcătura din benă la o temperatură optimă.

  • Toyota Corolla Hatchback Hoonigan

Atelierul Hoonigan al pilotului Ken Block s-a apucat să facă dintr-un exemplar Corolla de nouă generaţie un camera car. Pe lângă faptul că va avea un braţ enorm deasupra, automobilul a fost setat pentru a putea rula ca o maşină de raliuri. Cel mai probabil hatchback-ul va fi folosit inclusiv pentru a filma noi părţi ale seriei Gymkhana.

Instalaţia care va fi folosită pentru a înregistra imagini unice va fi compusă dintr-o macara Motocrane Ultra, un gimbal Freefly Movi XL, o cameră Red Dragon cu lentile Canon 17-120mm şi un sistem de focalizare Tilta Nucleus. Totul se va putea controla printr-un joystick wireless şi un ecran LCD din interiorul maşinii.

Maşina va trebui să ţină pasul cu altele mult mai puternice decât ea şi de aceea a fost dotată la capitol tehnic cu următoarele: arcuri RSR performance şi distanţiere de suspensie ST Suspension, jante de 17 inci Fifteen52 Integrale, anvelope Yokohama Advan Neova, sistem de admisie a aerului HPS Performance, filtru de aer AEM şi un eşapament de la Ark Performance.

Pentru habitaclu s-au luat măsuri de protecţie pentru echipa care se va ocupa de urmărirea protagoniştilor materialelor video. Şoferul şi cel care va manipula camera vor sta în scaune sport NRG FRP, prinşi cu centuri în şase puncte, fixate de barele unei cuşti de protecţie Street Faction.

Exteriorul se remarcă printr-o buză pe bara de protecţie frontală APR Performance, proiectoare Hella şi o caroserie acoperită cu folie din vinil ca un semn de aducere aminte de maşinile clasice Corolla, participante în raliuri în anii ’90.

  • Toyota Corolla Hatchback Papadakis

Pentru producţia acestei maşini, Toyota Racing Development a făcut echipă cu un nume cunoscut în sportul şi competiţiile de drift cu maşini compacte – Papadakis Racing. Cea mai mare provocare în adaptarea noului model Corolla Hatchback pentru a participa la Formula Drift a fost mutarea tracţiunii de pe puntea din faţă pe cea spate. Echipa a început prin eliminarea tuturor părţilor de la exterior şi interior, precum și a oricărei componente mecanice, prin urmare lăsând un șasiu gol.

Ulterior, pe şasiul întărit au fost instalate următoarele: o caroserie modificată cu bare de protecţie, un motor turbo 2AR-FE cu patru cilindri şi un volum mărit până la 2.7 litri care produce în total 862 de CP, o cutie de viteze secvenţială, sistem de injecţie cu oxid de azot care măreşte numărul de cai până la 1.014 (!), mecanisme de frânare Stoptech, jante Motegi Racing în anvelope Nexen N’Fera SUR4 şi altele.

Noile panouri personalizate pentru caroserie au fost proiectate de Papadakis Racing, după care au fost modelate manual din fibră de carbon de către TRD.

Împreună cu această maşină numai bună pentru derapaje a fost construită o clonă pentru expoziţii, cu o caroserie acoperită cu o livrea TRD-Blue Flame.

  • Toyota Corolla Hatchback Super Street

Toyota a invitat angajaţii revistei Super Street pentru a modifica aşa cum îşi doresc ei să vadă noua generaţie Corolla. Maşina a fost realizată într-o stilistică tipică automobilelor tunate japoneze şi cu o serie de componente custom.

De asemenea, autorii proiectului s-au orientat spre un autovehicul cu un caracter ce este mai apropiat de circuite.

Hatchback-ul a primit un aero kit exterior cu elemente din fibră de carbon, un set de jante uşoare de la VOLK Racing, anvelope de performanţă Falken FK510, suspensie sport coilover RS-R. Modificările de la interior s-au limitat la cel puţin o pereche de scaune sport Corbeau în locul celor din faţă şi un sistem audio Pionner.

