in , ,

(video) Trebuie sau nu să lași motorul să se încălzească înainte de a pleca cu mașina de pe loc?

Inginerii de la EngineeringExplained atacă una dintre legendele cu care se confruntă șoferii din toată lumea: trebuie sau nu să lași motorul să se încălzească înainte de a pleca cu mașina de pe loc?

Unul dintre miturile vii ale lumii auto este demontat cu explicații clare și concise de unul dintre cei mai respectați și populari ingineri prezenți pe Youtube.

Jason Fenske, unul dintre oamenii care au construit apreciatul canal de Youtube EngineeringExplained, ne arată de ce funcționarea motorului la ralanti pentru a-l încălzi este în cele mai multe cazuri un simplu mit preluat dinainte de anii ’90.

Explicația este relativ simplă: dacă în cazul mașinilor ale căror motoare funcționau pe bază de carburator era foarte util să încălzești componentele motorului înainte să pornești la drum pentru a evita calarea acestuia, motoarele moderne pe injecție nu mai au nevoie de asta.

Ba din contra, un motor modern se încălzește mai ușor și mai repede dacă mașina rulează, iar atingerea temperaturii optime a uleiului este vitală pentru ca durata de viață a componentelor să fie cât mai lungă.

Evident, spune Jason Feske, există câteva paranteze notabile. Atunci când temperaturile exterioare sunt extrem de coborâte, 15-30 de secunde înainte de a rula sunt utile pentru ca uleiul de motor să asigure lubrifierea corectă a pieselor.

Vezi şi: (video) Uleiul sintetic vs uleiul mineral. Care este mai bun şi ce calităţi trebuie să aibă

În plus, este de la sine înțeles că nicio mașină nu trebuie bruscată și urcată în zona roșie imediat după pornire.

Sursa: Automarket

Iti place articolul?