(video) Tehnologia City Safety de la Volvo Cars. Funcționalități must-have pentru evitarea coliziunilor

City Safety este termenul umbrelă pentru funcționalitățile standard de evitare a coliziunilor de pe maşinile moderne ale Volvo Cars. Toate caracteristicile City Safety, care ar trebui să fie un must-have pe orice maşină, sunt standard și rămân active la viteze de peste 4 km/h.

City Safety contribuie la protejarea persoanelor din interiorul și exteriorul autoturismului prin detectarea potențialelor pericole și prin asistență oferită șoferului pentru evitarea acestora. Volvo Cars a fost primul care a introdus acest tip de sistem de siguranță ca standard în fiecare nouă mașină Volvo.

City Safety folosește tehnologia radar și camerele pentru a identifica alte vehicule, bicicliști, pietoni și animale mari, zi sau noapte. Te avertizează dacă detectează o coliziune iminentă și, dacă nu reacționezi la timp, poate aplica automat frânele ca să ajute la evitarea sau atenuarea unei coliziuni. Mai mult, în unele dintre mașinile Volvo, City Safety include, de asemenea, asistență la virare, care te ajută să te îndepărtezi de pericol cât mai eficient și mai sigur.

Funcţionalităţile City Safety

  • Evitarea sau atenuarea coliziunilor cu alte vehicule

City Safety avertizează mai întâi șoferul și apoi frânează în mod automat, dacă șoferul nu frânează sau schimbă direcția pentru evitarea vehiculelor (mașini, motociclete, camioane, autobuze) aflate în fața mașinii, care se mișcă lent în aceeași direcție, care frânează sau nu se mișcă deloc. La diferențe de viteză până la 60 km/h între autoturism și vehiculul din față, coliziunea poate fi evitată chiar dacă șoferul nu reacționează.

La diferențe de viteză mai mari, coliziunea este atenuată. Șoferul poate prelua controlul și frâna și/sau schimba direcția mașinii în orice moment pentru a evita coliziunea. La viteze mai mari de 30 km/h, centurile de siguranță din față se strâng pentru a fixa poziția șoferului și a pasagerului scaunului din față.

  • Evitarea sau atenuarea coliziunilor cu bicicliștii

Dacă un biciclist intră sau se află în staționare pe traiectoria mașinii, City Safety avertizează șoferul și frânează automat dacă șoferul nu reacționează. Viteza se poate reduce cu până la 50 km/h pentru a ajuta la evitarea coliziunii.

  • Evitarea sau atenuarea coliziunilor cu vehiculele aflate în intersecții

Dacă șoferul virează în fața unui vehicul care vine pe același sens de mers, City Safety poate frâna automat, dacă șoferul nu o face. Dacă o coliziune este iminentă, la viteze peste 10 km/h, centurile de siguranță din față se strâng pentru a securiza poziția șoferului și a pasagerilor din față.

  • Evitarea sau atenuarea coliziunilor cu pietoni

Dacă un pieton se deplasează sau traversează în fața mașinii sau este staționat în calea mașinii, City Safety avertizează șoferul și frânează automat dacă acesta nu o face, la viteze de până la 80 km/h. O coliziune cu pietoni poate să fie evitată dacă mașina se deplasează cu o viteză de de până la 45 km/h. Pentru viteze între 45 până la 80 km/h, coliziunea este atenuată.

  • Evitarea sau atenuarea coliziunilor cu animale mari

Pe lângă detectarea vehiculelor, a bicicliștilor și a pietonilor, City Safety detectează și animale mari cum ar fi caii, elanii, etc.

Unitatea de radar/cameră este o dotare standard, care poate detecta animale mari ce stau pe drum sau se mișcă încet de-a lungul drumului, pe partea laterală spre mașină. Sistemul avertizează șoferul atunci când este detectat un animal mare. Când șoferul frânează, este aplicată o presiune de frână suplimentară pentru a ajuta la evitarea unei coliziuni când este nevoie.

Dacă șoferul nu reacționează, mașina acționează frâna pentru a atenua orice coliziune iminentă. Viteza mașinii poate fi redusă cu până la 15 km/h. Dacă o coliziune este iminentă, la viteze peste 30 km/h, centurile de siguranță din față se strâng pentru a securiza șoferul și pasagerul scaunului din față. Această caracteristică a centurii de siguranță este standard în mașinile din Seria 90 și opțională pentru Seria 60.

https://www.youtube.com/watch?v=KybMLev1U88

Acest sistem ajută șoferul să evite coliziunile într-o situație de urgență. Dacă șoferul se confruntă cu o potențială coliziune cu un vehicul, biciclist, pieton sau animal mare aflat în față, frânarea nu este întotdeauna suficientă – schimbarea direcției este uneori necesară pentru a evita un accident.

Cum funcționează:

Dacă asistența de direcție detectează că șoferul întoarce volanul pentru a evita un vehicul, un biciclist, un pieton sau un animal mare în față, aceasta sprijină șoferul pentru a se îndepărta de amenințarea respectivă prin:

  1. frânarea roților interioare (în timpul rotirii volanului) pentru a facilita schimbarea direcției în cel mai scurt timp;
  2. apoi ajută la îndreptarea direcției de deplasare prin frânarea roților exterioare;
  3. amplifică inputul șoferului asupra direcției;

Asistența la direcție ajută șoferul să se îndepărteze de amenințarea respectivă într-un mod cât se poate de eficient și sigur și este activă întotdeauna la viteze între 50 și 100 km/h.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise