in , ,

(video) Toyota şi-a ridicat al treilea titlul la Le Mans, iar Aston Martin Racing primul

Echipa Toyota GAZOO Racing a obținut o a treia victorie consecutivă în cursa de 24 de ore de la Le Mans, în acest weekend, cu ajutorul prototipului sport TS050 HYBRID, după o cursă turbulentă și în cele din urmă de succes pe Circuit de la Sarthe.

24 Hours Le Mans 2020 Toyota Gazoo Racing 85

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima și Brendon Hartley, parte a echipajului #8, au parcurs peste 5.000 km de cursă istovitoare (387 tururi), care a avut loc doar pentru a doua oară în septembrie, și au câștigat cu un avans de cinci tururi, preluând astfel conducerea în Campionatul Mondial al Piloților din FIA WEC.

Pentru Sébastien și Kazuki, acesta a fost al treilea triumf consecutiv în Le Mans și se alătură doar celor șapte piloți anteriori care au reușit această realizare în istoria de 97 de ani a cursei, în timp ce Brendon a câștigat pentru a doua oară după victoria sa din 2017.

Al doilea echipaj #7, compus din piloţii Mike Conway, Kamui Kobayashi și José María López, care apropo au cucerit pole position-ul, din cauza unei probleme apărute la eşapament au ajuns cu şase tururi mai târziu, clasându-se pe locul III.

Victoria de astăzi, din penultima rundă a Campionatului Mondial de Anduranță FIA (WEC), înseamnă că TOYOTA GAZOO Racing este încoronată Campioană Mondială printre echipe, deținând un avans de 57 de puncte față de Rebellion Racing, cucerind astfel al treilea său titlu.

Cursa a marcat şi ultima apariție la Le Mans a maşinii cu 1.000 de CP şi tracţiune integrală – TS050 HYBRID – care a stabilit un nou standard în ceea ce privește eficiența și performanța la La Sarthe. Folosind cu 35% mai puțin combustibil decât prima generație de prototipuri hibride LMP1 din 2012, TS050 HYBRID parcurge un tur cu aproximativ 10 secunde mai repede. Acesta deține cel mai rapid tur din toate timpurile și numărul record de tururi parcurse în cursă, alături de cele patru pole position cucerite și trei victorii.

Cum a fost cursa în linii generale pentru Toyota: Cu puțin timp înainte de ora 3 dimineața, cu Kamui la volan, maşina #7 a suferit o cădere de putere care a forțat-o să intre în garaj. O galerie de evacuare deteriorată a fost înlocuită în mai puțin de 30 de minute, iar Kamui a intrat în cursă pe locul al patrulea, la șase tururi distanță de lider și la patru tururi distanţă de echipajul #3 al Rebellion Racing, care se afla pe al treilea loc.

Asta a lăsat echipajul #8 cu un avantaj clar, după ce a recuperat timpul pierdut de la propriile probleme, în primul rând cu o pană de cauciuc, apoi printr-o conductă de frână deteriorată de moloz, lucruri care au costat două pit stopuri şi o reparaţie timp de 10 minute în a șaptea oră a cursei. Dar ei nu au renunțat și au luptat fiind pe locul al doilea, înainte de problema pentru #7.

Cu un avantaj sănătos, Sébastien, Kazuki și Brendon au controlat restul cursei, stabilind un avans de cinci ture. Pentru al treilea an consecutiv, Kazuki a trecut linia de sosire pentru a câștiga cursa, cimentându-și statutul de cel mai de succes pilot japonez de pe Circuit de la Sarthe.

Mike, Kamui și José s-au împăcat inițial cu locul al treilea, dar maşina #7 a suferit daune la podea după ce au lovit câteva denivelări ale circuitului, ceea ce a compromis performanța aerodinamică. Cu toate acestea, bătălia pentru podium a prins viață în ultima oră, când maşina #3 a celor de la Rebellion Racing a făcut un accident și apoi nu a mai putut relua cursa, permițându-i lui José să câștige al treilea loc.

În total în cursă au participat 59 de echipaje în patru clase diferite. În LMP2 a câştigat echipa United Autosports cu un Oreca 07 – Gibson condus de pilotul Philip Hanson, care a înregistrat 370 de tururi. În clasa LM GTE Pro a câştigat în premieră echipa de casă Aston Martin Racing cu un Aston Martin Vantage AMR condus de pilotul Alexander Lynn, după un total de 346 tururi parcurse. Iar în clasa GTE Am a câştigat echipa TF Sport care a folosit la fel un Aston Martin Vantage AMR ce a făcut 339 de tururi cu pilotul Charlie Eastwood în spatele volanului.

Rezultatele cursei în detalii pot fi văzute aici!

Rezumatul şi cele mai tari momente ale cursei:

https://www.youtube.com/watch?v=7mxLa1I-j9c

Vezi şi:

GALERIE FOTO: