in , ,

(video) Un autobuz electric şi alte două de model Mercedes vor circula prin Chişinău. Primul va avea şi o rută

Primăria municipiului Chişinău planifică treptat să reînnoiască parcul urban de autobuze local cu autovehicule electrice. O idee în acest sens a fost lansată astăzi în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale de către primarul general interimar Silvia Radu, asta după ce a participat în şedinţe de lucru cu Alexandr Lukaşenco, preşedintele Belarusului care a întreprins recent o vizită în Republica Moldova.

Astfel, s-a convenit cu reprezentanţii companiei Belkommunmash, cea care ne-a livrat o mare parte din troleibuzele noi în ultimii ani, ca în luna mai la Chişinău să ajungă un autobuz electric.

Unitatea de transport va fi folosită gratuit, timp de aproximativ o lună de zile într-un regim de testare şi ulterior se va decide dacă vor fi asamblate autobuze electrice în capitală sau nu!

“Cred că ne dorim cu toţii un oraş verde, un oraş ecologic. Ar fi timpul să procurăm lucruri care ţin de viitor şi nicidecum de trecut”, a declarat Silvia Radu.

electrobus
FOTO: belmarket.by (astfel ar putea arăta autobuzul electric)

Autobuzul făcut în Belarus este oferit pe piaţă în trei versiuni din punct de vedere tehnic, iar preţul mediu ar fi de vreo 200.000 de euro. Cel care va participa în cadrul unui test drive prin capitală ar putea fi pus în circulaţie pe itinerarul parcul Alunelul (Calea Ieşilor) – bd. Negruzzi (sens giratoriu) şi retur.

Autonomia îi va fi de aproximativ 30 de kilometri şi de aceea va fi încărcat rapid timp de 10 minute cu ajutorul unei instalaţii speciale care va fi montată în staţia terminus din cartierul Sculeanca.

buton subscribe

Totodată, în scurt timp la Chişinău urmează să ajungă două autobuze importate din România. Acestea sunt de model Mercedes-Benz şi chiar dacă sunt rulate doar prin Bucureşti, ni se dau asigurări că sunt într-o stare foarte bună. Mai multe detalii şi caracteristici tehnice urmează să aflăm mai târziu.

Capacitatea de transport este de 100 de persoane şi ar putea fi introduse pe ruta 5, ori altele.