in ,

Vreme geroasă cu temperaturi de până la -20 de grade în Moldova. Cum să protejezi acumulatorul şi generatorul

Oficial am intrat în primăvară, dar după câte aţi remarcat şi voi, acest lucru nu se vede încă. Ţara noastră se află încă sub asediul iernii şi chiar acum câteva ore meteorologii au emis un nou Cod Galben de vreme geroasă şi intensificări ale vântului, care se vor menţine până pe 2 martie, cel puţin.

Temperaturile de afară vor ajunge mâine, de exemplu, până la minus 20 de grade Celsius şi acestea vor reveni la o normalitate abia săptămâna viitoare. De aceea, am decis să venim cu nişte sfaturi în privinţa protecţiei acumulatorului şi alternatorului (generatorului) maşinii, pentru ca să nu vă pomeniţi în situaţii neplăcute peste o noapte în care automobilul a îndurat frigul.

De ce acumulatorul unei maşini dă semne de “oboseală” în fiecare iarnă? Este simplu. Un exemplu bun în acest sens este următorul – atunci când temperatura scade la -20 de grade, performanțele unui acumulator perfect încărcat ajung la 50%. Dacă ne raportăm la acumulatoare încărcate doar parțial și vechi, răspunsul este evident.

FOTO: monitorulcj.ro

Dacă știți că aveți un acumulator bun, puteți să-l protejați pe timp de iarnă și chiar să-i prelungiți viața prin respectarea câtorva reguli simple. Deși este destul de dificil de respectat uneori, cea mai nocivă acțiune pentru un acumulator este utilizarea mașinii pe distanțe scurte. Astfel, acesta nu are timp să se reîncarce și pune presiune și pe funcționarea alternatorului.

Acțiunea negativă este amplificată și dacă, pe aceste drumuri scurte, sunt utilizați intens consumatori electrici majori, cum ar fi scaunele încălzite, luneta încălzită sau ventilația pe treptele superioare. Nu e plăcut să circuli fără acestea pe temperaturi scăzute, dar trebuie să te gândești și la uzura pe care o atribui acumulatorului. Ce e de făcut? Nu prea poți face multe, dar poți evita utilizarea mașinii repetat pe distanțe scurte, scrie blog.autovit.ro

Vezi şi: Cum de încălzit corect automobilul în diminețile reci? Sfaturi utile

FOTO: cbc.ca

Alt aspect important este că un contact imperfect va scădea sensibil eficiența încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va uza atât acumulatorul, cât și alternatorului mașinii. Așadar, curățați regulat bornele cu ajutorul unui glaspapir (hârtie abrazivă).

La fel de important este să deconectezi borna negativă a acumulatorului mașinii atunci când știi că nu vei circula pentru o perioadă mai lungă de timp. De principiu, aceasta trebuie să fie mai mare de două săptămâni. Ai grijă să depărtezi borna negativă pentru a fi sigur că nu atinge nimic!

Vezi şi: (video) Cum să porneşti maşina dacă acumulatorul s-a descărcat. Patru metode care funcţionează

Un acumulator de calitate foarte bună rezistă maximum 4-5 ani, însă sunt cazuri când cea de-a treia iarnă îi va pune probleme serioase, mai ales dacă temperaturile scad cu mult în zona negativă. În momentul în care motorul mașinii tale pornește mai greu, cu semne clare că este de vină acumulatorul, trebuie să te aștepți că în orice moment acesta va ceda. Este mai bine să-l schimbi din timp, pentru a evita imposibilitatea de a te deplasa cu mașina atunci când ai nevoie.

Iti place articolul?