(video) Premieră: Noul GMA T.50 – supercarul cu motor V12, cutie manuală, greutate de sub o tonă şi ventilator în spate

Profesorul Ian Gordon Murray, omul care a realizat designul unor modele legendare precum McLaren F1 şi Mercedes-Benz SLR McLaren, a arătat lumii urmaşul spiritual al supercarului stradal al anilor ’90.

Numit drept cea mai influentă persoană din Formula 1, datorită faptului că stat în spatele creării a numeroase monoposturi, Murray şi-a fondat acum câţiva ani propria companie – Gordon Murray Automotive – cu ajutorul căreia visul său a putut deveni realitate.

Noul GMA T.50 este şi un cadou personal, prin care Gordon Murray îşi sărbătoreşte cariera de 50 de ani în industria auto.

Caracteristici cheie:

  • Supercar cu tracţiune spate şi cu trei locuri pentru pasageri, în stilul şi spiritul legendarului McLaren F1!
  • T.50 se rupe de la modelul tradiţional de maşină performantă, cântărind semnificativ mai puțin decât orice altă super mașină curentă și oferind o experiență de conducere de neegalat.
  • Gordon Murray Automotive nu urmărește puterea sau viteza maximă, astfel încât la moment nu a publicat careva caracteristici dinamice.
  • T.50 are cea mai avansată şi eficientă aerodinamică printre orice automobil stradal din lume. Nu are orificii, prize de aer sau alte aripi care să-i strice puritatea designului. Uşile îi sunt de tip dihedrale, cu deschidere verticală.
  • Este un supercar britanic, făcut de la A la Z în Marea Britanie, cu componente fabricate local, cu design 100% original.
  • Şasiul şi caroseria îi sunt făcute din fibră de carbon de înaltă rezistenţă, împreună cântărind sub 150 kg. Cada monococă din carbon oferă o rigiditate torsională excepțională. Sticla folosită este cu 28% mai subţire decât grosimea folosită tradiţional pe alte maşini, asta pentru a salva din greutate.
  • În partea posterioară are un ventilator unic cu un diametru de 400 mm, care generează forţă de apăsare suplimentară, se combină cu aerodinamica activă a caroseriei și cu două spoilere spate dinamice pentru a contribui la performanţa generală și a ajuta la furnizarea unei experiențe de conducere de neegalat. Șase moduri aero permit șoferului să optimizeze performanța dinamică și absolută (Auto / High downforce / Streamline / Braking / Test / V-Max Boost). Streamline Mode creează un “longtail virtual”, în timp ce V-Max Boost Mode permite ca maşina să geneze maxim 700 CP!
  • Central are montat un motor unic făcut de la zero în colaborare cu cei de la Cosworth. Este de tip V12, cu volum de 3.9 litri şi produce 663 CP la 11.500 rpm, dar şi 467 Nm la 9.000 rpm (71% din cuplul maxim este valabil de la 2.500 rpm)!
  • Se spune că unitatea de propulsie natural aspirată este cea mai turabilă din lume de pe vreun automobil stradal – maxim 12.100 rpm! Este şi cel mai receptiv motor, maxim putând înregistra 28.400 de rotaţii per secundă! Este şi cel mai dens motor natural aspirat din toate timpurile la capitolul putere – 166 CP per litru! Este şi cel mai uşor motor V12 de pe o maşină stradală – 178 kg doar! Produce, după cum se afirmă, cel mai bun sunet al unui V12.
  • Motorul este cuplat la o transmisie manuală Xtrac, cu şase trepte cu model H de comutare. Primele cinci sunt orientate spre accelerație, în timp ce al șaselea raport mai lung este dedicat pentru croazieră. Dispune de o carcasă proiectată din aluminiu, turnată la doar 2.4 mm grosime. Cântărește cutia în total doar 80.5 kg.
  • Greutatea maşinii este de doar 986 kg (uscată 957 kg). Raportul greutate/putere este de 150.77 kg per 100 CP, în timp ce raportul putere/greutate este de 672 CP/tonă!
  • Suspensia îi este cu braţe duble din aluminiu forjat, cu suporturi din aluminiu forjat. Mecanismele de frânare îi sunt carbo-ceramice de la Brembo şi se ascund după jante de 19/20 inci în anvelope Michelin Pilot Sport 4 S.
  • Maşina nu are oglinzi retrovizoare exterioare, folosind în schimb nişte camere care transmit imaginile pe ecrane din habitaclu. Acolo toate comenzile sunt centrate pe şofer. Printre dotări se numără şi un sistem audio de la Arcam cu 10 difuzoare, 700 W putere şi care cântăreşte în total doar 3.9 kg! Se mai anunţă suport al Android Auto, Apple CarPlay şi conectivitate prin Bluetooth, deşi nu există niciun ecran tactil (singurele monitoare sunt de partea dreaptă şi stângă a turometrului central).
  • GMA spune că interiorul este confortabil pentru deplasarea a trei adulţi, asta în timp ce supercarul măsoară 4.352 mm în lungime şi 1.850 mm în lăţime. În plus, noul T.50 are compartimente pentru bagaje cu un volum total de 288 litri.
  • În ceea ce privește utilizarea de zi cu zi, T.50 este liniștit și ușor de pilotat. Pe lângă programul motorului care îl face să producă maxim 700 CP şi un “Power Mode” pentru turații maxime și cei 663 CP, un “GT Mode” limitează turațiile la 9.500 rpm și puterea la 600 CP – soluţie ideală pentru navete urbane sau turism relaxat.
  • Asigurând confort și practicabilitate în oraşe, T.50 are o gardă la sol de 120 mm pe puntea din faţă şi 140 mm pe cea din spate, permițându-i să treacă cu ușurință peste limitatoarele de viteză şi alte obstacole fără a deteriora maşina.
  • Doar 100 de exemplare vor fi făcute din ianuarie 2022. Preţul de start este de 2.36 milioane de lire sterline, fără taxe. Fiecare maşină va fi strict personalizată după dorinţa proprietarului şi va fi înmânată de către însuşi Gordon Murray la centrul de recepţie din Marea Britanie.
  • În întreaga lume proprietarii vor avea acces la o rețea de centre de service în Marea Britanie, SUA, Japonia și Abu Dhabi – cu un “tehnician zburător” care va fi responsabil pentru aceste și toate celelalte piețe.
  • Mai multe detalii deosebit de interesante poţi citi în documentul ataşat mai jos.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Specificaţii tehnice:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2020/08/Gordon_Murray_Automotive_T.50_supercar_technical_specification_4_August-2020.pdf”]

Maşina descrisă în detalii:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2020/08/Gordon_Murray_Automotive_T.50_supercar_press_kit_4_August_2020.pdf”]

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise