(video) GENEVA 2019: Premieră mondială – Noua Mazda CX-30! Primele detalii
Vă mai amintiți că înainte de startul Salonului Auto de la Geneva compania Mazda a atras atenţia spre sine printr-un teaser al unei maşini misterioase? Ei bine, iat-o!
Se numește Mazda CX-30 și contrar a ceea ce am crezut – nu este a doua generație CX-3! În schimb, este un nou model SUV care va ocupa nişa dintre CX-3 și CX-5, chiar dacă, amintim că există modelul Mazda CX-4 care este vândut exclusiv în China.
Aşadar, Mazda spune că noul CX-30 este al doilea model făcut pe baza noii generaţii a platformei Skyactiv-Vehicle Architecture şi măsoară 4.395 mm în lungime, 1.795 mm în lățime, 1.540 mm în înălțime și are un ampatament de 2.655 mm.
Pentru comparaţie, actualul CX-3 are (4.275 mm lungime, 1.765 mm lățime, 1.535 mm înălțime, 2.570 mm de ampatament), CX-5 (4.550 mm lungime, 1.840 mm lățime, 1.675 mm înălțime, 2,700 mm de ampatament), iar CX-4 (4.633 mm lungime, 1.840 mm lățime, 1.535 mm înălțime și are un ampatament de 2.700 mm).
La fel ca şi pe noua Mazda3, CX-30 este al doilea model de la producătorul japonez de automobile care adoptă cea mai recentă evoluție a filosofiei sale de design Kodo. Partea frontală este o combinaţie din ceea ce vedem pe Mazda3 şi CX-5, dar există unele diferențe vizibile, cum ar fi acelaşi element cromat al grilei, care acum pleacă mult mai adânc sub farurile LED. A doua jumătate a barei de protecţie include o suprafaţă mai mare care nu este vopsită în culoarea caroseriei, cu o priză largă de aer, dar şi două benzi LED care vor îndeplini fie rolul unor proiectoare anti ceaţă, fie cel al unor semnalizatoare de direcţie (?).
Pe lateral vedem nişte forme atrăgătoare care sunt pronunțate de aşa-zisele unghiuri S, despre care Mazda ne spune că sunt influențate de o tehnică folosită în caligrafia japoneză. Utilizarea spațiului gol (Yohaku), curbele cu echilibru (Sori) și jocul de umbre şi lumină (Utsoroi) sunt cele trei principii cheie ale filosofiei Kodo 2.0, și, așa cum am văzut pe Vision Coupe Concept, permite modificări în reflecţii asupra caroseriei atunci când maşina este în mişcare sau când sursa de lumină este mutată în jurul ei.
Vezi şi: (video) Test Drive: Noua Mazda CX-5
Noul CX-30, de asemenea, adoptă un acoperiș înclinat asemănător cu cel al unui coupe, precum și nişte montanţi C abrupţi şi destul de înguşti. Între timp, partea inferioară a caroseriei este conturată de nişte inserţii din plastic negru care sunt instalate de jur împrejurul maşinii şi sunt mai proeminente decât cele de pe CX-5. Paleta de culori include nouă opţiuni printre care şi Soul Red Crystal, Machine Grey sau Polymetal Grey, iar gama de jante este completată de modele cu dimensiuni cuprinse între 16 şi 18 inci.
În partea posterioară, luneta se întâlnește cu un hayon vertical înclinat, acţionat electric, care are o lățime de deschidere de 1.020 mm și o înălțime de încărcare de 731 mm, oferind acces la un portbagaj cu un volum de 430 de litri. Bara de protecţie spate este făcută complet dintr-un plastic negru, dar încorporează frumos cele două terminaţii ale eşapamentului. Stopurile au un design cilindric şi cu margini care continuă pe hayon.
În habitaclu se găseşte un tablou de bord cu aspect care arată aproape identic cu cel din Mazda3, deși zona superioară are o formă uşor modificată cu o linie pronunţată care se întinde neîntrerupt. Gama obișnuită de tehnologii Mazda, cum ar fi afișajul Active Driving Display, cadranele analogice și digitale din panoul de instrumente, afișajul principal central de 8.8 inci, sistemul de infotainment MZD Connect și sistemele audio (în configurația standard cu 8 difuzoare și cea opţională sub forma unui sistem Bose cu 12 difuzoare) sunt toate disponibile printre alte opţiuni.
Din punct de vedere al siguranței şi asistenţei, noul CX-30 primeşte acelaşi kit pe care îl are Mazda3, cu şapte airbag-uri (inclusiv unul pentru genunchii şoferului) şi suita Mazda i-Activsense. Aceasta din urmă include un sistem de monitorizare a stării conducătorului auto, sistemul Front Cross Traffic Alert (FCTA) și Cruising & Traffic Support (CTS) – o formă de cruise control adaptiv.
Opțiunile la capitolul motorizări includ cea mai recentă gamă de propulsoare SkyActiv pe benzină și motorină, inclusiv tehnologia de aprindere prin compresie cu scânteie controlată (SPCCI). Benzinarele vor mai funcţiona în comun cu sistemul M Hybrid care operează un sistem mild hybrid de 24 de volți (un electromotor care oferă suport celui cu ardere internă şi o baterie de 24V 600kJ montată între roţi). Detalii despre toate acestea vor fi dezvăluite mai târziu, dacă nu vor fi similare cu cele de pe Mazda3.
De asemenea, vor fi oferite la alegere transmisii automate și manuale cu șase trepte, împreună cu opțiunea sistemului de tracţiune integrală Mazda i-Activ AWD! Apropo, sistemul Mazda G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) vine ca o dotare standard.
Noua Mazda CX-30 este construită pe arhitectura SkyActiv și dispune de un corp care folosește un cadru drept și structuri inelate continue. Acest lucru, împreună cu utilizarea de oțel de înaltă rezistenţă, evaluat cu până la 1.310 MPa, a permis realizarea unei construcții uşoare, dar de înaltă rigiditate. Suspensia folosește componente MacPherson pe puntea din faţă şi o configuraţie cu o bară de torsiune pe cea din spate.
În ţara noastră, noua Mazda CX-30 este aşteptată să vină la sfârşitul verii din anul curent. Până atunci ar trebui să aflăm mai multe detalii despre acest model.
Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise