(video) Premieră: Noul GMA T.50s Niki Lauda – supercar de circuit de doar 852 de kg

Gordon Murray Automotive a prezentat în seara zilei de ieri varianta de circuit a noului supercar T.50. Se numeşte noutatea T.50s Niki Lauda şi a fost dedicat, dar şi dezvăluit în ziua când s-a născut legendarul pilot austriac.

Caracteristici cheie:

  • Modelul nu este doar un tribut adus lui Niki Lauda, ci şi supercarului McLaren F1 GTR. Cu un raport putere/greutate mai bun decât cel al unei mașini LMP1 cu motor natural aspirat, va fi, surprinzător de rapidă, iar cu o greutate atât de mică îşi va putea schimba direcția ca o mașină de F1.
  • Maşina dispune de un bodykit total diferit, orientat pentru aerodinamică extremă. În partea din spate, ventilatorul distinctiv de 400 mm de la T.50 este păstrat, însoțit de un difuzor spate și mai mare și o nouă aripă delta. Grila din spate are o insignă T.50s și un script “Fan Car”. Poate genera până la 1.500 de kg de forţă de apăsare.
  • Proprietarii vor putea să-și individualizeze maşinile prin alegerea culorilor și a unei livrele, astfel încât să nu fie două mașini la fel.
  • În mişcare este pus de un motor V12 de 3.9 litri, proiectat de Cosworth, dar într-o versiune diferită comparativ cu cea instalată pe T.50. Produce 711 CP la 11.500 rpm (zona roşie începe la 12.100 rpm). Cu 178 CP/litru, puterea specifică o depășește pe cea a motorului de Formula 1 Cosworth DFV. Iar raportul putere-greutate de 835 CP/tonă este mai bun decât cel al unei mașini LMP1 aspirate în mod natural.
  • Motorul este alimentat cu aer printr-o priză de aer specială montată pe acoperiş (care poate crește puterea maximă până la 735 CP). Un cuplu maxim de 485 Nm se produce la 9.000 rpm.
  • Sistemul de evacuare a gazelor de eşapament din Inconel nu are convertizoare catalitice şi promite un sunet excepţional.
  • Prin atenția meticuloasă la detalii, această nouă iterație a Cosworth GMA V12 cântărește doar 162 kg, cu 16kg mai puțin decât motorul lui T.50. Măsurile de economisire a greutății se extind la sistemele de admisie, evacuare și control, precum și la motorul în sine. Toate supapele sunt fabricate din titan, în timp ce nu există nicio sincronizare variabilă a supapelor din cauza greutății suplimentare a trenului de viteze și a sistemului electronic de control.
  • Propulsorul este cuplat la o cutie de viteze unică Xtrac IGS (Instantal Gearshift), cu şase trepte comutabile prin padele din spatele volanului. Şi aceasta este mai uşoară cu 5 kg decât cea de pe T.50. Atât cutia de viteze, cât și ambreiajul sunt acționate electronic. În funcţie de setările cutiei, viteza maximă a maşinii poate urca până la 338 km/h.
  • Toată maşina este făcută în jurul unui monococ uşor din carbon. Pasagerii sunt protejați de o “celulă de siguranță a pasagerilor” în stil F1. Panourile exterioare ale caroseriei, toate unice pentru T.50s, sunt, de asemenea, realizate din fibră de carbon ultra-ușoară. Ferestrele și ecranele utilizează geamuri care au fost reduse și mai mult în greutate.
  • Pentru niveluri excepționale de încredere care inspiră dinamica pe pistă se utilizează același sistem de suspensie cu braţe duble din aluminiu forjat ca și pe T.50. Cu toate acestea, arcurile, amortizoarele și bara anti-ruliu au fost respecificate pentru a optimiza performanța, în timp ce garda la sol a fost coborâtă cu 87 mm pe puntea din faţă și cu 116 mm pe spate.
  • Ca parte a pachetului Trackspeed, șasiul maşinii poate fi reglat pentru a găsi configurația ideală pentru proprietarul său. Atât setările șasiului, cât și aerodinamica sunt complet reglabile.
  • Direcţia îi este recalibrată.
  • T.50s stă pe roţi cu jante unice și extrem de ușoare, din magneziu forjat, de 18 inci, cântărind mai puțin de 6 kg fiecare, cu butuci de roți uşori în stil Formula 1 și prinderi centrale. Acestea sunt acoperite cu anvelope Michelin slick cu o lăţime de 250 mm pe puntea din față (25/64 18″) și 300 mm pe spate (30/68 18″).
  • În spatele jantelor se ascund mecanisme carbo-ceramice care măsoară 370 x 34 mm pe faţă şi 340 x 34 mm pe spate, cu etriere cu câte şase şi patru pistoane respectiv. Sistemul de frânare și aerodinamica se combină pentru a produce o decelerare incredibilă de 3.5 G!
  • T.50s Niki Lauda păstrează locul central al şoferului. Conducătorul auto se așează pe un scaun de curse făcut complet din fibră de carbon, ajustabil, cu un set de centuri de siguranţă cu prinderi în şase puncte. Spre deosebire de T.50, supercarul de circuit va avea doar două locuri pentru pasageri. Unul va putea fi luat la bord pe scaunul din stânga şoferului, care are centuri cu prinderi în patru puncte. În locul scaunului din dreapta există montat un sistem de stingere a incendiilor.
  • Pentru a evita distragerile inutile, T.50s dispune de un singur ecran digital. Aceasta afișează datele esențiale ale vehiculului și motorului, precum și informațiile aero, indicatorul de schimbare a treptelor de viteză, telemetria, timpul turelor, presiunea/temperaturile anvelopelor, forțele G și un flux video de pe o cameră.

Doar 25 de exemplare vor fi făcute, fiecare costând 3.1 milioane de lire sterline (înainte de taxe). Producția va începe în ianuarie 2023 la centrul de producție Gordon Murray Automotive din Dunsfold, Surrey, Marea Britanie, după finalizarea tirajului de 100 de maşini T.50.

Specificaţii tehnice în detalii:

[embeddoc url=”https://gordon-murray-automotive.cdn.prismic.io/gordon-murray-automotive/06b64e1d-fe36-4220-99ef-85f54b6ee94c_Gordon+Murray+Automotive+-+T.50s+Niki+Lauda+Technical+Specification+-+EMBARGOED+until+1700+GMT+on+22+February+2021.pdf”]


Cmentariile sunt închise