La capitol tehnic se anunţă folosirea unui sistem de admisie cu filtru de aer de la HPS, dar şi un sistem de evacuare a gazelor de eşapament cu două terminaţii duble din titan A’PEXi. Mecanismele de frânare sunt de la Wilwood.

  • Toyota Corolla Hatchback Muscle Tuner

Această maşină şi următoarea sunt parte a unei competiţii lansate de Toyota –  Battle of the Shops. Două cele mai bune ateliere de tuning din Los Angeles au fost alese pentru a modifica noua generaţie Corolla Hatchback, cu scopul de a face un vehicul apt de a concura pe circuite.

Având un buget şi un timp limitat, atelierele au făcut într-un final nişte maşini care au fost puse la încercare de piloţii Formula Drift: Jhonnattan Castro and Fredric Aasbo.

Muscle Tuner Automotive s-a gândit să facă un automobil care să aducă un tribut modelului legendar AE86 Corolla GT-S. AE86 a fost ultima Corolla cu tracţiune spate și rămâne o platformă evazivă, căutată de entuziaști pentru a construi o maşină performantă. Urmaşul său încorporează indicii vizuale, cum o bandă neagră pe lateral şi inscripţie Toyota pe bara de protecţie frontală.

Motorul a fost modificat cu un sistem custom de admisie cu aer rece, de 3 inci, cu o pâlnie specială, iar gazele de eşapament ies mai nou printr-un sistem produs de specialiştii atelierului. Puterea hatchback-ului cu motor cu patru cilindri poate creşte foarte uşor datorită sistemului de injecţie cu oxid de azot Nitrous Express.

Automobilul mai are o suspensie prototip de la RS-R Japan, jante Rays Engineering “Gram Light” Model 57 şi anvelope de performanţă Bridgestone RE-71R. Pentru a accentua și pentru a spori designul exterior, au fost adăugate o serie de componente aerodinamice unice, fabricate din aluminiu, inclusiv splitter-ul frontal, separatoarele laterale, aripioarele și difuzorul din spate. Caroseria este colantată cu folie din vinil de culoare battleship-gray şi mai conţine diverse elemente grafice.

  • Toyota Corolla Hatchback SoCal Kustomz

Acest hatchback, la rândul său, a fost modificat de către atelierul SoCal Kustomz. Fondatorul său Julio Ixta şi echipa au deschis capota şi au instalat acolo un sistem de admisie custom, un sistem de injecţie cu oxid de azot de la Nitrous Express, iar motorul cu patru cilindri l-au conectat la un nou eşapament cu o tobă Borla.

Suspensia hatchback-ului de serie a fost schimbată cu una coilover custom, jantele pe unele negre Motegi Racing MR138, iar anvelopele pe unele de performanţă Nexen N’Fera SUR4G.

Ca o “cireaşă de pe tort”, în interior s-a folosit o tapiţerie din piele neagră cu cusături contrastante şi inscripții ale atelierului. Exteriorul a fost decorat cu autocolante şi cu o folie din vinil cu grafică prin care s-a dorit imitarea celei aplicate pe Toyota Supra Turbo din primul film The Fast and the Furious.

La standul Toyota de la SEMA au mai fost expuse şase maşini de teren cu accesorii şi echipamente TRD Pro, dar şi două maşini care marchează apariţia curândă a noii generaţii Supra: Toyota GR Supra Racing Concept (viitoarea Supra GTE) şi o maşină din NASCAR Xfinity Series, făcută în stilul noii Supra, care la anul va promova coupeul de serie în această competiţie.

Vezi şi: (video) Liber să faci off-road. Toyota a pregătit pachetul TRD Pro pentru Tundra, Tacoma şi 4Runner

GALERIE FOTO (sursă: autoblog.com)

Iti place articolul?