Comisia Europeană impune taxe provizorii rectificate asupra importurilor de mașini electrice din China

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, la nouă luni de la deschiderea unei anchete antisubvenții ex officio, Comisia Europeană a instituit taxe compensatorii provizorii asupra importurilor de vehicule electrice cu baterii (BEV) din China.

Pe baza anchetei, Comisia a concluzionat că lanțul valoric al BEV din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce constituie o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii de BEV din UE.

Ancheta a examinat, de asemenea, consecințele și impactul probabile ale acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV din UE.

Comisia Europeană impune taxe provizorii rectificate asupra importurilor de mașini electrice din China
FOTO: forbes.com

Consultările cu guvernul chinez s-au intensificat în ultimele săptămâni, în urma unui schimb de opinii între vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și ministrul chinez al comerțului Wang Wentao.

Continuă contactele la nivel tehnic pentru a se ajunge la o soluție compatibilă cu OMC, care să răspundă în mod adecvat preocupărilor exprimate de UE. Orice rezultat negociat al anchetei trebuie să fie eficient în abordarea formelor prejudiciabile de subvenționare identificate.

Taxele individuale aplicabile celor trei producători chinezi incluși în eșantion au fost între timp ușor revizuite:

  • BYD: 17.4%;
  • Geely: 19.9% (-0.1%);
  • SAIC: 37.6% (-0.5%).

Alți producători de BEV din China, care au cooperat la anchetă, sunt supuși unei taxe medii ponderate de 20.8% (-0.2%). Taxa pentru alte societăți care nu au cooperat este de 37.6% (-0.5%).

Comparativ cu ratele predivulgate la 12 iunie 2024, taxele provizorii au fost ajustate ușor în jos pe baza observațiilor privind acuratețea calculelor prezentate de părțile interesate. Toate concluziile detaliate ale anchetei sunt reflectate în regulamentul de punere în aplicare, care este acum publicat în Jurnalul Oficial.

Aceste taxe provizorii se vor aplica de la 5 iulie 2024, pentru o durată maximă de patru luni. În acest interval de timp, trebuie luată o decizie finală privind taxele definitive, prin votul statelor membre ale UE. Odată adoptată, această decizie va face ca taxele să devină definitive pentru o perioadă de cinci ani.

Cmentariile sunt închise