in ,

Vom achita cele mai mari amenzi rutiere din Europa dacă unitatea convenţională va creşte

Moldovenii vor achita cele mai mari amenzi rutiere din Europa. Concluzia aparţine analiştilor de la IPRE, după ce Parlamentul a votat în primă lectură ca unitatea convenţională utilizată la stabilirea amenzilor să fie majorată de la 20 la 50,5 lei.

viteza

Experții spun că, deși abordarea autorităților din perspectiva indexării la inflație este corectă, un aspect extrem de important care a fost trecut cu vederea este nivelul amenzilor raportat la venitul populației.

Vezi şi: Amenzile vor fi mai mari pentru şoferii băuţi la volan, iar pragul alcoolemiei ar putea fi coborât

„Ca urmare a modificării votate de Parlament în prima lectură, odată cu creşterea unităţii convenţionale se va majora şi amenda pe care o achităm în raport cu salariul mediu pe economie. Astfel, Moldova va deveni lider în plan european în ceea ce priveşte amenzile rutiere, amenda pentru depăşirea vitezei cu 21 km/h, fiind echivalentă cu 30% din salariul mediu pe economie. Dacă ar fi să comparăm cu media europeană, noi vom achita de 5 ori mai mult pentru amenzile rutiere”, susţine Eugen Ghileţchi, economist IPRE.

La elaborarea acestei analize, experţii au comparat nivelul amenzii pentru depăşirea vitezei de circulaţie cu 21 km/h raportat la salariul mediu pe economie în 21 de ţări europene.

Vezi şi: Iată ce amenzi se dau în unele ţări din UE dacă depăşiţi viteza legală cu până la 40 km/oră

Media pe cele 21 de state arată că cetăţenii acestor ţări achită 5.2% din salariul lunar pentru depăşirea vitezei de circulaţie cu 21 km/h. Cel mai înalt nivel se înregistrează în România – 15.6% din salariul mediu, iar la polul opus se află Austria – 1.5% din salariul mediu.

În condiţiile actuale, când unitatea convenţională este de 20 lei, depăşirea vitezei cu 21 km/h pe teritoriul Moldovei se sancţionează cu 600 lei, echivalentul a circa 27 de euro, reprezentând 12.1% din salariul mediu pe economie.

Vezi şi: (video) Toate amenzile aplicate pentru depășirea vitezei ar fi ilegale. Iată teoria unui moldovean

Infografic-amnezi

Sursa: IPRE

Iti place articolul?