in , ,

(video) Volvo sărbătoreşte 50 de ani de la apariţia prestigiosului sedan 164. Trebuie să-i vezi reclama

În timp ce în alte părți ale lumii aveau loc diverse revoluţii şi răsturnări de putere, în 1968 aceste lucruri erau departe de mințile celor la Volvo, din Gothenburg, Suedia. Evenimentele care se petreceau în exterior i-a făcut să se concentreze pe dezvoltarea de maşini şi aşa a apărut modelul prestigios 164 – un concurent pentru acelaşi Mercedes W114, strămoşul actualului E-Class.

Noțiunea de proiectare a unui model puțin mai mare și mai exclusiv decât cele „obişnuite” a existat pentru o lungă perioadă de timp. La sfârșitul anilor 1950, Volvo planificase să facă un automobil mare, luxos, cu un motor V8 sub capotă și cu o grilă verticală impunătoare. Cu toate acestea, acest proiect şi-a găsit sfârşitul 1960, când suedezii au citit datele unui sondaj care a indicat că automobilele compacte erau viitorul, în special în SUA.

Dar lansarea seriei 140 în 1966 a dat naștere ideii de a plasa un motor cu șase cilindri în linie în corpul lui 140. Aceasta ar fi permis Volvo să creeze o combinație de prestigiu și a unor dimensiuni compacte, criterii de care erau absolut siguri că lumea va avea nevoie.

volvo 144
Volvo 140 Series

Zis şi făcut, designerul-șef Volvo de atunci, Jan Wilsgaard, s-a apucat să facă noul model 164. A decis să păstreze șasiul seriei 140 și a folosit partea frontală din proiectul 358 al anului 1950. Aici, sigla din metal a câștigat o poziție proeminentă, fiind plasată pe diagonală în același mod ca și pe primul Volvo din 1927 – și așa cum o vedem în modelele de astăzi.

Volvo 164 1968 0

Șasiul lui 140 a fost de asemenea extins cu 10 cm de la parbriz înainte. Această ultimă măsură a fost necesară pentru a crea spațiul necesar pentru instalarea noului motor dezvoltat cu şase cilindri în linie. Acesta a purtat numele de cod B30, având o capacitate de 3.0 litri și dezvolta 145 CP datorită celor două carburatoare Zenith-Stromberg.

Volvo 164 1968 2

Comunicatul de presă publicat în august 1968 a declarat cu mândrie că cutia de viteze germană ZF, folosită pe acest model, era de tip „remote control”, ceea ce înseamnă că levierul său relativ scurt a fost poziționată pe tunelul transmisiei, adiacent scaunelor faţă.

Amploarea de tapiţerie folosită la interior a fost mult mai generoasă decât cea din Seria 140, noul sedan executiv având o țesătură din lână groasă pe scaune, covorașe textilelor și o banchetă posterioară dedicată pentru doi pasageri, cu o cotieră care putea fi coborâtă între ele din spătar.

După primul an de producție, modelul 164 a fost dotat standard cu tapițerie din piele, lămpi auxiliare cu halogen și tetiere integrate în scaune. Pentru piaţa din SUA, era, desigur, oferit cu geamuri acţionate electric, trapă acţionată electrică, sistem de aer condiționat și geamuri fumurii. Opţional scaunul şoferului putea fi încălzit.

Volvo 164 1968 1

Atunci când revista americană Car and Driver a testat modelul Volvo 164 în ediția din iulie 1969, cititorii au aflat o descriere a tipului de persoane care urmau să cumpere noul Volvo:

„Oamenii Volvo caută să fure clienţii de la showroom-urile Buick, Oldsmobile și Mercedes și fac doar asta. Noii clienți Volvo sunt nişte profesioniști – doctori, avocați, stomatologi … oameni care își pot permite ceva diferit”.

Un anunț american pentru Volvo 164 a fost legat de aceeași temă: „Mașina de lux care arată că ai mai mult decât bani”.

Modelul Volvo 164 a suferit o dezvoltare continuă pe tot parcursul vieții sale, cu o adăugare permanentă de noi caracteristici, cum ar fi acelaşi sistem electronic de injecție a combustibilului (introdus din 1972).

Ultimul an de producţie a fost în 1975, iar toate mașinile construite în acele luni au fost exportate în SUA. Până când a expirat tot acest timp, succesorul mașinii, modelul 264, deja intrase în producție.

Vezi şi: (video) Una din doar 383 există şi în Moldova! Iată ce maşină a scos la vânzare un bărbat

Volvo 164 50 years 13

Vezi şi: (foto) Ce este clasic nu are o vârstă. Acest coupe Volvo se vinde la preţul unui S90 nou

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Volvo 164:

1. Doar un Volvo 164 a fost transformat într-o ambulanță. Divizia Volvo a vehiculelor speciale a avut un prototip construit, care a fost semnificativ mai înalt și a avut un ampatament extins. Deși doar unul dintre aceste vehicule a fost construit vreodată, acesta a devenit un precursor al ambulanțelor care urmau să fie create ulterior pe baza modelului Volvo 265.

2. Producția lui Volvo 164 a fost mutată în Kalmar în 1974. Metodele folosite la noua uzină Volvo au fost foarte moderne pentru acea perioadă de epocă. Mașinile erau mişcate pe linia de producţie pe nişte cărucioare acționate de baterii, controlate de nişte mecanisme în podea. Echipele de muncitori asamblau astfel maşinile fără să se mişte din loc şi de asemenea era posibilă rotația locurilor de muncă în jurul diferitelor sarcini de producție.

3. Prototipul coupeului de lux Volvo 262C, construit în Italia, s-a bazat pe un model de 164. Atelierul de caroserii Coggiola l-a transformat într-un coupe cu două uși, care părea mai mult sau mai puțin același ca modelul de producție. O diferență majoră a fost modul în care prototipul și-a păstrat partea frontală.

4. Motorul cu șase cilindri B30 de la Volvo 164 a fost utilizat și într-un număr de vehicule off-road militare ale Volvo. O versiune marină a motorului B30, cu trei carburatoare, a fost produsă și de Volvo Penta.

5. Atelierul italian de caroserii Zagato și-a împodobit standul de la Salonul Auto de la Geneva din 1970 cu un coupe sportiv numit 3000 GTZ. Acesta avea unitatea B30 sub capotă și era bazat mecanic pe modelul 164. Singurul prototip construit vreodată se zvonește că mai există și astăzi.

buton subscribe

GALERIE FOTO: