(video) Farurile viitoarelor modele Ford vor funcționa predictiv prin folosirea GPS-ului
Conducerea pe timp de noapte, în special pe drumuri pline de cotituri şi mai puţin cunoscute, poate fi stresantă, mulți oameni alegând să o evite decât să meargă la unele riscuri. Aceasta este concluzia unui sondaj care a implicat peste 16.000 de şoferi din Marea Britanie şi care a dezvălui că mai mult din jumătate se tem să conducă prin întuneric.
Pentru a combate acest fenomen, Ford este unul dintre producătorii de maşini care caută noi modalități de a face conducerea în partea întunecată a zilei mai ușoară și mai confortabilă. Compania a fost inițial pionieră în a folosi indicatoarele rutiere și marcajele de bandă drept indicii pentru a regla fasciculele farurilor pentru a ilumina mai bine drumul din față, în special în jurul intersecțiilor.
Acum, inginerii Ford Research și Advanced Engineering Europe testează o tehnologie care utilizează date de localizare în timp real pentru a arăta în mod eficient mașinii calea de parcurs. Sistemul de faruri inteligente predictive direcționează fasciculele către virajele viitoare chiar înainte ca șoferii să le vadă, iluminând pericolele și ceilalți utilizatori ai drumului mai rapid și mai eficient.
Cum funcționează
Prototipul sistemului de iluminat avansat folosește date de localizare GPS, tehnologii avansate și informații extrem de precise despre geometria drumului/străzii pentru a identifica cu exactitate virajele de pe drumul care urmează. Ulterior, un algoritm calculează traiectoria și viteza vehiculului pentru a regla proactiv direcția farurilor sale, asigurând o acoperire optimă cu lumină, descoperindu-se astfel pericole care se pot ascunde şi după colţuri.
Dacă vehiculul întâlnește o porțiune de drum în care datele de localizare nu sunt disponibile, sistemul va funcționa alături de tehnologiile dinamice de întoarcere a elementelor farurilor, bazate pe cameră și direcție, pentru a continua să lumineze inteligent drumul până când datele privind locația se îmbunătățesc.
Cercetătorii au utilizat pe larg o simulare „digital twin” care recreează lumea fizică într-un mediu virtual. Simulatorul calculează cu exactitate modul în care cade și se reflectă lumina în lumea reală, permițând cercetătorilor să vizualizeze și să optimizeze mai bine tehnologia pentru șoferi.
„Tehnologia de iluminare predictivă pe care o dezvoltăm acum înseamnă că într-o zi conducerea pe întuneric ar putea fi la fel de simplă ca și cum ai urmări farurile. Acest nou sistem bazat pe hărți și locație este următorul pas în încercarea noastră de a face ca conducerea pe timp de noapte să nu fie mai dificilă sau mai stresantă ca ziua”, a declarat Michael Koherr, inginer cercetător în domeniul iluminatului de la Ford Europe.
Când va debuta tehnologia pe maşinile de serie ale mărcii nu s-a anunţat la moment.
Cmentariile sunt închise